Този
конфитюр е за любителите на крушите и пикантният, леко лютив цитрусов привкус
на пресния джинджифил.
Много
харесвам пресния джинджифил и често го употребявам. Конфитюрът приготвих от
последните домашни, вече презряващи круши. Много добре се съчетаха вкусовете и
ароматите на съставките. Понеже крушите бяха много сладки, сложих малко захар /може би не трябваше
и да слагам – и без това само аз ще го ям, тъй като няма други любители на
джинджифила в семейството (поне за сега!)/. Който
обича по-сладко, или се ползват не толкова узрели круши, количеството на
захарта трябва да се увеличи.
Продукти
1,3 кг круши (обелени, почистени, нарязани)
200 г
захар (или на вкус)
1 лимон
100 г
пресен джинджифил
пръчка
канела (0,5 ч. л. на прах)
5-6
зърна карамфил
Приготвяне
Крушите
се измиват, обелват, премахва се сърцевината и се нарязват на малки парченца. Поставят
се в тавата за варене и се поръсват равномерно със захарта. Покриват се и се
оставят няколко часа на хладно място, за да пуснат сок.
Прибавят
се настърганата кора и сок на предварително много добре измитият лимон,
обеления и настърган на ситно ренде джинджифил, канелата и карамфила. Всичко се
смесва и се поставя на огъня да заври. Вари се до готовност на умерен огън.
Ако се
ползва пръчка канела, тя се маха. Готовият конфитюр се разпределя в затоплени
бурканчета, които се затварят с капачки и се стерилизират 5 минути. Обръщат се
с капачките надолу и се оставят да изстинат, след което се прибират.
От
това количество продукти се напълниха 3 бурканчета от майонеза.
Да ви е
сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеи ние тази година имаме много круши.Ще се възползвам от идеята ти, обичаме и джинджифил.Но нашите круши са супер сладки и ги правим без никаква захар.Печени са чудесни.
Честито Рождество Христово ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом ! Весели празници !
Ели, аз също пекох тази година, без да добавям никаква захар. Относно конфитюра - ако сега го правя с узрелите круши, които употребих, не бих сложила захар. Но това си е за моя вкус. Предполагам че и на теб ще ти хареса.
ИзтриванеВесело посрещане на Новата година!
Тили, за много години, мила!
ОтговорИзтриванеБъди жива и здрава и все така енергична!
Обожавам круши и благородно ви завидях с Ели, за това че си имате домашни.
На мен се налага да ги купувам, а повечето пъти вида им лъже и не са вкусни, вносни разни.
Интересна ще ми е комбинацията с джинджифила.
Веси, честита Нова година и на теб! Мирна, здрава и плодородна да е!
ИзтриванеМиналата година за пръв път нямахме и 1 круша за лек, както се казва. Тази година се родиха. А ти виж по пазарите, там бабите изнасят домашно производство, може и да не са така угледни, като тези по веригите, но определено са по-вкусни!
Прегръдка!