четвъртък, 11 юни 2015 г.

Шоколадово-бисквитен десерт „Мозайка” – Дукиса




Една разновидност на обичания от всички спомен от детството – сладкия салам.
Първо ме грабна името „Дукиса” при Траяна  и  препратката към Мария , където всичко е обяснено много нагледно и подробно.
Наистина един  лесен  и ефектен десерт, с възможност за много импровизации  по отношение  на добавка на продукти, оформяне, украса, поднасяне.

Продукти,
които използвах за правоъгълна кексова форма с размери 24/9/8 - д/ш/височина

260 г обикновени бисквити – 2 пакетчета по 130 г „Детство мое”
125 г масло
80 г захар
25 г Choko Latte на Д-р Йоткер (горещ шоколад)
1 пълна с. л. какао на Д-р Йоткер
4 шоколадови бонбони с ликьор
130 мл прясно мляко
1 ванилия
По желание – едро нарязани ядки; сухи плодове; портокалови или лимонени корички или настъргани; ром; орехов крокан и пр.


Приготвяне


Формата, в която ще  се изсипе сместа, се покрива с прозрачно домакинско фолио, за да може по-лесно след това да се извади десерта. 


Може да се ползва всякакъв вид форма- кръгла, продълговата, квадратна.
Бисквитите (може да се ползват и от типа Petit Beurre) се начупват на 4 или повече парчета, но е желателно да се оставят по-големи, за да личат след това в сместа и за да не стане десертът сбит.
Вместо посочените шоколадови съставки може да се ползва шоколад или 4 с. л. какао.
В подходящ дълбок съд, при непрекъснато разбъркване,  се разтопяват на слаб огън маслото, захарта, шоколадовите съставки и прясното мляко. Не трябва да завира, просто всички продукти трябва да се разтопят и смесят. Маха се от огъня и се добавя ванилията и другите желани съставки. Ако  се добавя крокан, се изчаква сместа да се охлади леко, за да не се разтопи карамела.
Разбърква се и накрая се добавят  бисквитите или обратно – с тази смес се заливат бисквитите. Отново се разбърква много добре, за да може бисквитите да се покрият с шоколадовата смес.  Изсипва  се в предварително приготвената форма,  като с лъжица се заглажда и притиска леко, така че да не останат празни места. 
Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за няколко часа, най-добре за 1 нощ. На следващия ден се изважда от хладилника и се оставя за малко на стайна температура.
Украсява се по желание - намазва се с „Нутела“;  глазура; крем или фондан. Може да се поръси с настърган шоколад; какао; шоколадови пръчици; кокосови стърготини; смлени или цели ядки;


В зависимост от формата на съда, в която е престоял десертът, може да се оформи на правоъгълни, квадратни или триъгълни парчета.

Стана дълго обяснение за един иначе много лесен за приготвяне десерт! :)
 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Прекрасен десерт, Ина! И страхотен разрез! Пък щом има и шоколад :) задължително ще се хареса :)
    Поздрави на теб и хубав петъчен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Среднощните птици пак се засичат! :)
      Благодаря, Пепа!
      Прегръдки и спокойна нощ!

      Изтриване
  2. Ох, как обичаме у дома такива десерти! :) Много е апетитен, Инче! Още утре ще го направя :))
    Спокойна вечер и прекрасен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, изчакването в хладилника е трудно, иначе става много бързо.
      Аз забравих да му прибавя приготвените ореховите ядки и сухите плодове, но и в най-опростения вид пак много се хареса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Вкусно и красиво ;) о, и шоколадово!
    Снимките на разреза ме грабнаха!
    Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Това шоколадово много допадна на домочадието! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Наистина лесен и много вкусен десерт, а твоят е уникален направо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, благодаря ти за споделената рецепта! Ти ме запали по нея. Аз я изпълних с половината количество продукти, та имаше критика че им е малко. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили,
    този десерт наистина позволява много импровизации.Става бързо и лесно, подходящ е за различни почерпки.Много добре се е получил както цялостно, така и в разрез.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, направо си е универсален!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Обожавам тази торта! А твоята е просто прекрасна! Режи, режи парчета, аз ще ям! Поздрави от сърце, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Режа, режа...! С най-голямо удоволствие, Люси!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Както искаш го наречи Инче, все си е вкусно, ама и толкова апетитно изглежда при теб ммм!!! Де да бях сега при теб. И аз като Люси щях да викам - режи, режи :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Нямаш проблем - режа е на теб! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тили, по неустоим начин си го презентирала този великолепен сладкиш! Прекрасен съботен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Ааа, Тили, този разрез ме залепи като магнит за монитора. Не си падам особено по сладкия салам, обаче ти май ще ме накараш да преосмисля:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз пък мислех че всички обичат сладкия салам! Дано те накарам да си промениш мнението! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Инче,уникално апетитни кадри на чудесен десерт,напълни ми очите!Благодаря за удоволствието и споделената рецепта,и успешна лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Роси!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Това толкова отдавна съм си го заплюла, че нямам думи.
    Много добре, Тилия! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, благодаря! Всички имаме такива рецепти, записани кой знае от кога. Добре че от време на време някой се сеща за тях, та да се подсетят и другите. :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  12. Ей такива десерти обичам! С които можеш да импровизираш. Получил се е супер!
    Поздрави и хубава седмица :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също! Открих толкова много идеи за подобни вкусни и ефектни бисквитени десерти.
      Светла, успешна седмица!

      Изтриване