Може
би най-старият ми спомен за десерт от
детството!
Майка
ми го приготвяше като нарязваше с
лъжицата ягодите на парчета, а аз старателно ги смачквах и обезателно обирах
каймака от домашното прясно мляко (а пък
то каймак ли – един пръст дебел!) (тези които не обичат каймак, като дъщерята
и внука да не четат!)
и тогава добавях малко мляко и захар на вкус. Тогава нямаше сегашното изобилие на сладоледи като сега.
Това беше най-вкусния сладолед на света!
По-късно
разбрахме че някои хора го приготвят с кисело мляко, но на нас не ни харесваше
киселата жилка в това мляко.
Сега
вече се приготвя и със сладкарска сметана (но от каймака има
ли по-хубава сметана!?),
заквасена сметана, цедено мляко или се
разбива с пасатор за разни модерни питиета като смутита и шейкове.
Изборът
е на всеки по вкуса, но на нас така поднесени, ягодите се остават любим
пролетен десерт.
Продуктите
са съвсем ориентировъчни, защото един
обича с повече ягоди, друг – с повече мляко.
Продукти
1
чаша ягоди
1
чаша студено прясно мляко
захар
на вкус
Приготвяне
Добре
измитите ягоди се почистват от венчелистчетата.
Нарязват
се на половинки или четвъртинки или се
намачкват.
Посипват
се със захар и се заливат със студеното мляко. Смесват се, докато захарта се
разтопи.
Това
е. Просто и вкусно!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ох, май и аз не трябваше да го чета!
ОтговорИзтриванеИзглежда много изкусително, Тили!
Сърдечни поздрави!
Ясно! Не си любител на каймака! :) Спокойно можеш да го пренебрегнеш.
ИзтриванеКато бяха малки, двамата внука се караха на кой да сложа повече каймак в прясното мляко, сега, ако случайно консумира, на по-малкия внук му се цеди с гъста цедка млякото, за да няма и частичка каймак!
Чудесни снимки и рецепта, Инче! С теб сме на една вълна, само че при мен това изкушение е под формата на напитка. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
О, да! Разбито с блендер или пасатор е идеално питие!
ИзтриванеПоздрави, Светле!
Много вкусно! Аз нарязвам ягодите на половинки и в кисело мляко със захар, но май ще опитам и твоя вариант, Тили.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вале, с кисело мляко е най-често срещания вариант. Затова споделих и този.
ИзтриванеПоздрави!
И аз съм хапвала с кисело мляко, защото е нямало кой да ме подсети да го консумирам с каймак от прясно мляко. Но ето, че вече знам нова рецепта, която да изпробвам скоро време. Прегръдки, Инче и усмихната нова седмица.
ОтговорИзтриванеНали сме затова - да споделяме и нещо не толкова срещано! :)
ИзтриванеВсичко най-добро, Габи!
Ох, вълшебно е това намигване от детството, Тили! Много вкусно започва денят ми:) Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеМного ни се измениха вкусовете с това разнообразие от вкусни рецепти от света, искам да запазя и такива - от детството, от семейството! :)
ИзтриванеПрегръдки!
А аз за пръв път го чувам. Звучи просто, вкусно и свежо, Тилия. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМарта, знам че това съчетание не е често срещано, затова и споделих. А наистина е "просто, вкусно и свежо"!
ИзтриванеАз определено мразя каймак (всякакъв :))... Ама кремчето изглежда много вкусно! Макар че и аз съм от тези, които си го приготвят с кисело мляко. Сигурна съм, че и с прясно е чудно. Позрави, Тили!
ОтговорИзтриванеГери, то не е крем, а по скоро нещо като сегашните "смути". Гъстотата зависи от количеството ягоди и от това, дали са нарязани или смачкани. Разбито, както Светлето казва, и леко изстудено е идеално за пиене!
ИзтриванеПоздрави!
Не съм опитвала така, Тили! С кисело -и аз:), и питие с прясно, но съотношението мляко, ягоди е друго. А каймак обожавам, сигурна съм, че ще ми хареса така!
ОтговорИзтриванеВеси, надявам се да опиташ, докато има още ягоди!
ИзтриванеПоздрави!