Ароматен, полезен, с много приятен леко кисел вкус – този конфитюр няма да ви остави
безразлични!
Не ми е минавало и през ума за конфитюр от киви. По
принцип предпочитам за употреба пресните плодове, но когато ги има в изобилие,
пък и домашни, трябва да се търси начин да се запазят за по-дълго време, макар
и обработени. Така стана и с кивито – донесоха ни 3 торби, раздавах
насам-натам, ям почти всеки ден, но вече започнаха масово да зреят, доста
поувехнаха и трябваше да търся начин да ги оползотворя. Не съм знаела че могат
да се комбинират с толкова други плодове за приготвянето на мармалади, конфитюри
и сладка; да се използват освен в смутита, плодови салати и в многообразие от
сладкиши.
За този конфитюр естествено използвах най-малките и
невзрачни плодове, които никой няма да яде, но тук намериха чудесно приложение.
Продукти
1,2 кг
почистени плодове киви
0,500 кг
захар
по
желание: 4 – 5 зърна карамфил, 1 пръчка канела
Приготвяне
Плодовете
се измиват добре и се обелват. Това става много лесно. В зависимост от
големината им, се използва чаена или кафеена лъжичка, за предпочитане
по-тънкостенна. На кивито се изрязват (или издълбават с лъжичката) двата края,
лъжичката се пъхва с дъното нагоре под кожата и постепенно се отлепва сърцевината. Ако плодът е голям,
като се отлепи от едната страна, плодът се обръща от другия край, пак се пъхва
лъжичката и така се обелва целия.
Нарязват
се на парченца или филийки. Поставят се в тавата за варене и се поръсват
равномерно със захарта. Покриват се и се оставят няколко часа на хладно място,
за да пуснат сок. Понеже плодът е кисел, за предпочитане е да се ползва емайлиран
съд.
След
изтичане на определеното време, се прибавят карамфилчетата и канелената кора,
разбърква се и се поставя на огъня да заври.
Вари се
до готовност на умерен огън. Ако се ползва пръчка канела, тя се отстранява.
Готовият
конфитюр се разпределя в затоплени бурканчета, които се затварят с капачки и се
стерилизират 5 минути. Обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат,
след което се прибират.
Остава
да му се насладим – с палачинки, мекици, филии; с кисело мляко или сметана като
крем; за пълнеж на кифлички, торти и пр.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Впечатляващ конфитюр и начин на обелване!
ОтговорИзтриванеВеси, някъде в интернета мернах този начин за обелване на кивито. Покрай този конфитюр се "специализирах". :)
ИзтриванеКонфитюрът с тези семки все ми напомня този от смокини, само че е с леко кисела нотка. Много е приятен на вкус. Следват други варианти.
Поздрави!
Е, такова нещо никога не би ми хрумнало Тили - интересна рецепта и начин на обелване на кивито.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, и на мен не ми е минавало при ума, но се наложи! :)
ИзтриванеПоздрави!