неделя, 19 март 2017 г.

Кадънски устни, корекомки, пачи крачета



Още едно предложение от старите тетрадки. Тези вкусни, хрупкави сладки се срещат с различни имена - кадънски устни (целувки); корекомки, балеринки, захаринки, изварени триъгълничета, гъши (пачи)  крачета…
Обожавам това тесто! Без яйца, без набухвател, лесно за приготвяне и за работа, а в зависимост от оформянето му се получават най-различни печива. С него съм правила Кифлички или соленки от тесто с извара, без набухвател  и   Изварени соленки - спирали .

Продукти
2,5 ч. ч. брашно (около 320 г)
250 г извара (крема сирене)
200 г мас (масло) 
сол
 
кристална захар за овалване


Приготвяне
В купа се смесват изварата (крема сиренето),  маста (маслото) и брашното. Омесва се меко, леко лепнещо тесто. Не се меси много, просто да се съединят равномерно съставките. Оформя се на топка, покрива се със стреч фолио и престоява в хладилника поне 30 минути. Може да се приготви вечерта и на сутринта да се използва.

Охладеното тесто се разточва на кора  
- за кадънските устни с дебелина 5 мм и се изрязват с чаша  с диаметър 5 см;
-за триъгълниците  (корекомките)  и гъшите (пачите)  крачета – с дебелина около 3 мм и се изрязват с чаша с диаметър 7 см;

Приготвя се чиния със захар (може да се ползва кафява захар, или да се добави малко канела).


За кадънките- кръгчето се притиска от едната страна в захарта, прегъва се на две, като озахарената част остава от вътрешната страна и леко се притиска прегъната част (да се получи формата на устни).

За корекомките (триъгълничетата)  – кръгчето се притиска в захарта, прегъва се на две, като озахарената част остава от вътрешната страна. Получената половинка кръгче отново се притиска в захарта, прегъва на 2 и с едната страна пак се притиска в захарта. С неозахарената страна се поставя в тавата.

За гъшите (пачите) крачета също като корекомките, но след като се поставят в тавата, с вилица се притискат в широката час (получават се 4 шарки) или с нож се разрязват на две места, така се оформят „крачетата”

Сладките се подреждат на малко разстояние в тава, покрита с хартия за печене.


Пекат се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса, около 15 минути.
1 ч. ч. = 200 мл

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

10 коментара:

  1. Изглеждат големи сладурки!
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като теб обичам тесто с извара :) Чудесни сладки Тили !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодатно за работа е, как да не го обича човек! :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  3. Толкова изчерпателна е тази публикация, Тили! Харесвам ги тези сладки, мислех, че са български, но се оказа, че ги продават и тук. Честита Първа Пролет, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Сега се замислям, като те чета - ами те щом за първи път са се купували от Кореком, значи са вносни. Не зная как се казват в оригинал и дали точно това е рецептата. Ще се радвам, ако знаеш нещо по въпроса и споделиш. Честита Пролет и на теб!

      Изтриване
  4. Захарта в която се овалват не е достатъчна. Въобще не са сладки. Аз съм ги правила няколко пъти и съм решила следващия път да сложа малко захар и в тестото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно обичате много сладко. Различни вкусове. Аз предпочитам кадънските устни, защото са с по-малко захар, внукът предпочита корекомките, защото са с повече захар! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Аз се чудех дали не мога да сложа друг вид брашно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен човек да опита! :) За първи път с половината продукти. Подсещате ме, че имам типово и пълнозърнесто брашна и трябва да пробвам.Но според мен няма да има никакъв проблем.
      Хубав ден!

      Изтриване