четвъртък, 11 април 2013 г.

Пърженки с извара





За тези, които харесват  извара :)

Продукти
300 г извара
300 г брашно
200 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
пудра захар
канела
олио за пържене

Приготвяне
В подходящ съд се смесват изварата, брашното, солта (ако изварата е безсолна) и постепенно се прибавя прясното мляко, докато се получи средно твърдо тесто. Меси се на плота само няколко пъти, колкото да се оформи топка.
Престоява покрито на хладно място 2-3 часа.
След това с лъжица се откъсват парченца тесто, които се оформят на топчета колкото голям орех, разточват се на пръчици, дълги около 15 см, оформят се кръгчета



и се пържат в сгорещено олио.
Поръсват се с пудра захар, смесена с канела.
Може да се сервират с мед или конфитюр (сладко).
Пърженките почти не се надуват при пържене и не поемат мазнина, не стават мазни.


Източник: Сп. Вкусотии в чинии бр. 4/2009 г


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

36 коментара:

  1. Благодаря за споделеното предложение, а щом е с извара, вкусът им е невероятен на тези пърженки!Хубав ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Наистина са вкусни!
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Със сигурност ще да е невероятен и богат вкусът им. Поредната вкусотия, Тили, поздрави с пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за положителния отзив, Гери!
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Десерт с извара май не съм яла - единствено с крема сирене съм хапвала, но това няма да ме спре да закуся (макар и виртуално) с тези чудни пърженки! :)
    Много апетитно изглеждат! :)
    Поздрави и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Светле, почерпи се!
      А с извара стават вкусни десерти и тестени! Опитай!
      Благодаря ти и слънчев ден!

      Изтриване
  4. Много симпатични са станали!

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, този тип закуски са едни от любимите. Но вариант с извара ще опитам в резултат на твоето предложение. Мерси за идеята!
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албена, благодаря ти и аз! Радвам се че предложението ми ти допада!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Чудесни са, бих хапнала доста от тези гевречета, нищо, че сигурно ще се намерят хора, които ще ме упрекнат за това :))

    Слънчев ден, Тили :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, заповядай! Почерпи и тези, които те упрекват!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Страхотни са, Тили! Много апетитни и изпитвам желание да си взема 2-3 от чинийката. Прегръдки и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Лесни са за приготвяне и си заслужава!
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  8. И на мен много ми допаднаха тези гевречета...
    Хубав ден,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Ти си майстор на тестените!
      Приятен ден!

      Изтриване
  9. Чудесни гевречета си направила, Инче! Много ми харесват на вид! Хем апетитни, хем хрупкави ги "усещам" :) Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже!
      Ще се радвам, ако ги направиш!
      Слънчеви поздрави!

      Изтриване
  10. Обичам всичко с извара,Тили,страхотно апетитни са тези кравайчета!Да можех да намуша на едно шишче няколко сега.....Пожелавам един усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Грабвай колкото искаш, за съжаление виртуално! :)
      Приятна вечер!?

      Изтриване
  11. Тили, този тип закуски са едни от любимите.Много апетитни пърженки.Изварата я използвам най често за кремчета за тортички,но ми хареса идеята ти за гевречета с извара.Поздрави и хубав ден ти желая Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, изварата може да се ползва успешно в много ястия и десерти, просто не сме свикнали! Радвам се че идеята ти харесва!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Обичам извара и тази рецепта ми допада -
    много апетитно изглеждат, а предполагам за аромата и вкуса им.
    Благодаря за споделеното, поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря! Струва си да бъдат опитани!
      Хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  13. Чудесни са, Ина!Иаз правех такива, в минало време, че сега няма за кого :(.Не видях набухвател, аз май слагах и бакпулвер? Снимките ти са прекрасни!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, няма за кого! И сам човек да е, пак може да си позволи нещо такова, макар и в по-малко количество :) Сонче, няма набухвател.
      Усмихната петъчна вечер!

      Изтриване
  14. :) Дори и да не харесваме извара само при вида на тези пърженки ще я заобичаме:) Честни казано в сладкиши много ми допада, иначе не я хапвам директно, трябва в нещо да преобразя. Но то май всички така правят. Страхотни пърженки, Тили! Поздрави с пожелания за чуден уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, благодаря!
      Ако не обичате извара мисля че не пречи да се направят със сирене. То и сиренето често пъти прилича на извара, само дето е солено! :)))
      Приятни почивни дни!

      Изтриване
  15. Uma receita divina, já anotei para fazer.
    Tenha um ótimo fim de semana.

    ОтговорИзтриване
  16. Отговори
    1. Бети, лесни за приготвяне са :)
      Спокойна неделна вечер!

      Изтриване
  17. Присягам се и си дръпвам няколко :)). Изглеждат толкова вкусно, как да им устои човек. Непременно ще се пробват, благодаря за рецептата.
    Поздрави и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Радвам се, че провокирах интереса ти! :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  18. Много обичам закуски с извара, Тили! Благодаря за предложението! :)

    ОтговорИзтриване