неделя, 18 октомври 2015 г.

Сплескани картофи




Още една разновидност на печени, необелени картофи. Всички ги одобриха и май ще се отървем от пърженето! Или почти  :)
Продукти
картофи – средна големина, с еднакъв размер
сол
подправки по избор - черен пипер; червен пипер; чубрица; естрагон; розмарин; шарена сол или друго  
масло, олио или зехтин
по желание – кашкавал; сирене; чесън с оцет;


Приготвяне
Картофите се измиват  и много добре изчистват и изтъркват с чиста четка или гъба. Не се белят. Сваряват се, без да се разварят. (Ползвам тенджерата под налягане и варя на пара. Който както намери за добре).
Нареждат се в тава, върху хартия за печене, след което се натискат отгоре да се сплескат леко - могат да се натиснат с ръка, ако са изстинали или с  дъното на супена лъжица. Не трябва да се разтрошават изцяло, а само да се спукат и да останат цели.
Картофите се поръсват с израните подправки (при мен сол, естрагон, червен пипер ). На всеки картоф  се поставя по парче масло или малко олио/зехтин (по около 1/2 - 1 ч.л. според големината на картофите и вкуса). Отгоре може да се сложи парченце или настърган кашкавал, сирене или смес от пасиран чесън и оцет.
 Пекат се в силна фурна , на 200 градуса С, до зачервяване.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Инче, картофките са върха. Идеални! Страхотна идея :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От кога им се каня! Но вече често ще се правят. :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  2. Прекрасни! Ще ги пробвам задължително.
    Поздрави и чудесно да ти започне новата седмица, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети!
      Спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Много ми заприличаха на тези, които пека в жарта, когато приготвяме зимнина на село :) И там ги стискам, леко посолявам и хапваме вкусно! :)

      Изтриване
  4. Изглеждат толкова вкусно, Тили! Обичам картофи с ароматни подправки!
    Сърдечна прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И всеки си слага подправката, която харесва! :)
      Спорна седмица и на теб, Бети!

      Изтриване
  5. Тили, благодаря за рецептата, чудесно изглеждат! Аз все събирам картофени идеи. :) И именно с такава цел - да е всичко друго, но не и пържени картофи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Картофени идеи колкото искаш! Внукът е любител на пържените картофи. Дано след тези картофи не ни кара често да му пържим! :)
      Хубава вечер, Гери!

      Изтриване
  6. Страхотна идея, Инче!
    Обожавам картофи във всякакви форми и начини на приготвяне! Ще се опитат и тези.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом си любител на картофите, убедена съм че това предложение ще ти допадне!
      Лека вечер, Габи!

      Изтриване
  7. Тили,
    видях подобен начин на приготвяне в едно предаване за италианска кухня.Чудни стават, изпробвах рецептата.И твоите са станали прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, надявам се че ще споделиш и твоята рецепта. Винаги има какво ново да се научи.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотни картофки, Тили! Усмивки и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Наистина са страхотни.
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Веси, много са вкусни! И най-хубавото е че всеки картоф може да се овкуси различно, така че да е приемлива за всеки вкус.
      Слънчев ден! (поне днес при нас е така!)

      Изтриване