понеделник, 12 октомври 2015 г.

Бухти с извара




Скоро търсех една рецепта в старите си тетрадки. Припомних си толкова лесни и забравени рецепти! Една от тях е тази.

Продукти  1 ч. ч. = 200 мл
3 яйца
200 г безсолна извара
1 ч. л сода
1 ч. ч. брашно  (130 – 150 г)
1 равна к. л. сол

Приготвяне
Към изварата се прибавят яйцата и  сместа се разбива с тел.
Част от брашното се пресява със солта и содата и се добавя. Разбърква се и постепенно се прибавя останалото количество брашно. Трябва да се получи тесто, по-гъсто от кексовото.


Количеството на брашното варира в зависимост от големината на яйцата. Покрито престоява 15 – 30 минути.
От тестото се загребва с намазнена чаена лъжичка и в по-дълбок съд със сгорещено олио бухтите се изпържват първо от едната, след това - от другата страна.
Котлона не трябва да е силен, защото отвън ще се препържат, а вътре ще останат сурови. Затова - между слаб и умерен котлон.


Поднасят се поръсени с пудра захар; полети с мед; със сладко;  
Може горещи да се потопят в изстинал захарен сироп.




А това е вариант с печени бухти. Направих ги с шприц, но може и с лъжица. Тавата застлана с хартия за печене и на малко разстояние, едно от друго, защото бухват. Излязоха 25 броя. 

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Какви пухкави са станали. И аз скоро попаднах на такава рецепта, но къде не си спомням.
    Взимам си една за закуска!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, хич не се мъчи да си спомниш, ползвай тази и ще си доволна!
      Да ти е сладко! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Ох, любимата извара :) Чудесни са !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като че ли сме доста любители на изварата! :)
      Приятен ден, Кайти!

      Изтриване
  3. Изглеждат страхотно, Ина! Не съм правила, но непременно ще пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна закуска са, Траянче!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Тили,
    и аз откривам в старите тефтери лесни и вкусни рецепти.Тази определено е много лесна и с малко, достъпни продукти.Чудни бухти са станали, за закуска - чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, старите тефтери са ценна съкровищница на интересни рецепти!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Еее, закуска за събота:) Не съм опивала такива, Тилия. Непременно ще се поправя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, ще чакам отзивите!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Merhabalar, çok güzel ve lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Радвам се че Ви харесват!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Чудесни бухтички, Инче! Ще ти открадна рецептата :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, не я кради - с удоволствие я споделям! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Давай ги насам, Тили! Каквито са пухкави и златни, ей сега за закуска ще ги схрускам! Усмихната седмица от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, веднага прехвърлям!
      Днес ги направих печени, вместо пържени. Пак стават, но ще допълня по-късно рецептата и подкрепя със снимките.
      Хубав нов ден!

      Изтриване
  9. Тили, прекрасни! Обожавам извара - всякак. :) Очаквам с нетърпение и печения резултат. :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, специално за теб - печените бухти! :)
      Естествено различават се и по външен вид, и по вкус от пържените. На вкус се доближават до содените питки. Също добър вариант, защото докато фурната си върши работата, домакинята може да свърши друга работа или да си почива! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Еее, Тили, прекрасна си! Благодаря ти много!
      Бъди здрава, прегръдки изпращам. :)

      Изтриване