Много
се забавих с тази публикация! Ще дойде новия сезон на тиквите и тиквичките! :)
Напълнила
съм папки със снимки и рецепти. Къде снимките ми не харесват, къде рецептата не
съм я написала добре или съм забравила какви и колко продукти съм сложила…
Тази
година тиквички нямаме. Ама нито една не поникна! Както и бостан. Два пъти
садим и – нищо! Но пък за разлика от
миналата година – тикви колкото щеш и то доста големи. Ще се прави пак рачел по
изричната поръка на дъщерята! :).
Така
че тази рецепта е с цветове от тиква.
Продукти
12
цвята от тиква
1
яйце
3
– 4 с. л. брашно
сол
лимонада
(вода; бира; прясно мляко;газирана напитка;)
олио
за пържене
за
сладък вариант – пудра захар
Приготвяне
Използвам
мъжки цветове. Те са с тънки, дълги дръжки и не образуват плод (тиква или
тиквичка).
Бера
ги сутринта, когато е по-хладно и са хубаво разтворени. Измивам, изтръсквам
внимателно, потопявам дръжките във вода и оставям на хладно място.
Това
го правя, защото тиквите са на село, прибираме се късно вечерта и пърженето става най-рано на другия ден. Преди
тръгване ги прехвърлям в найлонов плик, като внимателно ги подреждам едно върху
друго. Докато дойде време за пържене ги съхранявам в хладилника.
Преди
да се панират, внимателно се разлиства всеки цвят и се отстранява тичинката.
Отрязват се и дръжките или се оставя съвсем малко - 1-2см. Специално за цветовете от тиква леко ги притискам в основата, за да се
сплескат. За цвета от тиквичка предполагам, че това не е необходимо.
От
разбитото яйце, брашното, щипка сол и избраната течност се приготвя смес малко по-гъста от боза. Панировката трябва да
се задържа върху цвета.
Всеки
цвят се потапя в панировката и се пържи в сгорещеното олио. Тук използвам ценната препоръка на Пепа Стоева - силата на котлона трябва да е на 2/3 от мощността. Нареждат се върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.
Могат
да се поднесат със млечно-чеснов сос; със сирене; със сирене, смесено с
пресована скилидка чесън; с домати.
Или
в сладък вариант – поръсени с пудра захар.
Накрая
в панировката сложих и дръжки от цветовете, да опитам какво ще стане. Ами добре
се получи, щом тях веднага изядох и остана само една за снимка! :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване!
ИзтриванеЛека вечер!
Само ги гледам, но не съм опитвала, ама много ме изкушават:)
ОтговорИзтриванеТраяна, щом те изкушават, все още има цветове по врежовете, опитай!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, мила, отдавана ги знам аз тези панирани цветове от тиквички и така и не съм ги опитвала. Твоите изглеждат изключително изкусително и добре, че ми напомни за тази рецепта навреме :) Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюси, има още време - докато застудее тиквите все цъфтят. А и от тиквички ще може да се намерят цветове.
ИзтриванеПриятна вечер!
Много са красиви, Тили!
ОтговорИзтриванеИ със сигурност са вкусни :)
Поздрави!
Благодаря, Дани! И в двата варианта са вкусни!
ИзтриванеСпокойна вечер!
И аз само съм ги гледала досега. Някой ден, ако ми паднат тиквени цветя непременно ще панирам да станат като твоите :)
ОтговорИзтриванеКайти, ще се радвам да ги вида и при теб!
ИзтриванеПоздрави!
Чудно, вкусно и прекрасно! Ще чакам рачела, да знаеш, Тили:))). Заради варта не смея да го правя, пък много обичам. Прегръдки, Тили и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Не мога да разбера защо се страхувате от тази вар?! Аз и към коментарите към рачела съм писала - варта е гасена. Тиквата или например сините сливи, ако се приготвя сладко, нямат допир с нея. Водата от варното мляко само стяга отвън плода. Хайде престраши се!
ИзтриванеПрегръдка!
