Продукти за 2 порции
2 патладжана (350 - 400 г)
200 г консерва риба тон в собствен сос
1 яйце
1 с. л. галета
1 скилидка чесън
магданоз
3 ч. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
по желание – парче марков, парче целина; кашкавал за поръсване.
Приготвяне
Измитите патладжани се разрязват по дължина на две половинки. Издълбават
се. Всичко се посолява и се оставя за 30-40 минути. След това се изплаква обилно
с вода и се поставя за 15-20 минути в дълбок съд с вода, за да се обезсоли.
Рибата се отцежда от соса и се намачква. Прибавят се яйцето, галетата,
ситно нарязания магданоз, пресованата скилидка чесън, добре изстисканата от водата
издълбана част на патладжаните, нарязана на ситно, смлян черен пипер (аз не
слагам), рендосаните на ситно ренде морков и целина, и 2 ч. л. олио. Разбърква
се добре.
С получената смес се напълват патладжанените лодки. Поставят се в тавичка,
поливат се с останалата 1 ч. л. зехтин. Налива се малко вода (100 – 150 мл).
Пекат се в умерено загрята фурна. Ако се ползва кашкавал, се рендосва на
едро и се поръсва отгоре няколко минути преди да се извадят от фурната.
При сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Плънката може да се ползва и за напълване на тиквички,
сорт „Патисон“, или обикновени, издълбани като патладжаните – на лодки, или
чушки.
* Сол не съм ползвала, освен за
осоляването на патладжаните и издълбаната част. Рибата беше много солена,
патладжанът и сърцевината бяха поели от солта, така че не беше необходимо
допълнително осоляване на плънката.
Приятен апетит!
По идея от източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много интересна рецепта Тили.Не съм правила патладжан по подобен начин, но ще пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, бях купила патладжана и консервата за друга рецепта, но тази ми беше по-лесна за приготвяне. :)
ИзтриванеПоздрави!
Интересна комбинация:)
ОтговорИзтриванеИ се оказа вкусна! :)
Изтриване