неделя, 21 юни 2015 г.

Питка „Слънчоглед”





Питката направих в началото на месеца, за рождения ден на по-малкия внук. Първо беше пробно, уточних някои неща и добре че направих снимка на разчупената питка, иначе щях да си остана само със снимка от общия вид на втората питка! :)
Продукти
500 г брашно (4 ч. ч. от 200 мл) + 0,5 ч. ч. за доизмесване
250 мл прясно мляко
7 г суха мая
2 яйца и 1 белтък
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
3 с. л. олио

За намазване – 1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко
За поръсване – сусамово и ленено семе

Приготвяне
3 чаши от брашното се пресяват три пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипва  захарта, 2-те яйца и белтъка, леко затопленото прясно мляко и олиото. Разбърква се с миксера, с бъркалките за тесто, на най-ниска скорост,  около 5 минути. На порции се прибавя брашно от четвъртата чаша, докато миксера може да меси. Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и с добавката на необходимото количество брашно се омесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса на топло, в покрит намаслен съд, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и леко се премесва. Разделя се на 4 парчета.
3 от тях се делят на още 3 – получават се 9 парчета, които се оформят на топчета. 8 от тях ще се наредят покрай стената на тавата, а деветото ще бъде в средата.
Останалата ¼ от тестото се разделя на две части. От тях се разточват 2 кръга с диаметър не по-голям от  15 – 18 см. Разделят се на 8 сектора. Получават се 16 равнобедрени триъгълника.


Върху всяко от осемте топчета  се поставя триъгълник,  като широката му страна (основата) е към средата на тавата, а върхът – към външната страна. Нареждат се в тава с диаметър 24 - 25 см, постлана с хартия за печене.


Останалите  8 изрязани сектори (триъгълника) се поставят между топчетата по същия начин – основата към средата на тавата, върхът – към външната страна.
В средата се поставя последното – деветото топче.

Питката се покрива с кърпа и се оставя на топло място да втаса отново.
Втасалата питка се намазва с жълтъка, разбит с прясното мляко. Листенцата върху всяко топче се поръсват със сусамово семе, а средното топче – с ленено семе. Имах малко слънчогледово сме, така че и то влезе в действие :).

Питката се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
Опечената питка се оставя да поизстине малко и се изважда от тавата. Остава се върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

26 коментара:

  1. Прелестна питка, Инче! И толкова красива, и пухкава! Грее като слънце наистина! Със сигурност ще се възползвам от тази идея за оформяне!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Наистина стана много пухкава и на конци.
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Много слънчева питка! Усмихна ме в дъждовната вечер! Слънчева нова седмица, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, радвам се че съм те разведрила!
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Прекрасна питка, Тили :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря, Кайти! И поводът беше хубав!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много е красива, Тили! И каква е лъскава и блестяща само, точно като слънчоглед! Да са ти живи и здрави внуците!
    Прегръдка с пожелание за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Ив! Поне единият да поглезя, че другия живее в друг град и много рядко се виждаме.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ама вярно като слънце е огряла тази пита, Инче :) Майсторска работа, поздравления !
    И ти пожелавам една хубава, лека и спокойна седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Пепа! Благодаря ти!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Прекрасен слънчоглед си опекла, Инче!
    Поздравления и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христинка, намерих рецептата, когато направих твоята питка "Листа". Има нещо общо в оформянето. Сега съм намерила още една подобна, на която съм се наканила!
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Красиво оформление и вкусна питка, Инче!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше направена с голямо желание, Габи!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Страхотна е станала, Инче! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Слънчев ден!

      Изтриване
  10. Отново ще поднеса овации за идеалната питка,Инче!И благодаря за подробните снимки по оформянето!не било трудно,а е несравнимо красива!Хубава седмица с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Никак не е трудна. Има нещо общо с питката "Листа
      Хубав ден!

      Изтриване
  11. Каква грееща, питка, Тили!
    И освен много красива, изглежда и толкова вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е много вкусна! Благодаря, Бети!
      Приятен слънчев ден!

      Изтриване
  12. Пропуснала съм и питката, а е толкова красива...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, и аз пропускам толкова неща, публикувани от вас! :)

      Изтриване
  13. Инче, прелестна е тази питка - красива, пухкава, направо страхотна! Майстор си голям!
    Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лети! Не съм майстор, но тази питка наистина стана много добре!
      Успешна нова седмица!

      Изтриване