вторник, 23 юни 2015 г.

Банички с лозови листа






Толкова изкусително изглеждаха представени от Ирма , че не можех да не ги направя, още повече че обичам зеленийки и това предложение много ми допадна.
Интересното е, че и на другия ден баничките бяха меки.
Малко измених някои продукти. 

Продукти
400 г кори за баница
за плънката
около 30 бр. млади лозови листа
1 връзка зелен лук
3 яйца + 1 белтък
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
300 г сирене
¾ ч. ч.  олио /масло/

за намазване
1 жълтък + 1 ч.л. олио /зехтин/
сусамово семе за поръсване (може и ленено или слънчогледово)

Приготвяне
Лозовите листа трябва да не са пръскани. Измиват се и се попарват в гореща вода за 1 минута. Прецеждат се и се заливат със студена вода. Отцеждат се и се нарязват на ситно.
Зеленият лук също се почиства, измива и нарязва на ситно.
В дълбока купа се разбиват яйцата с киселото мляко. Добавя се брашното, пресято предварително с бакпулвера,  лозовите листа, лука и натрошеното сирене.  Разбърква се добре, за да се разпределят равномерно съставките.
За оформянето на баничките се слепват по две кори, като по между им се мажете с олио /масло/. Намазва се с плънка и се навива на  руло откъм тясната страна на корите. Рулото се разрязва на 4 парчета.
Готовите банички се нареждат на малко разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене  и се намазват отгоре с яйцето, разбито с олиото /зехтина/. Поръсват се със сусамовото семе и се пекат до златиста коричка – около 30 минути в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Чудесни стават, Тили!
    И аз ги правих и много ни харесаха!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? Чудни са! На село не намерих лозови листа, че комшията беше напръскал лозите предишния ден, но намерих в града! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Веднага бих се доставила у вас на гости, Ина! ;)
    Много добре са ти се получили баничките, а и снимките не отстъпват на вкусът им! Радвам се, че ми се довери, мила! Да ви е сладко!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Ирма!
      Винаги ти се доверявам, но от толкова много рецепти не мога да приготвя всички записани! :)
      Не си спомням точно къде, беше допълнила, че баничките се нареждат в тавата на малко разстояние. Ама аз нали спа, сложих навитите рула на разстояние и ги разрязах на 4. Но ще се коригирам следващия път! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тили, никога не съм яла такива банички, а си мислех, че съм опитвала всякакви! Я, прати малко насам :) изглеждат толкова вкусно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси и аз съм опитвала различни, но винаги има нови , вкусни предложения като тези! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Тили,
    в старата ни българска кухня са използвани различни листа за приготвяне както на баници, така и на други ястия.В Гърция например много използват листата от различни растения за готвене.Твоето предложение е чудесно, но можеш да използваш листата на манголда, червеното цвекло, лешника, липата, лободата за същата цел.Дори и някои диви треви стават за баници - дива лобода, щир и др.Аз използвам и листата на моркова към салати, но сигурно ще станат и за баници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, с лобода, като част от зеленийките, най-често съм правила. С тученица също. Така че това не ми е непознато. Листа на моркови съм панирала, а виж като идея за баница ще се възползвам.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. И аз не съм опитвала, даже не бях чувала за подобни банички!
    Благодаря, Тили за идеята !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нат, заслугата е на Ирма. Тя експериментира и повлече крак с тези банички!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ау, много ми харесват, какви са зачервени, много ми харесаха! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, малко разнообразие в плънката и ефектът е на лице!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Тили, като знам колко приятна е киселинката от лозовите листа, представям си колко ще е вкусно това, което си приготвила. Чудесни банички, пък и така апетитно са се зачервили!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, много добре си го определила - "киселинката"! Наистина придава вкус на баничките.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. И на мен със сигурност много ще ми харесат, Тили! Толкова апетитни си ги направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, не се и съмнявам че на теб ще ти харесат!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  9. ООоо, твоите изглеждат също мнооого апетитни и вкусни Инче! Да пратиш няколко насам!!
    Поздрави и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото искаш, Вили! :)
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. С Ирма и Дани сте много убедителни и ще трябва да набера малко лозови листа за проба,провокирахте ме!Страхотна е,Инче!Ведър уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, няма да съжаляваш!
      Слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  11. Тили, чудни банички! Аз и за това не купувам от пазара листа - опасявам се, че са пръскани, но рядко мога да се снабдя от другаде.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нашия пазар никога не съм виждала да продават лозови листа. Преди няколко години пред блоковете в комплекса, в който живея си бяхме направили градинки и отглеждахме доста зеленчуци, но после ни забраниха и сега всичко е потънало в трева. Останали са няколко лози, та от тях си набрах.
      Слънчева неделя!

      Изтриване