вторник, 24 март 2015 г.

Картофени кюфтета с праз лук




Рецептата е за печени на фурна картофени кюфтета. Но ми останаха няколко и ги изпържих. И в двата варианта са вкусни.
Продукти
1 кг картофи
2 стръка праз лук
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен
смлян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
2 яйца

За паниране:
3-4 с.л. брашно
1 яйце
3 – 4 с.-л. галета
 
2 с.л. олио за намазване

Приготвяне
Добре измитите необелени картофи се сваряват (
които ме следят в блога знаят – дребни картофчета, на пара в тенджерата под налягане). Горещи се обелват и  смачкват с преса.
Празът се нарязва на ситно и се претрива с малко сол.
Към картофите се добавят подправките,  намачканата извара и сирене. Сместа се обърква се добре и се опитва на сол. След това се прибавя праза и леко разбитите яйца. Отново се разбърква добре и се оформят кюфтета.
Овалват  се последователно в брашно, яйце и галета.  Престояват малко, за да може галетата да попие яйцето.
Тава се застила с хартия за печене, която се намаслява  и кюфтета се подреждат върху нея.  Намазват се  равномерно с олио с помощта на четка.   
Пекат се  в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса  докато се зачервят.
Може и да се изпържат.

Поднасят се според сезона със салата, туршия, млечно-майонезено-чеснов сос.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

30 коментара:

  1. Много апетитни, на цвят, на вкус, изобщо са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Ина! С много апетитна коричка! Следващия път като правя картофени кюфтета ще пробвам с праз лук, сигурна съм, че и у нас ще се харесат.
    Поздрави и лека нощ на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, месце нямат, но пак са вкусни! :) Дано да ви харесат!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много апетитни и вкусни изглеждат, а с тази коричка направо те приканват да си боднеш едничко. Страхотни са, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! В оригиналната рецепта се овалват в брашно и яйце, но аз обичам след това да овалвам в галета (отнася се за доста панирани продукти, които правя). Така се получава една приятна хрупкава коричка.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много вкусни изглеждат :) Одобрявам печенето на фурна като теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кайти! Избягвам пърженето, до колкото е възможно.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много съблазнителни са станали, Ина! Обожаваме картофени кюфтета и ще опитаме и по твоя начин:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Варианти за картофени кюфтета има много, за всеки вкус!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Вкусни! Във фурната ще са по - полезни, отколкото печени. Рецептата е интересна, сега и е времето, докато се намира още праз. Въпреки че целогодишно вече може да се намери такъв по магазините. Снимките ти са много апетитни, Инче.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Определено печени са по-полезни, макар и да не са много привлекателни на вид!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Ех, как ни допадат картофените кюфтета! Ще опитаме варианта на фурна, другият ми е познат, макар да не съм слагала праз :)
    Благодаря за идеята, Тили! Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, и у нас са любими. Опитай и с праз.
      Приятна вечер!

      Изтриване
    2. Още снощи спретнах тези картофени кюфтета, Тили. Станаха наистина много вкусни, особено в комбинация с чеснов млечен сос :) Мерси за рецептата.
      Поздрав и от мен!

      Изтриване
    3. Еха, колко си бърза! Много се радвам че сте останали доволни!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тили,
    хареса ми и Мандражийската ти салата и картофените кюфтета на фурна.Преди години, когато бях студентка моята съквартирантка - вегетарианка правеше картофени кюфтета на фурна с овесени ядки и орехи.От орехите никой не можеше да разбере, че не са от месо.Страхотни са рецептите !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виж, това е идея! Имам в блога кюфтета със зеленийки, овесени ядки и орехи. Ще пробвам и с картофи.
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Май са любими в доста домове!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Тази рецепта си я слагам в любими, защото и на вкус, и на визия , и като метод на приготвяне е толкова моя, колкото не можеш да си представиш. Благодаря, Тилия, отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, много се радвам че имаме еднакви вкусове!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  11. И двата вида няма да откажа. Чудесни са! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не са за отказване! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Ще ги опитам и със праз лук и печени, въпреки, че у дома толкова рядко ядем пържено, че все си мисля, че можем да си го позволяваме от време на време, а пък са толкова вкусни пърженки ммм..., чудни
    Поздрави, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Избягвам пържено (задушавам), но си има неща които не може да не се пържат (като мекиците, например!). Така че от време на време човек може да си позволи и нещо не толкова здравословно, стига да е с мярка (както при всичко!) :)
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Ааааааа страхотни Инче. Аз нещо ги пропуснах :(((..Ще се правят, това е :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При толкова много блогове и рецепти, нормално е да се пропусне нещо! :)
      Аля, ще се радвам ако ти допаднат!
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Тези картофени кюфтенца стават много вкусни... Чудесни са ! Браво !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Радвам се че ти харесват!
      Приятни почивни дни!

      Изтриване