Много интересни и красиви са тези цветове. Казано честно съм ги виждала и на други места цветовете, но никога не съм приготвяла, защото не знам какво ще излезе накрая. Хрупкави ли са? Нещо като чипс, или се заблуждавам, Тили?!
ОтговорИзтриванеЧудесна нова седмица! Поздрави!
Габи, докато са горещи са отвън хрупкави, вътре меки. Като постоят по-дълго време (ако има кой да ги остави!) омекват.
ИзтриванеПоздрави!
С тиквен цвят не съм правила, нито пък в сладък вариант, но виж с цветове от тиквички са любими в къщи!
ОтговорИзтриванеМного вкусни снимки, Тили!
Поздрави!
Ив, имаш тиквички, аз като нямам ползвам тиквени :) Не се съмнявам че и цветовете от тиквичка са вкусни.
ИзтриванеПробвай и в сладкия вариант.
Поздрави!
Много ми е мерак да направя от тези панирани цветове, толкова красиво стоят! Но който си няма зеленчукова градинка, ще ги гледа на снимка :) А твоите, Тили, са определено чудесни!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Бени!
ИзтриванеЗа съжаление е така. На пазара не може да се намерят. Доста капризни са за съхранение. Ако имаш познати с градина, няма да ти откажат.
Поздрави!
Изглеждат чудесно, Тили! Правила съм преди години.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Щом си ги правила си запозната с вкуса!
ИзтриванеПоздрави!
Ех,Инче,блазе ти за наличните цветове и поздравления за отличната реколта от тикви!Много ми е на сърце да ги опитам тези панирани цветове,но уви!Страшно апетитно си ги поднесла и в солен,и в сладък вариант!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, една година има едно в изобилие, друго пък няма! На следваща година - обратно! Природа!
ИзтриванеЩом имаш желание, надявам се да успееш до се снабдиш някой път! Заслужава си да се опита.
Прегръдка!
Тили , и аз ще въздишам! От години им се каня на тези цветове и във вариант като пълнени съм ги виждала, но уви не мога да се сдобия с тиквени цветове. Нищо, ще се наслаждавам на твойте и ще преглъщам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПълнените също са интересни. Още не съм правила.
ИзтриванеСъс снабдяването наистина е проблем, ако нямаш близък с градина. :)
Поздрави!
Това отдавна се каня да опитам такива, ама и ние не отгледахме тикви тази година. Но ще има и по-добри времена, Тилия! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМарта, да се надяваме за по-добро! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, никога не съм опитвала, но май е крайно време да се поправя, божествени са твоите. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Определено крайно време е! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, то годината май за нито един градинар не беше хубава... Но здраве да е! Ето че сега ти е хрумнала и друга идея, ама чудно вкусно изглежда! :)
ОтговорИзтриванеАз не се страхувам никак от въпросната вар (по повод коментара на Катето), даже съм заръчала на майка ми да направим рачел, докато съм си все още вкъщи. Имам мерак и за сладко от динени кори.... Да видим де. Но ако стигнем до рачела, стискай ми палци, по твоята рецепта ще е!
Прегръдки, Тили! :)
Гери, наистина годината не беше добра. За това, което може се използва!
ИзтриванеОт динена кора не съм правила сладко. Имам рецепти, но не съм се сетила.
Стискам палци, ще се радвам на отзивите и сполука в направата на рачела!
Прегръдка!
Ей това нещо още не съм го правила нито веднъж ... срам :(
ОтговорИзтриванеЗаписвам си го за първа възможност!
Слънчев септемврийски поздрав мила :)
Дани, ако се срамуваме за всяко ястие, което не сме приготвили, къде ще му излезе края?! :)
ИзтриванеПрегръдка!
И аз не съм правила, макар да съм виждала рецепти, а тая година имахме доста големи цветове. Обещавам си догодина да опитам :) Чудесно изглежда твоето цвете :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дари! Обезателно пробвай!
ИзтриванеПоздрави!
БЛАГОДАРЯ!МНОГО Е ВКУСНО.
ОтговорИзтриванеРадвам се! :)
ИзтриванеПоздрави!