събота, 11 май 2013 г.

Сладкиш /торта/ с козунак






Тази година нямаше останал козунак, но си открих тези снимки и понеже може да се приготви и с други тестени изделия, реших да я кача в блога.

Продукти
престоял козунак /кифли, кроасани/
1 ч. ч. прясно мляко за козунака
прясно мляко за пудингите
пакетче пудинг „Шоколад”
пакетче пудинг „Карамел”
захар /подсладител/

За украса
100 мл течна сладкарска сметана
орехи, стафиди

Приготвяне
Количеството на прясното мляко зависи от упътването  към опаковката на пудингите.
Захарта /подсладителят/ е на вкус и е в зависимост от това, дали в козунака има прибавени сухи плодове, шоколад, конфитюр или е без пълнеж.
Една чаша мляко се отделя за потапяне на козунака, като по желание  може да се прибави 1 ч. л. ром.
Козунакът се нарязва на филии с дебелина около 2 см. Всяка филия се потапя от двете страни  за по секунда в млякото и се нареждат плътно една до друга в тавичка или тортена форма.
Заливат се с приготвения по упътването шоколадов пудинг.
Отгоре се нарежда втори пласт от потопени в прясно мляко филии козунак.
Заливат се с карамеления пудинг.
След като изстине сладкишът се украсява с разбитата сметана /ако е необходимо се подслажда/, орехи и стафиди.






При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Чудесно изглежда този сладкиш-торта, Инче! :) А и е добро предложение да се оползотворят останалите филийки козунак. Вкъщи това не се случи, защото всичко се изяде покрай празника и след това. :)
    Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Качих рецептата като идея, може да послужи на някои!
      Приятна съботна вечер!

      Изтриване
  2. Децата го обожават козунака с пудинг! Прекрасна торта е и твоята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Това е само един вариант. А те са много:)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Преди Великден се изкушавах с козунаци, след Великден не спирате с изкушенията. Днес при Пепчо кокорих очи пред една козуначена торта, сега и ти, Инче, ме ококори. Цял ден като настъпена жаба ходя :)))
    Прекрасна торта, наистина! А снимките ме залепиха за монитора - страхотни са! Поздрави, мила и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снеже!
      Още не съм минала по другите блогове - тези два дни нямах възможност, утре ще отделя време! Пропускам интересни предложения :)
      Прегръдки и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Инче, с пудинг става страхотен!
    Нямам останал козунак, но се наслаждавам на твоите
    снимки!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Можеш да замениш козунака с другите предложения :)
      Поздрави и приятен почивен ден!

      Изтриване
  5. Страхотна тортичка, Тили! И снимките са чудесни! Ставаш все по-добра в снимането! :) Прекрасна неделя и спокойна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря! Много мила оценка !
      Спокойна нощ и приятна неделя!

      Изтриване
  6. Много изкусителна торта.
    Пожелавам ти приятна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Приятна седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Наистина, Снежи е права, преди Великден козунаци, след това сладкиши с козунаци. Да бях направила много, че да ми останат:). Чудесна торта, Тили! Идеята да използваш козунака вместо блатове е супер. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Щом са се изяли всичките козунаци, значи са били хубави! А за идеята все ще ѝ дойде времето да се използва!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, аз да взема да си купя един стар козунак от някъде за да направя този сладкиш! Много апетитно изглежда!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Много си мила! Накара ме да се засмея!
      Приятна вечер и успешна седмица!

      Изтриване
  9. Тили, много вкусна и достъпна идея. И за начинаещи готвачи си е супер предложението ти. =)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се че идеята ти допада! Наистина е много лесно и бързо за направа!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  10. Тили, сърце нямаш! То вече обикновен козунак да не му се яде на човек, аз ще си купя един на торта да си го направя! Ама много вкусно изглежда, особено с тези обилни кремчета...!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Надявам се да ти хареса!
      Успешна седмица!

      Изтриване
  11. Ама двете с Пепи продължавате да изкушавате!
    Страхотно изглежда тази торта, Тилия -
    много цветно, ефектно и гарантирано вкусно... вече преглъщам!
    Снимките и идеята са прекрасни,
    благодаря ти, с пожелания за хубав, успешен и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Диана!
    Козунакът като блат дава възможност за развихряне на фантазията за използване на различни кремове за пълнеж! :)
    Приятен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване