неделя, 11 юни 2017 г.

Печени (пържени) филии хляб с яйца и кисело мляко



Предполагам една от любимите закуски на всеки. Пържени, като вариантите на сместа за потапяне са най-различни - само с яйца; с яйца и прясно мляко; с яйца и вода; с яйца и газирана напитка и пр.
Предлагам ги във вариант печени, с яйца, кисело мляко и малко брашно. Спестява време, миризмата на пърженото и най-важното – не са така мазни и тежки.

Продукти
1 стар (престоял) хляб
4 яйца
0,5 ч. ч. (60-70 г) брашно
1 пълна ч. ч. кисело мляко
1 к. лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
щипка сол
10 с. л. олио

Приготвяне
Ако не е купен нарязан, хлябът са нарязва на филии с дебелина 1 см.
В подходящ дълбок съд, в който свободно може да се помести най-голямата филия хляб, се разбиват яйцата. Прибавят се брашното (пресято с бакпулвера, ако се ползва), солта, киселото мляко с разтворената в него сода и олиото. Разбърква се с телена бъркалка, докато сместа стане гладка и хомогенна, без бучки брашно. Гъстотата ѝ трябва да е като на боза. Ако е необходимо може да се добави малко вода или още по-добре - малко газирана вода (напитка).
(За да ми е по-лесно, предварително нареждам филиите хляб в тавата, за да преценя колко филии са ми необходими. По реда на нареждането ги потапям след това в готовата смес и по-късно подреждам за печене).
В готовата смес се потапят от двете страни една по една филиите, отцеждат се леко, за да изтече излишната смес и се поставят една върху друга в чиния или малка тавичка. Така се оставят да престоят, докато се подготви тавата за печене и загрее фурната.
В тавата към фурната се поставя хартия за печене и са намазва равномерно с малко олио (1 ч. л.). Нареждат се напоените със сместа филии и веднага се слагат в предварително загрятата на 200 градуса С фурна.
Пекат се около 20 минути на включени горен и долен реотан, до приятен златист цвят. На моята фурна, от 5 нива, ги пека на 2-ро ниво (отдолу-нагоре). Не се обръщат – изпичат се равномерно и от двете страни.

Вариантите за поднасяне са неизброими, според предпочитанията на похапващите – пудра захар; мед; сладко; сирене; пресен плод; компот; сок; прясно мляко; кисело мляко; айрян; боза; и т. н.
 
Най-често срещания вариант за поднасяне - с пудра захар
Любимият на внука - сирене и някакъв конфитюр или мед
Моят предпочитан вариант - с плод
С айрян или прясно мляко

Със същата смес, без олиото, може да се приготвят и филии за пържене.

Има разлика в крайния резултат – пържените са по-меки и сочни, но осезателно мазни и по-тежки за хапване.
Печените – много по-леки за хапване, няма я неприятната миризма на пържено и стоенето до котлона, и времето за  приготвянето им е много по-кратко.

Изборът е ваш. Моят е за печените филии. J
1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Много интересно предложение. Не съм чувала за този начин на приготвяне, но ми хареса. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, надявам се да ги харесате и като ги приготвиш!
      Лека вечер!

      Изтриване
  2. Тили,
    и аз не съм ги правила печени, но ще пробвам.По - бързо, по - лесно и по - здравословно е.Благодаря за идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, определено по-здравословно!
      поздрави!

      Изтриване
  3. Интересно, макар че много обичам пържени, бих опитала и този, по-здравословен вариант!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз след публикуването на рецептата ги правих още 2 пъти, като вторият път заместих киселото мляко с прясно. С кисело ни харесват повече - по меки стават. Пържените филии остават в миналото!

      Изтриване