Отдавна
ползвам пликове за печене. Удобни са ми поради
това, че слагам всички продукти едновременно
вътре, без предварителна топлинна обработка, заради вкуса и аромата, които се
получават при задушаването и печенето на продуктите, пък и намаляват миенето на
тавите след това :).
Зеленчуците
са пресни - според сезона; замразени или смес. Каквото имам под ръка, това
слагам.
Продукти за 2
порции
300
– 400 г месо (свинско, пилешко); риба; колбас;
микс
от зеленчуци – моркови; царевица; грах; броколи; карфиол; зелен боб; тиквички;
и пр.
1
– 2 бр. картофи
1
чушка
парче
от корен целина, или стрък
1
глава лук
1
– 2 скилидки чесън
сол
1
– 2 с. л. олио
подправки
по желание
пресен
магданоз
Приготвяне
Месото
се нарязва на хапки; лукът на ситно, чесънът и чушката нарязани на кръгчета;
целината – на ситни кубчета, ако е корен или на ситно, ако е стрък; картофите –
на кубчета.
Всички
съставки си смесват. Сместа се подправя на вкус със сол и подправки и накрая се добавя малко олио. Обикновено,
особено ако ползвам замразени зеленчуци, не добавям течност , но ако се пече
свинско или пилешко месо, се добавят 2 – 3 с. л. вода, вино или бира.
Овкусената
смес се прехвърля в плик за печене и се завързва добре. Правят се няколко дупки
с игла. Поставя се в тавичка.
Пече
се на силна температура 220 градуса С, в предварително загрята фурна( ако се
използва керамичен или стъклен съд, фурната трябва да е студена), докато
започне да ври сместа. След това температурата се намалява на 180 градуса С. Пече се докато омекне месото и
зеленчуците (при свинското месо повече време, при риба и колбас – по-малко).
При
сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
И аз харесвам ястията в плик, Инче, най-вече, защото месото, не изсъхва и остава сочно и крехко. :) Чудно предложение за вкусно и бързо ястие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! То едва ли има някой, който да е ползвал тези пликове и да не е останал доволен.
ИзтриванеХубава съботна вечер!
Тили, наскоро си говорихме, че имаше навремето хартиени пликове, в които слагахме пилетата, сега не съм убедена, че тези пластмасови са особено здравословни, но иначе е вкусно, ползвам ги и аз. Твоето ястие изглежда много пъстро и апетитно, страхотни са и снимките ти.
ОтговорИзтриванеВеси, в книжните и аз съм пекла пилета. Вкусно ставаше. Не знам дали така със зеленчуци ще стане нещо. Имам няколко големи пликове за писма, може да пробвам.
ИзтриванеКнижните пликове заместиха с найлонови, за да се пести дървесината. Препоръчваха се найлоновите; сега найлоновите се махат, за да спасим природата от замърсяване; Месо, зеленчуци, мляко и млечни продукти - замърсени, с изкуствени добавки - то човек не знае какво да ползва. Не зная и хартията за печене, фолиото, силиконовите съдове, в които печем колко са полезни. Дълга тема...