неделя, 15 март 2015 г.

Праз чорба със сирене и Срезанко-родопско ястие с картофи, праз лук и яйца






Докато все още има праз лук на пазара, две много лесни рецепти.

Праз чорба със сирене
Не очаквах че само с праз, сирене и застройка ще се получи толкова вкусна чорбица!



Продукти
300 г праз лук
20 г брашно
40 г масло
120 г сирене
1 яйце
100 г кисело мляко
черен пипер
сол

Приготвяне                                                          
В сгорещеното масло се поставя брашното, което се пържи на тих огън до златисто. Разрежда се с вода и се посолява леко. Щом заври, се прибавя празът, нарязан на ситно. Оставя се на тих огън да ври до омекването му.
Застройва се с разбито яйце и кисело мляко.
Прибавя се начупеното  на парченца сиренето.Поръсва се със смлян черен пипер.



Срезанко


Ястието ме заинтригува първо с името си, а след това че е родопско ястие. Бързо за приготвяне и вкусно, както всичко от родопската кухня!
Продукти
1.5 кг картофи
250 г праз лук
100 г царевично брашно
100 мл олио
3 яйца
50 г  масло
сол

Приготвяне
Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета. Посоляват се, прибавят се ситно нарязания праз и царевичното брашно и се разбъркват добре.


Сместа се изсипва в обилно намазана с олио тава и се залива с гореща вода да покрие картофите. Ако е останало от олиото, то се добавя. Отгоре се изливат разбитите яйца.


Ястието се пече в предварително загрята умерена фурна 180 градуса С, докато картофите омекнат, водата изври и ястието се запече до златисто. Ако се налага, отгоре може да се покрие с фолио.
Готовото ястие се изважда от фурната и още горещо се намазва с маслото.


Поднася се с според сезона с прясна салата, туршия, кисело мляко или таратор.



Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

34 коментара:

  1. Тили, и двете ти предложения са просто да си оближеш пръстите. Ей това е домашна храна - толкова вкусна и толкова уютна!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От малко продукти - вкусни ястия! :)
      Успешна нова седмица, Гери!

      Изтриване
  2. И аз обичам праз Тили :)Много са хубави и двете ти предложения ! Аз правя нещо подобно на Срезанко, но без картофи, с повече праз и малко кашкавал или сирене в него. Също става вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, не се и съмнявам че е вкусно. Празият лук се обича със сиренето! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. и двете рецепти са много апетитни, Инче :) и изкусително представени от теб :)
    Но се нареждам на чорбичката - щом е със сирене, идвам с голямата лъжица :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Ако знаеш аз как сладко си хапнах от нея, с добавка на ръжен сухар! :)
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  4. Тили, отново прекрасни предложения, аз също съм любител на праза. Въпреки, че съм от родопите, никога не съм яла срезанко, но никога не е късно да опитам. Заинтригува ме. Пожелавам ти прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна съм харесала рецептата, но сега ѝ дойде времето за направа.
      Приятна вечер, Танче!

      Изтриване
  5. И двете ти предложения включват любими продукти, а и са толкова апетитно представени със снимките. С удоволствие ще опитам и от двете.
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Поне са лесни за приготвяне.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Много интересни ястия, Ина. Особено второто има страхотно име:)Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези типични за определени райони имена винаги са ме впечатлявали, отделно от интересните ястия.
      Хубава седмица и на теб, Траянче!

      Изтриване
  7. Просто и вкусно, браво за чудесните предложения Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жани! Точно определение за ястията!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тили,
    и двете ястия ми харесаха, но второто родопско ястие с царевично брашно не съм приготвяла.Чудесно, бързо, лесно и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, и за мен беше нещо ново!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Инче, чудесни предложения, както винаги! Заплюх си супичката :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, много е вкусна, нищо че е с толкова малко продукти!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Чудни са и двете рецепти ,Инче,както винаги съблазняваш с вкусни гозби!Чорбата си я записвам още за тази седмица,благодаря ти!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Надявам се и на теб да ти хареса!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  11. Ау, огладнях! Тили, страхотни са тези предложения, това Срезанко за пръв път го чувам! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че се споделят такива автентични ястия, за да се запознаем с местната кулинария в различни райони на страната!
      Слънчев ден, Катя!

      Изтриване
  12. Тили, подобна чорбичка съм правила, но с ориз, вкусно е, а срезанкото много ми се хареса и ще си направя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, с ориз ще е по-богата. Въобще има най-различни варианти - на крем супа; със зелева чорба и орехи; с картофи; с бекон и т. н. Стига на човек да му се готви!
      Хубав ден!

      Изтриване
  13. За срезанкото не знам, защото сме приготвяли вкъщи подобно нещо, без да му знаем името, но супата така ме заинтигува, че със сигурност ще я опитам, така обичам праз лук...
    Ина, чудни и невероятно вкусни предложения, за които аз лично много ти благодаря, защото ме вдъхновиха и ме изпълниха с идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, то често ястията имат различни имена, а са за едно и също нещо!
      А супата днес пак я правих - беше ми най-бързото нещо което да правя!
      Хубав ден!

      Изтриване
  14. Тази празена супа ми е добре позната, но повечето хора вкъщи (начело с мен) не я долюбват. А другите ходят на гости при майка ми, за да си хапнат нещичко, което обичат. И сигурно са прави - нейната супа изглежда точно като твоята, Тили :) Но родопското ястие ще си запиша и със сигурност ще опитаме, наистина родопските ястия са с чудесен вкус :)
    Хубава седмица, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, не може да сме с еднакви вкусове! Може би затова е това разнообразие в кухнята!
      Поздрави!

      Изтриване
  15. За супата ми е вече късно- опитвам се да ми е пролетно, но второт е нещо. което мога да ям ежедневно. Поздрав, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като не съм се сетила по-отрано за тази супа, трябваше да я направя, докато има праз! :) На мен също вече ми се искат зеленийки в кухнята!
      Хубав ден, Марта!

      Изтриване
  16. Пролетните ти предложения са много интересни и изкушаващо апетитни,
    родопската кухня е уникална...впечатлена съм от "срезанко".
    Благодаря ти, Тили, поздрави за теб и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Поздрави, слънчеви пролетни дни и на теб!

      Изтриване
  17. Тази супичка много ми хареса, на вкус е превъзходна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам че ви се е усладила!
      Поздрави!

      Изтриване