неделя, 14 януари 2018 г.

Конфитюр от киви


Ароматен, полезен, с много приятен леко кисел вкус – този конфитюр няма да ви остави безразлични!
Не ми е минавало и през ума за конфитюр от киви. По принцип предпочитам за употреба пресните плодове, но когато ги има в изобилие, пък и домашни, трябва да се търси начин да се запазят за по-дълго време, макар и обработени. Така стана и с кивито – донесоха ни 3 торби, раздавах насам-натам, ям почти всеки ден, но вече започнаха масово да зреят, доста поувехнаха и трябваше да търся начин да ги оползотворя. Не съм знаела че могат да се комбинират с толкова други плодове за приготвянето на мармалади, конфитюри и сладка; да се използват освен в смутита, плодови салати и в многообразие от сладкиши.
За този конфитюр естествено използвах най-малките и невзрачни плодове, които никой няма да яде, но тук намериха чудесно приложение.


Продукти
1,2 кг почистени плодове киви
0,500 кг захар
по желание: 4 – 5 зърна карамфил, 1 пръчка канела

Приготвяне
Плодовете се измиват добре и се обелват. Това става много лесно. В зависимост от големината им, се използва чаена или кафеена лъжичка, за предпочитане по-тънкостенна. На кивито се изрязват (или издълбават с лъжичката) двата края, лъжичката се пъхва с дъното нагоре под кожата и постепенно  се отлепва сърцевината. Ако плодът е голям, като се отлепи от едната страна, плодът се обръща от другия край, пак се пъхва лъжичката и така се обелва целия.





Нарязват се на парченца или филийки. Поставят се в тавата за варене и се поръсват равномерно със захарта. Покриват се и се оставят няколко часа на хладно място, за да пуснат сок. Понеже плодът е кисел, за предпочитане е да се ползва емайлиран съд.



След изтичане на определеното време, се прибавят карамфилчетата и канелената кора, разбърква се и се поставя на огъня да заври.
Вари се до готовност на умерен огън. Ако се ползва пръчка канела, тя се отстранява.
Готовият конфитюр се разпределя в затоплени бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Обръщат се с капачките надолу и се оставят да изстинат, след което се прибират.
Остава да му се насладим – с палачинки, мекици, филии; с кисело мляко или сметана като крем; за пълнеж на кифлички, торти и пр.

Приятен апетит!
 При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Впечатляващ конфитюр и начин на обелване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, някъде в интернета мернах този начин за обелване на кивито. Покрай този конфитюр се "специализирах". :)
      Конфитюрът с тези семки все ми напомня този от смокини, само че е с леко кисела нотка. Много е приятен на вкус. Следват други варианти.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Е, такова нещо никога не би ми хрумнало Тили - интересна рецепта и начин на обелване на кивито.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и на мен не ми е минавало при ума, но се наложи! :)
      Поздрави!

      Изтриване