сряда, 23 ноември 2016 г.

Лютеница за мазане





Това е любимата лютеница на дъщерята. Записала я е като  „Лютеница за мазане”, макар че я използваме главно за овкусяване на ястията. И наистина с нея стават много по-вкусни.
Мина времето на лютениците, но така се случи, че снимам, после забутвам снимките и така се събраха за няколко години. И докато не са се загубили, а и поради това, че може би, поради различни причини,  няма да имаме възможност да я приготвяме както до сега на село, по скоро правя тази публикация, за да ни останат една мъничка част от снимките  като спомен!

Продукти  1 ч. ч. = 200 мл
1 кг доматено пюре
5 кг печени  обелени червени чушки (около 13 кг сурови месести чушки)
1 ч. ч. захар (или на вкус) 
1 ч. ч. олио
сол на вкус

Приготвяне
Чушките се измиват и изтърбушват. Изпичат си и веднага се поставят в тенджера, която се покрива с капак, за да се задушат. Като изстинат  се обелват. Сокът, който се образува не се използва – изхвърля се.
Отмерват се 5 кг, които се смилат с машинка за месо (на най-едрата решетка).
Смесват се с готовото пюре. Сместа се овкусява  със сол на вкус  и захарта. Поставя се в подходящ съд и се слага на огъня да заври. Ври десетина минути на тих огън, като често се разбърква, за да не пръска и загори.
Олиото се сгорещява и се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане. Лютеницата се разбърква много добре, за да поеме цялото количество олио.
Още гореща се насипва в чисти, сухи бурканчета. Затварят се с капачките и се стерилизират 20 – 25  минути.
Готовите бурканчета се обръщат с капачките надолу и се оставят така докато напълно изстинат. Прибират се за съхранение на тъмно и хладно място.
Лютеницата е подходяща както за мазане, така и като гарнитура или вместо доматено пюре в ястия.



По този начин печени, чушките са най-вкусни. Да му мисли този, който ги пече, особено ако са много!
Този начин е лесен за този, който пече, да му мислят тези, които ще белят! Едната година след 8 часово белене от 3 души, до другия сезон чушки у дома не се пекоха!





Най-вкусните печени картофи! Извадени от лехата, измити и зарити в жаравата!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Тили,
    правим лютеницата за по - лесно и бързо като още гореща я напълваме в малки бурканчета с винт.Запечатваме и веднага обръщаме, завиваме с одеало докато изстинат.Така се запазват без допълнителна стерилизация, която отнема и допълнително време.Но пиперките могат за по - бързо и лесно да се изпичат и с горелка.Така ги пекат някои хора по селата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря че сподели! Живот и здраве ще опитам и твоя начин.
      А за горелка - толкова ме е неприятен спомена, че сигурно никога вече! :)

      Изтриване