понеделник, 27 юни 2016 г.

Диетичен конфитюр от банани и джинджифил





Рецептата се препоръчва се като „супер диетична” и че може да се включи в режим за отслабване. В такъв режим не я пробвам, но наистина не съдържа захар,  сладостта на банана, парливият вкус на джинджифила, ароматът на портокала и  другите съставки много добре се съчетават в един интересен и приятен вкус.

Продукти
3 зрели, средно големи банана
2 см корен от джинджифил
1 портокал с кората
сокът от ½ лимон
1 к. л. канела на прах
2 ч. л. лъжички мед
1 щипка настъргано индийско орехче

Приготвяне
Бананите се обелват и намачкват.
Джинджифилът се остъргва от кората и се настъргва на ситно ренде. Продуктите се слагат в тиган или тавичка (за да се изпарява по-лесно течността), прибавят се сокът и настърганата кора от предварително много добре измития портокал, лимоновия сок, канелата и индийското орехче. В оригиналната рецепта се прибавя  и меда. Аз го прибавих по-късно.
Сместа ври на слаб огън 15 минути или докато се получи желаната консистенция. Отстранява се от огъня и след като поизстине се прибавя меда и се разбърква добре, докато се стопи. (Конфитюрът е достатъчно сладък и без меда. Така че добавянето му е въпрос на вкус. Който обича много сладко, може и да увеличи количеството. Аз, например, предпочитам без мед).
Готовият конфитюр се сипва в сух стъклен буркан и като изстине напълно се съхранява в хладилник до 2 седмици.

От конфитюра прибавих една лъжичка в настъргани ябълка и морков, заедно с едро счукани орехови ядки . Получи се чудесен здравословен десерт. Опитайте!

*  Суровата смес много ми хареса. Това е чудесна предобедна или следобедна закуска, приготвена с 1 банан и съответно пропорционално променени  съставки.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    чудесна е рецептата и в двата варианта.Веднага ще я изпробвам, но съм сигурна,че вкусът е страхотен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена,надявам се наистина да ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Това не би ми хрумнало, но приветсвам. Поздравления, Тилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, и на мен не ми е хрумвало, но се пристрастих към джинджифила, стана ми интересна комбинацията и останах доволна.
      Приятна вечер!

      Изтриване