И този ликьор
ще е с продължение, както Ликьор Асорти (Тути-Фрути, Амброзия)
У дома това е мамината „ореховка“.
Алкохол у дома почти не се употребяваше освен няколко пъти годишно - на
големите празници и за почерпка на гости.
Все още
не е късно да се направи този не само вкусен, но и полезен ликьор.
Орехчетата
се берат от края на май до към края на юни. Вътрешността им трябва да е съвсем мека, да не са се
образували вече ядки. За да се провери дали зеленият орех е подходящ за приготвянето
на ликьора, се разрязва или продупчва с игла. Ако черупката е вече здрава и иглата
не минава, или минава трудно, тези орехи не могат да се ползват за ликьор.
Продукти
50 орехчета
1 л ракия - 45 С
1 кг захар
Приготвяне
Орехчетата
се измиват, подсушават и разрязват на
резенчета. Препоръчително е да се работи с ръкавици, иначе ръцете се оцветяват
от сока.
Поставят
се в стъклен буркан и се заливат с ракията. Бурканът се затваря плътно с капачка.
Престояват
на слънце от 30 до 60 дни.
Добавя
се захарта, разбърква се, за да се разтопи и престояват още десетина дни, като от време на време бурканът
се разклаща.
Течността
се прецежда през няколко слоя марля или тензух .
Ликьорът
се съхранява в плътно затворени стъклени бутилки (ако са от тъмно стъкло още
по-добре).
* У дома консумираме и прецедените и изсушени орехчета. Понеже
са престояли със захарта, леко сладнят, алкохолът се е изпарил и са приятни на вкус.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеправим почти всяка година този ликьор, много е полезен и вкусен.Правя и орехчета нарязани и заляти само с мед.В меда те си пускат соковете и така се консумират.Но в малки количества.Ликьорът може да се запази с години в бутилки от тъмно стъкло.Аз добавям и подправки - карамфил, пръчка канела или други според вкуса и желанието.Много ароматен ликьор се получава.
Поздрави !
Ели, благодаря ти че сподели! Някъде четох за добавка на карамфил и канела. Ще опитам. Както и за орехи с мед.
ИзтриванеПриятна събота!
И аз съм правила веднъж, макар да не съм почитател на алкохола. Не знаех за този метод за проверка, Тили.
ОтговорИзтриванеИнтересна ми се видя и идеята на Ели за меда.
Веси, направих го за семейството на големия внук. Ще оставя 1 малко шишенце за лек - знаех го само като напитка, а не и за лековитите му свойства.
ИзтриванеЗа метода с иглата някъде из интернета видях.
За съжаление идеята на Ели с меда тази година няма да стане, че орехите вече не са подходящи. Живот и здраве - догодина! :)