Това беше
питката за Нова година. Кондензираното мляко купено преди време за незнайно
къде забутана по папките рецепта, трябваше да се оползотвори преди да изтече
срока на годност и понеже по една или друга причина не направих торта, намери
място като експеримент (и то много успешен!) в направата на новогодишната питка. J
Продукти
600-650
г брашно
328 мл
(350 г) кондензирано мляко Pilos 7,5 %
7 г суха
мая
2 яйца и
1 белтък
1 ч. л.
сол
2 ч. л.
захар
5 с. л.
олио
около 40
г масло за намазване на корите
За намазване
на питката
1 жълтък
1 ч. л.
олио
1 ч. л.
вода (прясно мляко)
Семена за
поръсване – сусам, лен, мак, слънчоглед
Приготвяне
Всички
продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното
се пресява 3 пъти.
В купа
се поставя половината от брашното, смесено със сухата мая, прави се кладенче и
се добавят захарта, леко разбитите яйца и белтък, олиото и кондензираното
мляко. Разбърква се (използвам ръчен миксер, бъркалките за тесто). Прибавя се
още малко брашно и солта, разбърква се отново и постепенно се добавя от
останалото брашно. Когато започне трудно да се бърка, се прехвърля върху добре набрашнен
плот и се омесва хубаво, до получаването на меко, еластично тесто. Оформя се на
топка и се поставя в намазнен съд, покрито, да втаса на топло до удвояване на обема.
Втасалото
тесто се прехвърля върху леко набрашнен плот. Не се премесва повече, само се прегъва
2 – 3 пъти и се разрязва на 4 равни части. Всяка част се оформя на топка. Покриват
се с кърпа и се оставят 10-тина минути.
Взима се
първата оформена топка и се разточва на кора. (Разточих
на кора с диаметър около 27 см, но го отчитам като грешка, защото по-късно, при
усукването беше по-трудно оформянето. Затова
считам, че диаметърът трябва да е 35-40 см.)
Кората
се прехвърля върху хартия за печене. Намазва
се с 1/3 от маслото.
По същият
начин се разточват още 2 кори и се намазват с масло. Четвъртата разточена кора не
се намазва и се слага най-отгоре.
В
средата ѝ се поставя чаша с отвора надолу и с лек натиск се отбелязва кръг.
От
този кръг, в посока към външния край , с остър нож или нож за пица се разрязва
на 8 еднакви сектора.
Един от
секторите се усуква няколко пъти, навива се на охлюв и се поставя върху
отбелязания от чашата кръг.
Останалите
7 сектора по същия начин се усукват, навиват на охлюв и разпределят равномерно
около средата на питката.
Така оформената
питка се прехвърля с хартията за печене в тава с диаметър 25 см, покрива се с кърпа и се оставя да
втаса на топло място.
Втасалата
питка се намазва се с разбития с олиото и водата (прясното мляко) жълтък.
Поръсва се със семена
и се пече в
умерена (около 170 градуса) фурна. Тук всеки трябва да прецени по неговата
си фурна.
Пробва се с дървено шишче за готовност.
Ако
започне бързо да се зачервява отгоре, се
поставя лист фолио, за да не прегори.
Изпечената
питка, след като поизстине малко, се вади от тавата и се поставя върху скара.
Покрива се с кърпа.
Приятен
апетит!
Чудесна питка, Инче!
ОтговорИзтриванеИ аз много често използвам по този начин закупени и останали продукти :)
Поздрави!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеНищо не се изхвърля, трябва да се измисли как да се оползотвори! :)
Успешна нова седмица!
Наистина е станала страхотна! Не сладни ли от млякото?
ОтговорИзтриванеТраянче,до сега не съм ползвала кондензирано мляко (за нищо).Това е неподсладено,затова съм записала и марката. Просто съм заместила течността, която се ползва за направата на питки - прясно мляко; кисело мляко и пр. Така че питката не сладни.
ИзтриванеХубав ден!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесна погача.Не съм ползвала досега кондензирано мляко.Интересна идея.
Поздрави и усмивки !
Ели, наложи се да го употребя, това ми дойде на ума! :)
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Чудесна питка и идея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПриятна вечер!