вторник, 12 декември 2017 г.

Питка „Кубчета“



В интернет пространството тази питка я има  и с наименованията  „Питка „Хаос“, „Разхвърляна питка“. Приготвят я с различно тесто. Аз спазих продуктите и количеството по източника, от където взех рецептата, с малко изменения.
Интересна е с начина си на оформяне, в резултат на което се получава питка, която не се реже, а се отчупват вкусните хапки.

Продукти
500 г брашно + за доизмесване
150 мл прясно мляко
100 мл йогурт (кисело мляко)
1 яйце и 1 белтък
50 г масло (5 с. л. олио)
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
7 г суха мая (1 пакетче)

за намазване на слоевете – 80 г масло (олио)
за намазване на формата - 1 ч. л. олио 
за намазване на питката – 1 жълтък, 1 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. олио
за поръсване - 2 с. л. семена (сусам, ленено, мак, слънчоглед)

Приготвяне
(Понеже в момента на приготвянето на питката не разполагах с масло, навсякъде го заместих с олио, но за да се откроят по-добре слоевете, е по-добре да се ползва масло).
В съд се налива топлото мляко, йогурта, половината от пресятото брашно, маята, яйцата (леко разбити), мекото масло (олиото),  захарта и солта. Прибавя се на части останалото брашно, замесва се меко, нелепнещо тесто, поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя на топло да втаса ( да увеличи обема си 2 – 3 пъти).
Втасалото тесто се разделя на 6 равни части (при мен се получиха по около 180 г всяка). Оформят се на топчета.
Разточва се първото топче на кръг около 20 – 25 см в диаметър. Намазва се с мекото масло (или олио). Върху него се слага другото разточено топче и също  се намазва. Така се с процедира и с другите топчета, като последната кора не се намазва, но се разточва малко по-голяма от другите, за да може да ги покрие (загърне), което ще улесни след това по-равномерното им разточване.
Така разточените кори се покриват с кърпа или стреч фолио и се оставят да престоят 15 – 20 минути. След това се разточват на една кора с диаметър 30 – 35 см. С помощта на остър нож или най-лесно с нож за пица се нарязват на ленти с ширина 2 см. Всяка лента се нарязва на квадрати – 2 см.

Тава с диаметър 25 см се намазва с мазнина или се поставя хартия за печене. Нахвърлят  се кубчетата, като първо се слагат тези, които са от края на кората, т. е. - не са с правилна форма. След това се поставят равните, еднаквите кубчета. Не се подреждат, просто се следи равномерно да са разпределени, за да не стане питката по-дебела от някоя страна.

Тавата се покрива с кърпа или стреч фолио се оставя тестото да втаса (увеличи обема си 2 пъти).

Жълтъкът се смесва с прясното мляко и олиото и се намазва втасалата питка. Поръсва се със семена.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Ако има опасност връхчетата на кубчетата да започнат да прегарят, отгоре се покрива с фолио.  Пече се до готовност.

Като леко поизстине , се изважда от тавата, поставя се върху скара и се покрива с кърпа, за да поомекне.


Приятен апетит!


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

15 коментара:

  1. Правила съм я тази питка и е уникално вкусна.
    Прекрасна е и твоята, Инче!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега намерих и твоята, Христинче! Ти си я направила преди повече от 2 години, къде съм спала, та не съм я видяла?! :)
      Наистина са много вкусни.
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Красив хаос във вида на питка, Инче! :) Събирам интересни идеи за предстоящите празници и тази ми харесва много!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, лесна е за направа, едновременно с това е и интересна с външния си вид. Така че спокойно можеш да се представиш с нея, ако няма възможност за нещо по-завъртяно и сложно за оформяне.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Веси, с удоволствие бих ти телепортирала, стига да може! :)

      Изтриване
    2. Мда, ставах да меся, но нещо по-лесно. Ще направя и тази някой път!

      Изтриване
  4. Чудесна е, Тили! Толкова е красива и вкусна. По начин на приготвяне ми прилича на маймунското хлебче. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бях видяла тази питка при Люси Тили.Но сега по празниците мога да я пробвам.Чудесно предложение, лесно, красиво и много вкусно.
    Поздрави и приятна предп разнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не отнема много време, няма нищо засукано при подготовката ѝ, така че е подходяща за натоварените предпразнични дни! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чудна е станала и твяота питка, Тили. Откъсвам си едно-две кубчета и ти пожелавам весело посрещанеа на празниците! Поздрави от все сърце!

    ОтговорИзтриване