Обичаме
пържена риба, но някой друг и някъде другаде да се пържи! J Особено пък такава дребна риба. Оказа
се, че има и друга възможност – да се изпече, при което няма много голяма разлика
във вкуса, рибата поема много по-малко мазнина, по-здравословно е и не на
последно място – миризмата в дома не е така натрапчива.
Продукти
1 кг цаца
(шпроти)
1 пълна
ч.л. сол
олио
смес от
царевично и бяло брашно
Приготвяне
Ползвам
замразена риба. Размразявам я (ако има някои по-големи рибки ги изчиствам от
вътрешностите), измивам, отцеждам хубаво (най-лесно става в гевгир), посолявам
и хубаво разбърквам.
Всяка
рибка овалвам в сухата смес и поставям в суха тава, сместа да попие от влагата
на рибките.
В
тавата, в която ще се пекат, поставям хартия за печене и намазнявам с 1 с. л. олио.
Подреждам рибките едната с главата нагоре, другата – с опашката нагоре. Рибките
не трябва да се застъпват една с друга, а да са една до друга, за да не станат
меки, а да се изпекат хубаво. Отгоре, с четка потопена в чашка с олио, хубаво ги намаслявам.
Пекат се
в предварително загрята фурна, на 200 градуса С, около 20 – 30 минути. При мен,
от 5 нива, пека на 2-ро ниво.
Стават
хрупкави, вкусни и немазни рибки.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тези рибки все едно са пред мен. Много апетитни снимки. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце!
ИзтриванеЛека вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванеще ги пробвам и аз така, по твоята рецепта.Иначе си ги пека в тава без брашно, само с 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет.Стават вкусни рибки също.
Поздрави !
Ели, пробвай, уверена съм че ще останеш доволна!
ИзтриванеПоздрави!