неделя, 26 март 2017 г.

Чийзкейк с извара и шоколадови бисквити и 5 години блог




Това е вариант на  Käsekuchen (Кезекухен), като в изварената плънка са подредени шоколадови бисквити  тип сандвич с ванилов крем, които правят този чийзкейк интересен на вкус и ефектен при разрязване.
С този десерт отбелязвам  5-та годишнина от създаването на блога,  с благодарност към всички , които са го посетили, коментирали или ползвали рецепти от него! Благодаря за добрите думи, вниманието, подкрепата, насърчението!


Продукти
Основа
240 г бисквити Petit beurre
150 г масло
3 с. л. какао Dr. Oetker
галета

Крем
500 безсолна извара
200 г сметана (течна или заквасена)
130 г захар
3  бр. яйца
40 г пудинг ванилия на Dr. Oetker
2 ванилии

140 г кръгли шоколадови бисквити  тип сандвич, с ванилов крем

Шоколадова глазура
100 г шоколад кувертюр
100 г течна сметана  

За украса
Филирани бадеми; кокосови стърготини

Приготвяне
Дъното и стената на форма с подвижно дъно и диаметър 25 см се намазват с масло и обилно поръсват с галета.
Бисквитите за основата се смилат на трохи в чопър (блендер), заедно с какаото. Смесват се много добре с омекналото на стайна температура масло.
Бисквитената смес се разстила на равномерен, плътен пласт във формата, като се оформя и невисок  ръб (борд) по стената. Формата се оставя в хладилника.

Изварата се разбива на крем със захарта. Един  по един се прибавят жълтъците и след като напълно се усвоят от сместа - ванилията, пудинга и сметаната.
Белтъците се разбиват на гъст сняг. Прибавят се на 2 – 3 пъти, като внимателно се разбърква с шпатула в посока отгоре надолу.
Изважда се формата от хладилника. Половината от получената смес се разстила върху бисквитената основа. Отгоре с леко притискане се подреждат кръглите бисквити. Върху тях внимателно се изсипва останалата половина от изварената смес и се заравнява повърхността.


      От тук натам стриктно следвах указанията на Петя Аргирова за печене на Käsekuchen.
Пече се в предварителна загрята на 150 градуса С фурна.
30 минути след началото на печенето, сладкишът за кратко време се изважда от фурната и само с върха (не повече от 0,5 см) на ножче  се отделя крема от стената на формата. Това се прави, за да се избегне  (или поне намали) напукването в средата на сладкиша.
Печенето на чийзкейка продължава точно 90 минути, до леко тъмно-златист цвят.  Не се прави проверка с дървен шиш.
(Аз го пекох 85 минути и оставих 5 минути в изключената фурна, която през това време все още поддържа необходимата температура).
Открехва се вратата на фурната и след около 5 минути се отваря цялата врата. След около още 5-10 минути  формата се изважда от фурната и се поставя върху скара, да поизстине.
Сладкишът внимателно се отделя от стената с нож и се маха обръча. Оставя се напълно да изстине, за да стегне.

За глазурата - сметаната (използвах течна готварска сметана Hopla) се загрява почти до кипване (но да не кипне!) и се изсипва върху начупения на парченца шоколад. Разбърква се, докато шоколадът се разтопи и сместа се сгъсти.
С охладената глазура се полива отгоре напълно изстиналия чийзкейк. Украсява се с филирани бадеми и кокосови стърготини.




 1 ч. ч. = 200 г
  По идея от https://webspoon.ru/receipt/syrnik-s-shokoladnym-pechenem-v-multivarke
 Насоки за изпичането на чийзкейка - http://uhaena.blogspot.bg/2015/05/kasekuchen-landhaus.html?m=1
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Честита блогогодина, Инче!
    Чийзкейкът е много оригинален!
    Бъди здрава и все така вдъхновена,
    за да ни радваш с чудесните си рецепти!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити 5!
    Страхотно изглежда чийзкейкът!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Тили ! Чудесен чийзкейк :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен десерт, като за празник, Тили!
    Честита 5 годишнина на блога ти ...
    знаеш, че съм фен на кулинарният ти свят -
    благодаря за чудесните рецепти и идеи,
    с пожелания за здраве и вдъхновени за още много х5!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Диана!

      Изтриване
  5. Тили,
    твоят блог присъства в блоговото пространство с интересни рецепти както от старата ни българска кухня, така и с чудесни и интересни кексове и десерти.Лично на мен много ми допада, защото изпълнението е не на последно място и лесно.Желая ти още много години да ни радваш с твои идейни кулинарни рецепти.Честито Благовещение на патерици ! Бъдете здрави и благословени !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката и пожеланията, Елена!

      Изтриване
  6. Честита годишнина на един интересен и уважаван блог!
    Инче, с пожелание за още много хубави и различни рецепти!
    Бъди здрава!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен е станал! Браво! Още много години рецепти и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита годишнина на блога ти , Инка ! С пожелание за все такива красиви и интересни рецепти !

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам чийзкейк 😃 Черпя се със парченце и те поздравявам Тили!
    Честит празник на блогчето ти с пожелание за нестихващо вдъхновение и споделеност с всички нас 😘
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Да ти е сладко и гушни силно Роки от мен! :)

      Изтриване
  10. Красота и изящество!
    Поздравления, Тили!
    Със сигурност ще опитам тази рецепта!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси! Надявам се и на теб да ти хареса!
      Позцдрави!

      Изтриване
  11. Инче, още много пъти по 5 да отбелязваш в блога, с поредната чудесна рецепта.
    Уча се от теб, не само в кулинарен, но и в чисто човешки смисъл, възхищавам се на ентусиазма и енергията ти, на младежкия ти дух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за добрите думи, Веси! :)

      Изтриване