Когато
прочетох тази рецепта, първата ми мисъл беше – та тази риба на какво ще прилича след като се готви толкова време в тенджерата под налягане?! Но оправданията ми не се
оправдаха. Рибата е много вкусна, формата ѝ се запазва, костите не се усещат.
Продукти
1
кг скумрия (без глави)
0,5
ч. ч. олио (100 мл)
0,5
ч. ч. оцет (100 мл)
0,5
ч. ч. вода (100 мл)
1
ч. л. сол
1
дафинов лист
2
– 3 зърна бахар
10-тина
зърна черен пипер
3
скилидки чесън
Приготвяне
Ползвам
замразена скумрия. Не я чакам да се размрази напълно, а в полуразмразен вид я
почиствам отвън (хриле, перки, опашка) и отвътре, като махам и черната ципа,
иначе нагарча. Измивам почистената риба със студена вода и я нарязвам на парчета.
Всички
продукти слагам в тенджерата под налягане, овалвам парчетата риба в течността с
подправките, затварям капака и варя.
След
час, час и нещо изключвам, но оставям рибата поне още 15-20 минути в
затворената тенджера.
Добро
мезенце за биричка!
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеправила съм такава скумрия.Понякога я правя и в обикновена тенджера на много бавен огън.Но в бързоварка става чудесна.
Поздрави и честит Никулден !
Ели, значи ти е познат вкуса на така приготвената риба.
ИзтриванеЧестит празник и на теб!
Поздрави!
Интересно ! Ще опитам и аз :)
ОтговорИзтриванеКайти, наистина е един по-необикновен начин на приготвяне на риба, но си заслужава!
ИзтриванеПоздрави!
И аз съм правила и е чудесна!
ОтговорИзтриванеВеси, радвам се че споделяш положителното си мнение за тази рецепта.
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте.Ако е голяма тенджерата, дали няма да е проблем толкова малко течност? Благодаря!
ИзтриванеНямам представа сегашните тенджери под налягане какви са. Имам 2, които непрекъснато ползвам, още от времето, когато се появиха на пазара в България. Едната е по-висока, другата по-ниска. Вътрешният им диаметър е еднакъв - около 20 - 21 см. Ако това може да е ориентир; Една жена в коментар във ФБ, беше писала, че е варила така рибата, но в по-новите тенджери и станала готова за половин час (в смисъл - костите да не се усещат); Ако за Вашата тенджера се опасявате, увеличете количеството на течността, ще има повече сос.
ИзтриванеСместа от оцет , олио и вода сипва ли се в тенджерата или е само за овалване ?
ОтговорИзтриванеСместа се сипва в тенджерата, поставя се рибата и се овалва в нея.
ИзтриванеПоздрави!
Рецептата е отлична и работи.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много се радвам че сте останали доволни! :)
Изтриване