сряда, 18 март 2015 г.

Питка Листа




Питката е видях при  Христина и веднага ми грабна вниманието с оформянето ѝ!
Направих я с 500 г брашно и суха мая.
Продукти
500 г брашно (4 ч. ч. от 200 мл) + за доизмесване
125 мл прясно мляко
125 мл вода
7 г суха мая
1 яйце и 1 белтък
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
2 с. л. олио

За намазване – 1 жълтък
За поръсване - сусам, ленено семе (или мак)

Приготвяне
Прясното мляко, водата и захарта се смесват и леко затоплят.
3 чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипва олиото, леко разбитите яйца и течността. Замесва се меко тесто, като постепенно се прибавя от останалото брашно. Оставя се да втаса на топло, покрито в съд, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и леко се премесва. Отделя се малко повече от 1/3 от него.
Останалите 2/3 се разделят на 8 равни части, които се оформят на топки.
1/3 тесто се разделя на две.
Едната половина се разточва на кръг с диаметър около 25 см. Разделя се на 8 сектора. На всеки сектор в средата се прави прорез (от върха към основата)  и върхът на триъгълника се промушва два пъти през прореза. В широката част на триъгълника се поставя една  топка и върху нея се поставя усуканата част.


Нареждат се покрай стената на тава с диаметър  24 – 25 см, намаслена или застлана с хартия за печене.
От другата половина  се разточва лента с размери около 35-40 см/10 см. Намазва се с олио и се прегъва на две, откъм дългата страна. Там където е прегъната се правят леки нарези, лентата се навива на руло и се поставя в средата на тавата. (Оформянето в средата може да бъде и по друг начин – на топка; на усукано руло и завито на охлюв; разделено на 3 фитила и сплетено на плитка и пр.)


Така оформената питка се покрива и се оставя  отново да втаса.


След като втаса се намазва   2 – 3 пъти с разбития жълтък, смесен с няколко капки олио, прясно мляко или вода. В средата се поръсва със ленено семе, а листата – със сусамово.

Пече се в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса С.
Опечената питка се оставя да поизстине малко и се изважда от тавата. Остава се върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.



 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

42 коментара:

  1. Прекрасна е, Тили!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Беше осмо мартенската питка. Почерпихме се с внука, остана малко да я пробва и дъщерята, като се прибра! :)

      Изтриване
  2. Чудесна е Инче! Чупвам едно ароматно парче.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля! Стана доста пухкава. Да ти е сладко! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Чудна питка! И красива, и апетитна, как да не я пожелае човек!
    Усмихната вечер, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили!
      Усмихната и на теб!

      Изтриване
  4. Рецитал по красота! Благодаря за търпението да направиш и нагледни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жани! Нали знаеш - цапаш се, триеш се, бързаш...!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Ехаа, как си я лъснала, Тили! Ама дава ли ви душа да хапвате такава красота?!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, като за празник! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Няма по-хубава почерпка за празник - от сърцето ти и от майсторските ти ръце, Тили, прекрасна питка! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря за милите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Много красива и пухкава питка, Инче! Ще си запиша оформлението, много е оригинално. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря! Може да ползваш любимо тесто за питка. Тук наистина оформлението е оригинално.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Инче, много се радвам, че ти е харесала питката! Перфектно си я направила! Поздравления, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, аз ти благодаря, защото сподели това оформление! Наистина е ефектно!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  9. Инче,при Хриси съм я пропуснала тази красавица,но сега наваксах и при двете и поднасям комплименти за майсторството и подробните снимки с оформлението!Страхотна питка,златна-позлатена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите, Роси! Надявам се да съм полезна със снимките, макар и да не станаха много сполучливи.
      Слънчев ден!

      Изтриване
  10. Еха,разкошна питка си приготвила,Инче.Няма как да не си пожелае човек да си отчупи залък.Прекрасна питка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предизвиква да си чупнеш! Благодаря, Танче!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Тили, много красива питка! Благодаря за подробните снимки! Ще си намеря повод да я направя, пък може и без повод :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и без повод, Натали! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Толкова златиста и пухкава е станала, Ина! А такова оформяне виждам за първи път:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче и мен ми беше за пръв път, но така ме впечатли, че трябваше да я направя!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Инче, правила съм подобно нещо, никога не мога да докарам такава красота и цвят! Страхотно е! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много скромничиш, момиче! :) При твоите красоти!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Ох, каква е хубава, като видя такива лъскави погачи искам веднага да я направя, предизвикват ме! Прегръдка, Ин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За лъскавината научих от интернета - маже се на 2 - 3 пъти с жълтъчната смес. Да е жива и здрава, която го е споделила!
      Хайде, предизвикана си! :)

      Изтриване
  15. Питка Красавица си приготвила, Ина! За вкуса и, изобщо не се съмнявам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Комплименти за страхотното изпълнение, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплиментите, Нели!
      Поздрави!

      Изтриване
  17. Прелестна е, Тили! Комплименти, мила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце!
      Приятен ден!

      Изтриване
  18. Тили, и твоята, като и на Хриси, е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  19. Разкошна питка, Тили,
    много красиво оформление, майсторска работа и изпълнение...
    Поздравления, честита и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Диана!
      Честита пролет и на теб!

      Изтриване