неделя, 9 август 2015 г.

Печени панирани патладжанени пръчици с пикантен доматен сос




Можех да ги приготвя като  печените панирани тиквички . Но имах 2 белтъка в хладилника и  реших да пробвам  тази рецепта, по отношение панирането на патладжана.   
Продукти
2 патладжана
100 г галета
по желание - 60 г сирене „Пармезан“
2 белтъка
сол
зехтин (олио) за поръсване

За доматения сос
500 г домати
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1-2 с. л. зехтин (олио)
по щипка риган и мащерка
1 ч. л. захар
1 дафинов лист
зърно бахар
3 – 4 зърна черен пипер
сол
босилек; магданоз

Приготвяне
Патладжаните се обелват, нарязват на пръчици 

и посоляват. Оставят се за 20 – 30 минути, за да се отцеди горчивият сок, изплакват се обилно с вода и се подсушават.
В купа се смесват галетата и настъргания пармезан.
Белтъците се разбиват леко.
Патладжаните се потапят в белтъка и след това се овалват в галетата.
Подреждат се в тава върху силиконов килим или хартия за печене и се пекат в загрята на 220 градуса с вентилатор докато омекнат.
Тук искам да отбележа – в оригиналната рецепта няма мазнина за поръсване на патладжаните преди печене (нито в продуктите, нито в начина на приготвяне). Доста се зачудих – така ли трябва да е, или е пропуск? Реших да рискувам и да не ползвам мазнина. При следващо приготвяне на патладжан като бюрек, един патладжан нарязах по тази рецепта, половината оставих без мазнина, другата половина поръсих с олио, за да сравня. Резултатът: има разлика във външния вид – с мазнина са с по-златист цвят; На вкус – няма разлика. С мазнина са по-хрупкави, без мазнина – по-бързо омекват и са малко по-жилести, което изчезва, като се залеят с доматения сос. Така че изборът е ваш.
За доматеният сос се загрява зехтинът (олиото) и в него се задушава ситно нарязания лук, като накрая се прибавят цели или нарязани скилидките чесън. След това се добавят настърганите домати, дафиновият лист, бахарът и черният пипер. Оставя се да къкри на слаб огън до сгъстяване. Овкусява се с ригана, мащерката, сол и захар. Ври още 2 – 3 минути.
Дафиновият лист, бахарът и черния пипер се отстраняват. Сосът може да се пасира.
Патладжанените пръчици  се поднасят със соса и се поръсват със ситно нарязан босилек или магданоз.


 За да запълня тавата, добавих един картоф, приготвен по същия начин, като патладжана. Стана вкусен!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Еее, Тили, поредната вкусотия! Бързам първа, защото адски ми хареса предложението ти! Не понечиха ли да опитат твоите хора? Едва ли на пръв поглед са рапознали патладжана... А толкова добре изглежда порцията. ;) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря! За съжаление - не! Надявах се дъщерята да опита бюрека (ще кача по-късно рецептата), защото е приготвен по мамина рецепта, но не би!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  2. Тили, предполагам, че само с белтък са по-вкусни.
    Така панирам нежна, бяла риба и нямам усещането, че ям пържено яйце :)
    Чудесни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, поне употребих белтъка!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много добра идея да си хапнеп хем вкусно,хем здравословно!
    Поздрави,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, опитвам се да готвя по този начин - вкусно и здравословно.
      Хубав летен ден!

      Изтриване
  4. Тили, като имаш нужда от компания за хапване на вкусотиите си - свирни - ще се отзовем, хич и няма да се помайваме:))
    С удоволствие цяла такава порцийка ще си хапна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, с удоволствие! В компания е и по-вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване