В интернет
пространството тази питка я има и с
наименованията „Питка „Хаос“, „Разхвърляна
питка“. Приготвят я с различно тесто. Аз спазих продуктите и количеството по
източника, от където взех рецептата, с малко изменения.
Интересна
е с начина си на оформяне, в резултат на което се получава питка, която не се реже,
а се отчупват вкусните хапки.
Продукти
500 г
брашно + за доизмесване
150 мл
прясно мляко
100 мл
йогурт (кисело мляко)
1 яйце и
1 белтък
50 г
масло (5 с. л. олио)
2 ч. л.
захар
1 ч. л.
сол
7 г суха
мая (1 пакетче)
за
намазване на слоевете – 80 г масло (олио)
за
намазване на формата - 1 ч. л. олио
за
намазване на питката – 1 жълтък, 1 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. олио
за
поръсване - 2 с. л. семена (сусам, ленено, мак, слънчоглед)
Приготвяне
(Понеже в
момента на приготвянето на питката не разполагах с масло, навсякъде го заместих
с олио, но за да се откроят по-добре слоевете, е по-добре да се ползва масло).
В съд се
налива топлото мляко, йогурта, половината от пресятото брашно, маята, яйцата
(леко разбити), мекото масло (олиото), захарта и солта. Прибавя се на части останалото брашно, замесва се меко, нелепнещо тесто, поставя се в намаслен съд, покрива
се и се оставя на топло да втаса ( да увеличи обема си 2 – 3 пъти).
Втасалото
тесто се разделя на 6 равни части (при мен се получиха по около 180 г всяка).
Оформят се на топчета.
Разточва
се първото топче на кръг около 20 – 25 см в диаметър. Намазва се с мекото масло
(или олио). Върху него се слага другото
разточено топче и също се намазва. Така
се с процедира и с другите топчета, като последната кора не се намазва, но се
разточва малко по-голяма от другите, за да може да ги покрие (загърне), което
ще улесни след това по-равномерното им разточване.
Така
разточените кори се покриват с кърпа или стреч фолио и се оставят да престоят
15 – 20 минути. След това се разточват на една кора с диаметър 30 – 35 см. С
помощта на остър нож или най-лесно с нож за пица се нарязват на ленти с ширина
2 см. Всяка лента се нарязва на квадрати – 2 см.
Тава с
диаметър 25 см се намазва с мазнина или се поставя хартия за печене. Нахвърлят се кубчетата, като първо се слагат тези, които
са от края на кората, т. е. - не са с правилна форма. След това се поставят
равните, еднаквите кубчета. Не се подреждат, просто се следи равномерно да са
разпределени, за да не стане питката по-дебела от някоя страна.
Тавата
се покрива с кърпа или стреч фолио се оставя тестото да втаса (увеличи обема си
2 пъти).
Жълтъкът
се смесва с прясното мляко и олиото и се намазва втасалата питка. Поръсва се
със семена.
Пече се
в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ако има опасност връхчетата на
кубчетата да започнат да прегарят, отгоре се покрива с фолио. Пече се до готовност.
Като леко поизстине , се изважда от тавата, поставя се върху скара и се покрива с кърпа, за да
поомекне.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна е станала, Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ИзтриванеПрегръдки!
Правила съм я тази питка и е уникално вкусна.
ОтговорИзтриванеПрекрасна е и твоята, Инче!
Поздрави! :)
Сега намерих и твоята, Христинче! Ти си я направила преди повече от 2 години, къде съм спала, та не съм я видяла?! :)
ИзтриванеНаистина са много вкусни.
Лека вечер!
Красив хаос във вида на питка, Инче! :) Събирам интересни идеи за предстоящите празници и тази ми харесва много!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, лесна е за направа, едновременно с това е и интересна с външния си вид. Така че спокойно можеш да се представиш с нея, ако няма възможност за нещо по-завъртяно и сложно за оформяне.
ИзтриванеПоздрави!
Ох, как ми се прияде питка...
ОтговорИзтриванеВеси, с удоволствие бих ти телепортирала, стига да може! :)
ИзтриванеМда, ставах да меся, но нещо по-лесно. Ще направя и тази някой път!
ИзтриванеЧудесна е, Тили! Толкова е красива и вкусна. По начин на приготвяне ми прилича на маймунското хлебче. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Има нещо подобно.
ИзтриванеПоздрави!
Бях видяла тази питка при Люси Тили.Но сега по празниците мога да я пробвам.Чудесно предложение, лесно, красиво и много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна предп разнична подготовка !
Ели, не отнема много време, няма нищо засукано при подготовката ѝ, така че е подходяща за натоварените предпразнични дни! :)
ИзтриванеПоздрави!
Чудна е станала и твяота питка, Тили. Откъсвам си едно-две кубчета и ти пожелавам весело посрещанеа на празниците! Поздрави от все сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеВесело посрещане и на теб!