Една
разновидност на обичания от всички спомен от детството – сладкия салам.
Първо
ме грабна името „Дукиса” при Траяна и
препратката към Мария , където всичко е обяснено много нагледно и подробно.
Наистина
един лесен и ефектен десерт, с възможност за много
импровизации по отношение на добавка на продукти, оформяне, украса,
поднасяне.
Продукти,
които
използвах за правоъгълна кексова форма с размери 24/9/8 - д/ш/височина
260
г обикновени бисквити – 2 пакетчета по 130 г „Детство мое”
125
г масло
80
г захар
25
г Choko Latte на Д-р Йоткер (горещ шоколад)
1
пълна с. л. какао на Д-р Йоткер
4
шоколадови бонбони с ликьор
130
мл прясно мляко
1
ванилия
По
желание – едро нарязани ядки; сухи плодове; портокалови
или лимонени корички или настъргани; ром; орехов крокан и пр.
Приготвяне
Формата, в която ще се
изсипе сместа, се покрива с прозрачно домакинско фолио, за да може по-лесно след това
да се извади десерта.
Може да се ползва всякакъв вид форма- кръгла,
продълговата, квадратна.
Бисквитите
(може
да се ползват и от типа Petit Beurre)
се
начупват на 4 или повече парчета, но е желателно да се оставят по-големи, за да
личат след това в сместа и за да не стане десертът сбит.
Вместо
посочените шоколадови съставки може да се ползва шоколад или 4 с. л. какао.
В
подходящ дълбок съд, при непрекъснато разбъркване, се разтопяват на слаб огън маслото, захарта,
шоколадовите съставки и прясното мляко. Не трябва да
завира, просто всички продукти трябва да се разтопят и смесят. Маха се от огъня и се добавя ванилията и другите желани
съставки. Ако се добавя крокан, се
изчаква сместа да се охлади леко, за да не се разтопи карамела.
Разбърква
се и накрая се добавят бисквитите или обратно
– с тази смес се заливат бисквитите. Отново се разбърква много добре, за да
може бисквитите да се покрият с шоколадовата смес. Изсипва се в предварително приготвената форма, като с лъжица се заглажда и притиска леко,
така че да не останат празни места.
Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за няколко часа,
най-добре за 1 нощ.
На следващия ден се изважда от хладилника и се оставя
за малко на стайна температура.
Украсява се по желание - намазва се с „Нутела“; глазура; крем или фондан. Може да се поръси с
настърган шоколад; какао; шоколадови пръчици; кокосови стърготини; смлени или
цели ядки;
В зависимост от формата на съда, в която е престоял десертът, може
да се оформи на правоъгълни, квадратни или триъгълни парчета.
Стана
дълго обяснение за един иначе много лесен за приготвяне десерт! :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Прекрасен десерт, Ина! И страхотен разрез! Пък щом има и шоколад :) задължително ще се хареса :)
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и хубав петъчен ден :)
Среднощните птици пак се засичат! :)
ИзтриванеБлагодаря, Пепа!
Прегръдки и спокойна нощ!
Ох, как обичаме у дома такива десерти! :) Много е апетитен, Инче! Още утре ще го направя :))
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер и прекрасен петъчен ден!
Христинка, изчакването в хладилника е трудно, иначе става много бързо.
ИзтриванеАз забравих да му прибавя приготвените ореховите ядки и сухите плодове, но и в най-опростения вид пак много се хареса!
Прегръдки!
Вкусно и красиво ;) о, и шоколадово!
ОтговорИзтриванеСнимките на разреза ме грабнаха!
Усмихнат петък!
Благодаря, Габи! Това шоколадово много допадна на домочадието! :)
ИзтриванеПоздрави!
Наистина лесен и много вкусен десерт, а твоят е уникален направо!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря ти за споделената рецепта! Ти ме запали по нея. Аз я изпълних с половината количество продукти, та имаше критика че им е малко. :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванетози десерт наистина позволява много импровизации.Става бързо и лесно, подходящ е за различни почерпки.Много добре се е получил както цялостно, така и в разрез.
Поздрави !
Елена, направо си е универсален!
ИзтриванеПоздрави!
Обожавам тази торта! А твоята е просто прекрасна! Режи, режи парчета, аз ще ям! Поздрави от сърце, мила!
ОтговорИзтриванеРежа, режа...! С най-голямо удоволствие, Люси!
ИзтриванеПоздрави!
Както искаш го наречи Инче, все си е вкусно, ама и толкова апетитно изглежда при теб ммм!!! Де да бях сега при теб. И аз като Люси щях да викам - режи, режи :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вили! Нямаш проблем - режа е на теб! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, по неустоим начин си го презентирала този великолепен сладкиш! Прекрасен съботен ден, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПоздрави!
Ааа, Тили, този разрез ме залепи като магнит за монитора. Не си падам особено по сладкия салам, обаче ти май ще ме накараш да преосмисля:))
ОтговорИзтриванеВеси, аз пък мислех че всички обичат сладкия салам! Дано те накарам да си промениш мнението! :)
ИзтриванеПоздрави!
Инче,уникално апетитни кадри на чудесен десерт,напълни ми очите!Благодаря за удоволствието и споделената рецепта,и успешна лятна седмица!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Това толкова отдавна съм си го заплюла, че нямам думи.
ОтговорИзтриванеМного добре, Тилия! Поздравления!
Марта, благодаря! Всички имаме такива рецепти, записани кой знае от кога. Добре че от време на време някой се сеща за тях, та да се подсетят и другите. :)
ИзтриванеХубав ден!
Ей такива десерти обичам! С които можеш да импровизираш. Получил се е супер!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица :-)
Аз също! Открих толкова много идеи за подобни вкусни и ефектни бисквитени десерти.
ИзтриванеСветла, успешна седмица!