Питката направих в началото на месеца, за рождения ден на по-малкия
внук. Първо беше пробно, уточних някои неща и добре че направих снимка на
разчупената питка, иначе щях да си остана само със снимка от общия вид на втората питка! :)
Продукти
500
г брашно (4 ч. ч. от 200 мл) + 0,5 ч. ч. за доизмесване
250
мл прясно мляко
7
г суха мая
2
яйца и 1 белтък
1
ч. л. сол
2
ч. л. захар
3
с. л. олио
За
намазване – 1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко
За
поръсване – сусамово и ленено семе
Приготвяне
3
чаши от брашното се пресяват три пъти заедно със солта и маята. Прави се
кладенче в средата и се сипва захарта,
2-те яйца и белтъка, леко затопленото прясно мляко и олиото. Разбърква се с
миксера, с бъркалките за тесто, на най-ниска скорост, около 5 минути. На порции се прибавя брашно
от четвъртата чаша, докато миксера може да меси. Тестото се прехвърля върху
набрашнен плот и с добавката на необходимото количество брашно се омесва меко,
нелепнещо тесто. Оставя се да втаса на топло, в покрит намаслен съд, докато
удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и
леко се премесва. Разделя се на 4 парчета.
3 от тях се делят на още 3 – получават се 9 парчета,
които се оформят на топчета. 8 от тях ще се наредят покрай стената на тавата, а
деветото ще бъде в средата.
Останалата ¼ от тестото се разделя на две части. От
тях се разточват 2 кръга с диаметър не по-голям от 15 – 18 см. Разделят се на 8 сектора. Получават
се 16 равнобедрени триъгълника.
Върху
всяко от осемте топчета се поставя
триъгълник, като широката му страна
(основата) е към средата на тавата, а върхът – към външната страна. Нареждат се
в тава с диаметър 24 - 25 см, постлана с хартия за печене.
Останалите 8 изрязани
сектори (триъгълника) се поставят между
топчетата по същия начин – основата към средата на тавата, върхът – към
външната страна.
В средата се поставя последното – деветото топче.
Питката се покрива с кърпа и се оставя на
топло място да втаса отново.
Втасалата питка се намазва с жълтъка, разбит
с прясното мляко. Листенцата върху всяко топче се поръсват със сусамово семе, а
средното топче – с ленено семе. Имах малко слънчогледово сме, така че и то влезе в действие :).
Питката се пече в предварително загрята фурна, на 180
градуса С.
Опечената
питка се оставя да поизстине малко и се изважда от тавата. Остава се върху
решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.
Прелестна питка, Инче! И толкова красива, и пухкава! Грее като слънце наистина! Със сигурност ще се възползвам от тази идея за оформяне!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! Наистина стана много пухкава и на конци.
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Много слънчева питка! Усмихна ме в дъждовната вечер! Слънчева нова седмица, Тилия!
ОтговорИзтриванеТеди, радвам се че съм те разведрила!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Прекрасна питка, Тили :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеХубава неделна вечер!
Чудесна питка Тили :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! И поводът беше хубав!
ИзтриванеПоздрави!
Много е красива, Тили! И каква е лъскава и блестяща само, точно като слънчоглед! Да са ти живи и здрави внуците!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за хубава седмица!
Благодаря за пожеланията, Ив! Поне единият да поглезя, че другия живее в друг град и много рядко се виждаме.
ИзтриванеПоздрави!
Ама вярно като слънце е огряла тази пита, Инче :) Майсторска работа, поздравления !
ОтговорИзтриванеИ ти пожелавам една хубава, лека и спокойна седмица :)
Много си мила, Пепа! Благодаря ти!
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Прекрасен слънчоглед си опекла, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубава седмица! :)
Христинка, намерих рецептата, когато направих твоята питка "Листа". Има нещо общо в оформянето. Сега съм намерила още една подобна, на която съм се наканила!
ИзтриванеХубав ден!
Красиво оформление и вкусна питка, Инче!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Беше направена с голямо желание, Габи!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна е станала, Инче! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеСлънчев ден!
Отново ще поднеса овации за идеалната питка,Инче!И благодаря за подробните снимки по оформянето!не било трудно,а е несравнимо красива!Хубава седмица с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Никак не е трудна. Има нещо общо с питката "Листа
ИзтриванеХубав ден!
Каква грееща, питка, Тили!
ОтговорИзтриванеИ освен много красива, изглежда и толкова вкусно!
Поздрави!
И е много вкусна! Благодаря, Бети!
ИзтриванеПриятен слънчев ден!
Пропуснала съм и питката, а е толкова красива...
ОтговорИзтриванеОх, и аз пропускам толкова неща, публикувани от вас! :)
ИзтриванеИнче, прелестна е тази питка - красива, пухкава, направо страхотна! Майстор си голям!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави летни дни!
Благодаря Лети! Не съм майстор, но тази питка наистина стана много добре!
ИзтриванеУспешна нова седмица!