Толкова изкусително изглеждаха представени от Ирма , че не можех да не ги направя, още повече че
обичам зеленийки и това предложение много ми допадна.
Интересното е, че и на другия ден баничките
бяха меки.
Малко измених някои продукти.
Продукти
400 г кори за баница
за плънката
около 30 бр. млади
лозови листа
1 връзка зелен лук
3 яйца + 1 белтък
1 ч.ч. кисело
мляко
1 ч.ч. царевично
брашно
1 бакпулвер
300 г сирене
¾ ч. ч. олио /масло/
за намазване
1 жълтък + 1 ч.л. олио
/зехтин/
сусамово семе за
поръсване (може и ленено или
слънчогледово)
Приготвяне
Лозовите листа
трябва да не са пръскани. Измиват се и се попарват в гореща вода за 1 минута.
Прецеждат се и се заливат със студена вода. Отцеждат се и се нарязват на ситно.
Зеленият лук също
се почиства, измива и нарязва на ситно.
В дълбока купа се
разбиват яйцата с киселото мляко. Добавя се брашното, пресято предварително с
бакпулвера, лозовите листа, лука и
натрошеното сирене. Разбърква се добре,
за да се разпределят равномерно съставките.
За оформянето на
баничките се слепват по две кори, като по между им се мажете с олио /масло/.
Намазва се с плънка и се навива на руло
откъм тясната страна на корите. Рулото се разрязва на 4 парчета.
Готовите банички
се нареждат на малко разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за
печене и се намазват отгоре с яйцето, разбито
с олиото /зехтина/. Поръсват се със сусамовото семе и се пекат до златиста
коричка – около 30 минути в предварително загрята фурна, на 180 градуса С.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесни стават, Тили!
ОтговорИзтриванеИ аз ги правих и много ни харесаха!
Сърдечни поздрави!
Нали? Чудни са! На село не намерих лозови листа, че комшията беше напръскал лозите предишния ден, но намерих в града! :)
ИзтриванеПоздрави!
Веднага бих се доставила у вас на гости, Ина! ;)
ОтговорИзтриванеМного добре са ти се получили баничките, а и снимките не отстъпват на вкусът им! Радвам се, че ми се довери, мила! Да ви е сладко!
Прегръдки и хубава вечер!
Заповядай, Ирма!
ИзтриванеВинаги ти се доверявам, но от толкова много рецепти не мога да приготвя всички записани! :)
Не си спомням точно къде, беше допълнила, че баничките се нареждат в тавата на малко разстояние. Ама аз нали спа, сложих навитите рула на разстояние и ги разрязах на 4. Но ще се коригирам следващия път! :)
Прегръдка!
Тили, никога не съм яла такива банички, а си мислех, че съм опитвала всякакви! Я, прати малко насам :) изглеждат толкова вкусно! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси и аз съм опитвала различни, но винаги има нови , вкусни предложения като тези! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванев старата ни българска кухня са използвани различни листа за приготвяне както на баници, така и на други ястия.В Гърция например много използват листата от различни растения за готвене.Твоето предложение е чудесно, но можеш да използваш листата на манголда, червеното цвекло, лешника, липата, лободата за същата цел.Дори и някои диви треви стават за баници - дива лобода, щир и др.Аз използвам и листата на моркова към салати, но сигурно ще станат и за баници.
Поздрави !
Елена, с лобода, като част от зеленийките, най-често съм правила. С тученица също. Така че това не ми е непознато. Листа на моркови съм панирала, а виж като идея за баница ще се възползвам.
ИзтриванеПоздрави!
И аз не съм опитвала, даже не бях чувала за подобни банички!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Тили за идеята !
Нат, заслугата е на Ирма. Тя експериментира и повлече крак с тези банички!
ИзтриванеПоздрави!
Ау, много ми харесват, какви са зачервени, много ми харесаха! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, малко разнообразие в плънката и ефектът е на лице!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Тили, като знам колко приятна е киселинката от лозовите листа, представям си колко ще е вкусно това, което си приготвила. Чудесни банички, пък и така апетитно са се зачервили!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Гери, много добре си го определила - "киселинката"! Наистина придава вкус на баничките.
ИзтриванеПриятна вечер!
И на мен със сигурност много ще ми харесат, Тили! Толкова апетитни си ги направила!
ОтговорИзтриванеБети, не се и съмнявам че на теб ще ти харесат!
ИзтриванеХубави почивни дни!
ООоо, твоите изглеждат също мнооого апетитни и вкусни Инче! Да пратиш няколко насам!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и топли прегръдки!
Колкото искаш, Вили! :)
ИзтриванеХубави почивни дни!
С Ирма и Дани сте много убедителни и ще трябва да набера малко лозови листа за проба,провокирахте ме!Страхотна е,Инче!Ведър уикенд!
ОтговорИзтриванеРоси, няма да съжаляваш!
ИзтриванеСлънчеви почивни дни!
Тили, чудни банички! Аз и за това не купувам от пазара листа - опасявам се, че са пръскани, но рядко мога да се снабдя от другаде.
ОтговорИзтриванеНа нашия пазар никога не съм виждала да продават лозови листа. Преди няколко години пред блоковете в комплекса, в който живея си бяхме направили градинки и отглеждахме доста зеленчуци, но после ни забраниха и сега всичко е потънало в трева. Останали са няколко лози, та от тях си набрах.
ИзтриванеСлънчева неделя!