вторник, 30 август 2016 г.

Мързелива плетена сладка питка




Благодаря на Илиана за споделеното  видео !
  Това е един изключително интересен и лесен начин за „месене”  и втасване на тестото в найлонов плик и първоначално в топла вода.
Започнах с малко недоверие, но нали съм си упорита и любопитна, реших да рискувам. Получи се! :)
Не разбирам английски език и ми беше много трудно да се ориентирам в лабиринта на рецепти, Уикипедия  и „помощ” от Гугъл преводач. И все пак понаучих някои неща.
Това, което разбрах е, че по принцип  Challah”, както е наименованието във видеото и оригиналната рецепта,  е хляб от еврейската кухня, обогатен с яйца, олио и няколко лъжици захар, които  му добавят малко сладост. Оформя се на плитка и „традиционно се пече в чест на еврейската събота”. Аз затова дадох такова име на тази питка – „мързелива” и „плетена” заради начина на приготвяне и оформяне на тестото и „сладка” – заради вкуса.
На споделеното видео варианта на Challah”  е без яйца в тестото.
Първо ще напиша в най-опростен вариант рецептата в оригиналните мерки и в дясно, с червен цвят - по моите мерки и теглилки, пък на който му е интересно, може след това да продължи да чете :)
- Използвам чаша с вместимост 200 мл; 
1 ч. ч. брашно е равна на 125 г/130 г .

И така:
Продукти 
1 супена лъжица мая              7 г суха мая на Dr.Oetker (за 500 г брашно)
1 чаена чаша топла вода         1 ч. ч. топла вода (200 мл)
3 супени лъжици захар           3 супени лъжици захар           
1/2 супена лъжица сол            1 ч. л. сол
1/3 чаша олио от рапица         1/3 чаша олио
3 чаши  брашно + 1/4 чаша     около 400 г брашно общо, предварително
                                              пресято
1 яйце  за намазване (опция   1 яйце
за веган Challah - заместител - зехтин)
сусам за поръсване                 за поръсване – сусам и ленено семе
                                               (може да се ползват  и други семена :мак; слънчогледово семе; и пр. или комбинация)

Приготвяне
В пластмасов плик с цип (от рода на тези за сандвичи) с вместимост 4 -5 литра, се изсипва маята, водата, солта, олиото  и 3 чаши брашно. Затваря се. Понеже нямам такъв плик, използвах една здрава найлонова торбичка и ластиче за завързване.


Препоръчвам да се използва бял прозрачен плик, за да може да се наблюдава смесването и след това втасването на тестото. И обезателно – да се пробва за здравината  като се продуха предварително, за да не влезе евентуално вода при първото втасване!
Разтърсва се, разклаща се няколко пъти, не прекалено дълго – все пак е мързелива питка!  :) По 4 – 5 пъти с пръсти се притиска, прибутва  напред-назад сместа в плика върху масата, обръща се и отново се прибутва напред-назад, за да се съединят и размесят съставките. Тестото трябва да е много меко.
Пликът се поставя в подходящ съд с топла вода за 30 минути. То ще започне да втасва.
След 30 минути пликът се изважда от водата, изтрива се, разтваря се и се добавя останалата ¼ чаша брашно. Затваря се плика и отново се разтърсва. Смесват  се съставките, като пликът с тестото няколко пъти внимателно и леко се мачка (все едно че перем на ръка) :)
Пликът се оставя на топло и без течение място в продължение на 1 час, за да втаса. Времето варира в зависимост от околната температура. Тестото трябва да продължава да е меко.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност (имайте в предвид, че е много меко, но не прекалявайте с брашното!) и се разделя на 3 части, които се оформят на дълги фитили (около 45 – 50 см) и се сплитат. Който е майстор може да опита и с 4; 5; 6 фитила!
И тук научих нещо, което не знаех - ако  фитилите се свиват, когато се опитваме да ги  разтеглим, ги оставяме да  починат в продължение на 5 минути, за да се отпуснат.

За да се оформи по-добре плитката, сплитането започва от средата към единия край и след това от средата към другия край. Краищата на фитилите се съединяват, прищипват и леко подгъват надолу.







Питката се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с предварително разбитото с вилица яйце, поръсва се със сусам (при мен сусам и ленено семе) и се оставя да втаса за 15 минути (не е задължително, но е препоръчително).


Пече се  в предварително загрята фурна, на 150 градуса С,  за 40 минути или до златисто.


Това е!
Леко сладникава питка, с чудесни конци!



