вторник, 30 септември 2014 г.

Картофени зрази с кайма – моркови





Когато видях рецептата ме заинтригува това, че са оформени като моркови. Просто, оригинално, ефектно!
Това са обикновени картофени кюфтета , който както си ги приготвя, с месна плънка, която  може да бъде от кайма или малки късчета месо; може да се ползва всякакво месо. А защо пък не - една богата зеленчукова плънка!

Продукти
500 г картофи
100 - 125 г кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
1 лъжица масло
сол
брашно за овалване
олио
подправки за каймата - по избор –черен пипер; чубрица и пр.
за оцветяване на олиото - малко куркума
за украса - листа от морков или стръкчета къдрав магданоз

Приготвяне
За плънката - ситно нарязания лук задушавам в сгорещената мазнина. Прибавям каймата, овкусявам  със сол и подправки. Запържвам  няколко минути да стане пръхкава,  без течност.
Необелените, добре измити картофи  сварявам. За по-бързо използвам тенджерата под налягане, върху  решетката за пара. И в други публикации споменавам, че използвам най-малките картофчета, които имам и по-трудно се белят за други ястия с картофи.
Обелвам ги докато са още горещи и веднага ги смачквам с преса или с решетъчния прибор от кухненски набор.
След като малко поизстинат прибавям сол на вкус, маслото и яйцето. Омесвам  тесто. 
Тестото е меко и работя се с леко навлажнени ръце. Гребвам  с намокрена лъжица от тестото, правя /сплесквам/ на ръката малка питка, слагам в средата от плънката и завивам плътно картофената смес.

Оформям като морков. Овалвам в брашно. Потупвам, за да може брашното добре да се залепи и  оставям  около половин час да се поеме от влагата на картофите.

За оцветяване – в 1 с. л.  загрято олио поставям малко куркума, за да се оцвети. След 1 – 2 минути  махам от огъня. Можеше да сложа повече куркума, за по-наситен цвят, но това беше пръв опит!
В оригиналната рецепта зразите се изпържват, аз ги изпекох.
В тава  поставям  хартия за печене и леко намазнявам.  Зразите намазвам с четка, потопена  в оцветеното олио и  подреждам върху хартията.

Пекат се в  предварително загрята фурна, на умерена температура /180 градуса С/  до златисто.

Поднасят се украсени със стръкче от листата на моркова или къдрав магданоз.

- От тези продукти приготвих 7 зрази. Станаха малко големи и трудни за оформяне. Затова препоръчвам да се оформят 8 или още по-добре 12 броя.


Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Чудни морковчета, Ина! Правила съм с колбас и са им интересни у нас, но ще пробвам и с кайма :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Някъде съм чела твои - в Гответе с мен или БГ Мама, но в блога ти не можах да ги намеря!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много са симпатични! Адмирации за споделената оригинална идея, Инче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Наистина е оригинално оформлението и затова споделих. Иначе може да се използва всяка любима смес за картофени кюфтета и плънка по желание.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. За първи път виждам такива :) Много ме заинтригуваха и ще ги пробвам и аз, благодаря ! Поздрави за печенето, на което и аз съм привърженик :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, аз много често изменям рецептите и вместо да пържа - пека.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  4. Тили, прекрасни морковчета, у дома много се тачат картофените кюфтета, но никога не съм правила с месна плънка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз правя за пръв път с такава плънка.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много оригинално оформена идея и страхотна рецепта.Поздрави,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Радвам се че и на теб допада идеята за оформяне!
      Лека вечер!

      Изтриване
  6. Много оригинално, Тили. Много добре си ги оформила- като същински моркови!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни морковчета,Ина!Поздравления за старанието и оформлението,чудни са станали и съвсем правдоподобни,точно на морковчета си приличат нищо,че по-едрички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Постарах се да ги оформя, но нали знаеш - не винаги от първия път стават. Така че имам вече опит, за да опитам и с друга плънка!
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Наистина са станали интересни морковчета, Тили! Много ми харесва това ястие и следващия път ще се опитам да оформя зразите по този начин :)
    Топъл есенен ден, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Тили, много оригинални, отмъквам си едничко, а на теб прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Хехе, много симпатични! Интересни са и усмихват, особено така, както са в чинийката! Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се че и на теб ти допадат!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Йе, ама чудесни са, страхотни! Браво, Тили и благодаря, че ги сподели с нас! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Както пише авторката - всекидневно домашно ястие - вкусно, но скучно! Защо да не се поднесе по-интересно?!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Красива идея, Инче! Може да е по-трудно оформянето, но така големи ми харесват повече. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, наистина по-трудно се оформят като са големи. Не може да се предаде правилната форма, леко се сплескват. Не че не се изяждат в каквато и форма да са! :)
      Прегръдка и успешен ден!

      Изтриване
  13. Тилия, страхотни морковчета.
    Аз правя подобни пирожки с картофено тесто и месна плънка, стават много вкусни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аурелия, то си е същото, само оформянето е различно! :)
      Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване