понеделник, 7 август 2017 г.

Пикантна доматена салата в буркан


Пикантна, ароматна салата, с интересна заливка, лесна за приготвяне.
Чесънът, чушките и зелените подправки ѝ придават  много приятен букет от аромат и вкус.
Ценността на рецептата е не само във вкуса, а и в това, че салатата може да се приготви по-рано и да се поднесе в подходящия момент. Така се спестява на домакинята суетната около приготвянето на салата в последния момент преди поднасянето, особено ако има гости.

В руските кулинарни сайтове е позната като „Домати по корейски“(Помидоры по-корейски). Твърде много суперлативи има за нея. Някои казват, че я държат седмица в хладилника; други след като започнат да я консумират, добавят домати в маринатата с малко сол, за повторна употреба; някои я приготвят късно есента и я държат 4 месеца на студено;
Други след 24-часовия престой я разпределят в по-малки буркани, стерилизират ги 15 минути и съхраняват за есента.

Приготвям я няколко пъти и споделям моето мнение: салатата наистина е много приятна на вкус и спестява време /и бързо се изяжда :) /. Но повече от 3 денонощия не бих я съхранявала, защото външният вид все пак се променя (вкусът НЕ!). Продуктите са ми всичките домашно производство. Но и доматите, и чушките започват да изглеждат като леко смити (като престояла салата). Така че 2 денонощия спокойно може да се съхранява в хладилника.

Продукти   За 1,5 литров буркан
около 1 кг домати

За заливката
2 чушки капия (няма значение цвета)
1 люто чушле (на вкус)
зелени подправки – поне 1 връзка (по избор – копър; магданоз; босилек; целина; или комбинация от предпочитаните подправки)
4 – 5 скилидки чесън (или на вкус)
1 с. л. сол
2 с. л. захар
2 с. л. оцет
50 мл олио

За 3-литров буркан количеството на продуктите се удвоява.
За 800 мл – се намалява на половината.

Приготвяне
Най-добре е да се използва добре измит буркан с широко гърло, за да може по-удобно да се изваждат маринованите домати и да не се мачкат.

Заливката се приготвя като измитите и почистени от семето чушки, лютото чушле и обелените скилидки чесън се смилат с месомелачка или с чопър. Към сместа се прибавят солта, захарта, оцета и олиото и много добре се разбъркват. Накрая се прибавят ситно нарязаните зелени подправки и отново се разбърква.

Добре измитите домати, за предпочитане плътни, с по-малко семе, след като се изчистят около дръжката,  се нарязват на 2–4-6-8 резени (в зависимост от големината им, но да не са много на ситно, за да не се размият бързо).

На дъното на буркана се поставят 2-3 с. л. от заливката. Нареждат се ред  домати. Отгоре се поставят 2 – 3 с. л. заливка и така, докато се напълни буркана. 

Най-отгоре се изсипва останалата заливка. Доматите НЕ СЕ притискат  или стръскват. Може леко да се завърти бъркана, за да се наместят.
Бурканът се затваря с плътна капачка – може пластмасова, алуминиема (да се затвори с машинка) или на винт.

Обръща се с дъното нагоре и се поставя в хладилника(за всеки случай сложете 1 малка чинийка под капачката). Обръщането на буркана се налага, защото заливката, въпреки че се увеличава със сока, който пускат доматите, все още е малко, а трябва да се мариноват първо най-горните домати, които първи ще се консумират.

Така обърнат бурканът престоява няколко часа, след което се обръща с дъното надолу, за да се мариноват и другите домати. Времето е различно – ако има човек вкъщи, може през няколко часа да го обръща. Салата може да се приготви късно вечерта и прибере в хладилника, а на сутринта да се обърне буркана.

За обяда или за вечерята ще имате прекрасно овкусена салата!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

9 коментара:

  1. Тили,
    чудесна рецепта, много лесна и много вкусна .Веднага ще я изпробвам.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, надявам се да споделиш мнението си!
      Успешна седмица!

      Изтриване
  2. Elena Dimitrova..от къде разбрахте, че салатата е вкусна след като още не сте я пробвали?!!
    Моля пишете реални мнения, а не предположения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки има право на мнение, особено когато има кулинарен опит и по продуктите и начина на приготвянето може да се ориентира за вкуса на предлаганото ястие. Не съдете така строго. :)

      Изтриване
  3. Ако човек разбира от храна, без значение дали е хоби кулинар или професионалист, то тогава може да си представи,само по изложените съставки какъв би бил резултата като готов продукт. По този начин се раждат чудесни импровизирани рецепти. Аз лично още докато четях съставките, усетих вкуса на готовата рецепта и смея също да твърдя,че е вкусна,дори без да съм я приготвила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До някъде сте права, но все пак човек иска да знае резултата от изпобваната рецептата. Когато търсите хубаво място за почивка бихте искали да знаете мнението на хора които са били на даденото място не се ръководите смао от описанието и снимките нали? Не се заяжддам!!! Просто това ми прави впечатление в много сайтове за рецепти. Хората изказват възхищениеи предположение от видянто, за което лошо няма, но не е реален коментар.
      Хубав ден! Рецептата ще изпробвам :)!

      Изтриване
    2. И Вие до някъде сте права. Дъщерята това лято беше на почивка на място с прекрасни отзиви, а се оказало твърде далеч от истината!

      Изтриване
  4. Много интересна салата, Тили, не съм попадала на рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, в руските сайтове я има на много места. Случайно попаднах на нея и реших да пробвам. Сега 1 - 2 пъти в седмицата я правя като си ходим до село да полея градинката. Там в в момента правим ремонт и няма къде да се обърне човек, прибираме се в най-големите горещини, уморени, с багаж. Докато оправя всичко, нямам сили и време за салати, нито пък някой да ме чака да ги правя и това е един идеален вариант.

      Изтриване