Пробвайте – заслужава си!
„””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
Бележки
- В коментарите към рецептата (пак казвам, че не разбирам нищо от английския  език!) имаше въпросителни. При превода се оказа, че има въпроси как това е Challah, като няма яйца. Така намерих и рецепти на питката с яйца, но месени по обичайния начин.
- Имаше и коментари относно това – супена или чаена лъжица се използва. От опита вече знам – с посочените мои мерки и количества всичко е точно.
- За втасването във вода използвах една по-голяма тенджера, в която загрях водата.  Ако имате удобна голяма купа, използвайте я, като налеете в нея водата.
След добавянето на остатъка от брашното и размесването, върнах плика в предварително подсушената и все още топла тенджера, покрих с капака и оставих на топло.
- за тавата – няма размери. Все пак свободно да се разположи плитката. При мен - 32 см/21 см.

Аз самата имам  въпроси, които  ме провокират да експериментирам и тази публикация определено ще има продължение и допълнения:
- защо се добавя към втасалото вече тесто брашно? Не може ли цялото количество да се сложи още в началото?
- защо се пече на 150 градуса С, а не както обикновено – на 180 градуса? В рецепта за оригинална питка Challah пише, че се пече на 180 градуса С.
- може ли да се направи питката с прясна мая?
- с добавка на яйца?
- с повече захар, като козунак?
- с по-малко захар, както обикновените питки?
- със заместване на водата с мляко?
- с други брашна – черно, пълнозърнесто и пр. ? Вероятно ще има изменение в количеството на водата.
Когато си отговоря, ще допълня! :)


Допълнения

Ето и първото допълнение с повторен опит, с който си отговарям на някои от въпросите:  
- сухата май разтворих във водата. Прибавих  1 чаена лъжичка захар и след като се разтвори и тя, изсипах в плика. Продължих с другите продукти, като  добавих цялото количество брашно;
- плитката съединих в кръг и не намазах с яйце, а с олио;
- пекох на 180 градуса С около 40 минути;



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Браво, Тили!
    Чудесно се е получил експериментът!
    Аз чакам да ми се доготви, че да се пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ил!Радвам се че сподели видеото в групата. Хубаво е човек да научава нови неща! Пък ти, каквато си пъргавелка, бързо ще я направиш!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Тили, много добре се е получило!
    И благодаря за обясненията, справила си се чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Има нужда от обяснения, то те са повече, отколкото самото приготвяне на тестото! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  3. Първоначално си казах "Я, къпана питка, ама плетена!", а то какво се оказа... Интересна рецепта. По-интересно ми е това "мързеливо" замесване и сега ще изгледам видеото, че само четох. Провокираш ме обаче, да опитам как така се меси в плик. Чудна работа! Тези евреи наистина са много хитри и мързеливи. :)))
    А твоята питка изглежда чудесни, Ина! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, и аз си помислих че има нещо общо с втасването при къпаната питка. А след това ме провокира да пробвам.
      Не обиждай евреите! :)В оригиналната питка има и яйца, а месенето и втасването са по обикновения начин. Във видеото е посочен този.
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Много интересна рецепта, Инче! Не съм я срещала досега, но с радост бих се пробвала да направя една питка, пък да видим дали ще ми се получи толкова добре, както е при теб!
    Много подробно си описала процеса, ще е от полза.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, и аз за пръв път срещам този начин на "месене". Радвам се, че подробните указания ще помогнат. Опитай, ще се справиш!
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Браво! Браво! Браво!
    Много си изпълнителна! Изглежда супер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна се е получила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Тили,
    твоята питка изглежда чудесно, но аз до сега не съм правила подобна - в смисъл месене в плик.Изгледах и видиото - много интересно.Правила съм къпана питка, но не и подобно месене.Мисля,че брашното се добавя на части за да се осъществи по - бързо и по - ефективно втасване.А печенето е на по - ниска температура за да стане и постепенно по - добро втасване и печене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, отдавна не съм правила къпана питка, а преди често я правих, защото много ми харесваше.
      Ще правя доста опити с този начин на месене. Да видим какво ще излезе! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Инче, поздравления за изпълнението!
    Толкова много хора сме я гледали тази рецепта, но ти изпробва и даваш напътствия!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Все някой трябва да е пръв, просто така се случи, че този път бях аз! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Номер едно си Инче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мило, но не се чувствам номер едно! :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Номер едно си. Каквато гозба правя по твоя рецепта всичко е на 6. Благодаря, че те има на този свят. :) Венцеслав :)

      Изтриване
    3. Благодаря, Венци!
      Хубава септемврийска вечер!

      Изтриване
  10. Отговори
    1. И то много! :) С чудесен резултат!
      Хубава вечер, Веси!

      Изтриване
  11. Интересно и много сполучливо, както и вкусно и красиво:). Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Вече направих втори опит, като малко поизмених процеса - разтворих маята във водата;сложих всичкото брашно в началото; намалих захарта на 1 ч. л. Май ще направя всички опити и тогава ще направя една допълнителна публикация! :)
      Прегръдка!

      Изтриване