Лесна за
приготвяне и вкусна!
Тази
каша ни е спомен от баща ми. Били са 3 деца, рано са останали без майка и
техният баща им я е правил. Бях доста малка, когато за пръв път я приготви и си
спомням, че първо много се почудихме с майка ми, какво ще представлява, като у
нас се готвеше само бяла пилешка каша. След това се уверихме във вкуса ѝ и от
тогава се включи в менюто ни.
Продукти
5-6 с.л.
брашно
7–8 с.л.
олио
1 ч.ч.
сирене
60 г масло
1 ч. л. червен
пипер
Приготвяне
Брашното
се запържва в загрятото олио до бледо кремав цвят. Постепенно се добавя гореща вода и се разрежда до желаната гъстота,
като енергично и непрекъснато се разбърква с тел, за да не се образуват бучици,
а да стане гладък сос. Ври на слаб огън 10-на минути – готова е когато избие
мазнината на повърхността.
Прибавя
се натрошеното сирене и се разбърква. Ако е необходимо се посолява и след 2-3
минути се отстранява от огъня.
Маслото се
разтопява, преди да започне да се пържи се слага червения пипер, разбърква се и
веднага се маха от огъня.
Кашата се
сервира, като всяка порция се полива отгоре с по 1 ч.л. от запръжката.
Приятен апетит!
Тили,
ОтговорИзтриванепреди години моята майка правеше подобна , но по - рядка каша.Слагаше червения пипер и малко чубрица направо в кашата, без запръжка.Твоята каша също е интересна и много лесна и вкусна.Бързо се приготвя и е много засищаща тази каша.Чудесна е когато бързо трябва да приготвим нещо за хапване.
Поздрави и приятна предпразнична подготовка !
Ели, много варианти има за подобна каша. Някои слагат черен пипер, вместо червен; чесън; прясно мляко; яйца; В коментарите в кулинарните групи подсказаха за зелев сок; Основата е брашно, мазнина, сирене. После - който както си знае. :)
ИзтриванеВесели празнични дни!
Чувала съм за такава каша, но май не съм опитвала, поне не помня, баба правеше каша от киселец, която обожавам.
ОтговорИзтриванеЩе опитам и тази, лесно и бързо, когато се наложи.
Веси, подходяща е когато няма нищо сготвено и човек бърза. Пък е и вкусна! :)
ИзтриванеПоздрави!