сряда, 1 март 2017 г.

Сладкиш с мармалад (конфитюр)




Още един десерт от старите тетрадки, подобен на  Сладкиш със сладко от къпини (малини, ягоди) , но приготвен по друг начин.

Продукти
3-4 яйца
1 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
400 г кисело мляко (1кофичка)
2,5 ч. ч. брашно
1 пълна ч. л.  бакпулвер (1 ч. л. сода)
1 ванилия
1 ч. л. настъргана лимонова кора

200 г  мармалад (конфитюр)  (0,5 бурканче от 400 мл)
1/3 ч. ч. орехови ядки
1 пълна с. л. кокосови стърготини

пудра захар
С бакпулвер и конфитюр от сини сливи

Приготвяне
Ако се ползва бакпулвер, той се пресява с брашното; ако се ползва сода – тя се разтваря в киселото мляко.
Яйцата се разбиват със захарта на крем до удвояване на  обема. Постепенно с разбиване се прибавят олиото, млякото, ванилията и лимоновата кора. Накрая се прибавя брашното и се разбърква на най-ниска скорост  на миксера за десетина секунди или с шпатула.
Тестото се разделя на 2 равни части.
В намаслена и набрашнена форма с d 25  см се изсипва половината тесто и се пече на 170 градуса С в предварително загрята фурна. Когато отгоре се образува лека коричка в златист цвят, се вади от фурната и равномерно се намазва с конфитюра. Поръсва се с орехите и кокосовите стърготини и отгоре се излива останалата половина от тестото. Допича се.
Като изстине се поръсва с пудра захар.
 
Със сода и смес от конфитюри


 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Много вкусен и лесен сладкиш от 80 те години.правя го редовно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Цвети - от миналия век е и още си го правим! :)
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Инче, скоро не съм го правила този ретро сладкиш.
    Благодаря ти, че ми припомни рецептата! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинче, как правилно го определи - "ретро"!
      То вече има такова изобилие от рецепти, че човек се чуди какво да направи. Но да не забравяме и старите рецепти!
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. А вкъщи го наричаме "Ден и нощ", защото във втората част от тестото слагам качествено, тъмно какао. Много си го харесваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, чудесен вариант! Едно ново виждане на стария сладкиш. В коментарите във ФБ, , някой беше писал подобно нещо, но какаото в долния блат. Друг пък замества мармалада с течен шоколад. Избор голям! :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  4. Много подходящ за празника! Честита баба Марта, Тили! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Честита и на теб! Здрави и щастливи!
      Прегръдка!

      Изтриване