сряда, 6 декември 2017 г.

Печена цаца (шпроти)



Обичаме пържена риба, но някой друг и някъде другаде да се пържи! J Особено пък такава дребна риба. Оказа се, че има и друга възможност – да се изпече, при което няма много голяма разлика във вкуса, рибата поема много по-малко мазнина, по-здравословно е и не на последно място – миризмата в дома не е така натрапчива.

Продукти
1 кг цаца (шпроти)
1 пълна ч.л. сол
олио
смес от царевично и бяло брашно

Приготвяне
Ползвам замразена риба. Размразявам я (ако има някои по-големи рибки ги изчиствам от вътрешностите), измивам, отцеждам хубаво (най-лесно става в гевгир), посолявам и хубаво разбърквам.
Всяка рибка овалвам в сухата смес и поставям в суха тава, сместа да попие от влагата на рибките.
В тавата, в която ще се пекат, поставям хартия за печене и намазнявам с 1 с. л. олио. Подреждам рибките едната с главата нагоре, другата – с опашката нагоре. Рибките не трябва да се застъпват една с друга, а да са една до друга, за да не станат меки, а да се изпекат хубаво. Отгоре, с четка потопена в чашка с олио, хубаво ги намаслявам.

Пекат се в предварително загрята фурна, на 200 градуса С, около 20 – 30 минути. При мен, от 5 нива, пека на 2-ро ниво.

Стават хрупкави, вкусни и немазни рибки.


Приятен апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тези рибки все едно са пред мен. Много апетитни снимки. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили,
    ще ги пробвам и аз така, по твоята рецепта.Иначе си ги пека в тава без брашно, само с 1 с.л. олио и 1 с.л. оцет.Стават вкусни рибки също.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, пробвай, уверена съм че ще останеш доволна!
      Поздрави!

      Изтриване