Предполагам
една от любимите закуски на всеки. Пържени, като вариантите на сместа за
потапяне са най-различни - само с яйца; с яйца и прясно мляко; с яйца и вода; с
яйца и газирана напитка и пр.
Предлагам
ги във вариант печени, с яйца, кисело мляко и малко брашно. Спестява време,
миризмата на пърженото и най-важното – не са така мазни и тежки.
Продукти
1 стар
(престоял) хляб
4 яйца
0,5 ч.
ч. (60-70 г) брашно
1 пълна
ч. ч. кисело мляко
1 к.
лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
щипка
сол
10 с. л.
олио
Приготвяне
Ако не е
купен нарязан, хлябът са нарязва на филии с дебелина 1 см.
В
подходящ дълбок съд, в който свободно може да се помести най-голямата филия
хляб, се разбиват яйцата. Прибавят се брашното (пресято с бакпулвера, ако се
ползва), солта, киселото мляко с разтворената в него сода и олиото. Разбърква
се с телена бъркалка, докато сместа стане гладка и хомогенна, без бучки брашно.
Гъстотата ѝ трябва да е като на боза. Ако е необходимо може да се добави малко
вода или още по-добре - малко газирана вода (напитка).
(За да ми е
по-лесно, предварително нареждам филиите хляб в тавата, за да преценя колко
филии са ми необходими. По реда на нареждането ги потапям след това в готовата
смес и по-късно подреждам за печене).
В
готовата смес се потапят от двете страни една по една филиите, отцеждат се леко, за да изтече излишната
смес и се поставят една върху друга в чиния или малка тавичка. Така се
оставят да престоят, докато се подготви тавата за печене и загрее фурната.
В тавата
към фурната се поставя хартия за печене и са намазва равномерно с малко олио (1
ч. л.). Нареждат се напоените със сместа филии и веднага се слагат в
предварително загрятата на 200 градуса С фурна.
Пекат се
около 20 минути на включени горен и долен реотан, до приятен златист цвят. На моята фурна, от 5 нива, ги пека на 2-ро ниво (отдолу-нагоре). Не се
обръщат – изпичат се равномерно и от двете страни.
Вариантите
за поднасяне са неизброими, според предпочитанията на похапващите – пудра
захар; мед; сладко; сирене; пресен плод; компот; сок; прясно мляко; кисело
мляко; айрян; боза; и т. н.
Любимият на внука - сирене и някакъв конфитюр или мед |
Моят предпочитан вариант - с плод |
С айрян или прясно мляко |
Със
същата смес, без олиото, може да се приготвят и филии за пържене.
Има
разлика в крайния резултат – пържените са по-меки и сочни, но осезателно мазни
и по-тежки за хапване.
Печените
– много по-леки за хапване, няма я неприятната миризма на пържено и стоенето до
котлона, и времето за приготвянето им е
много по-кратко.
Изборът
е ваш. Моят е за печените филии. J
1 ч. ч. = 200 мл обемПри използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много интересно предложение. Не съм чувала за този начин на приготвяне, но ми хареса. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИл, надявам се да ги харесате и като ги приготвиш!
ИзтриванеЛека вечер!
Тили,
ОтговорИзтриванеи аз не съм ги правила печени, но ще пробвам.По - бързо, по - лесно и по - здравословно е.Благодаря за идеята.
Поздрави !
Ели, определено по-здравословно!
Изтриванепоздрави!
Интересно, макар че много обичам пържени, бих опитала и този, по-здравословен вариант!
ОтговорИзтриванеВеси, аз след публикуването на рецептата ги правих още 2 пъти, като вторият път заместих киселото мляко с прясно. С кисело ни харесват повече - по меки стават. Пържените филии остават в миналото!
Изтриване