четвъртък, 15 юни 2017 г.

Ореховка или Ликьор от зелени орехчета



И този ликьор ще е с продължение, както  Ликьор Асорти (Тути-Фрути, Амброзия)
У дома това е мамината  „ореховка“. Алкохол у дома почти не се употребяваше освен няколко пъти годишно - на големите празници  и за почерпка на гости.
Все още не е късно да се направи този не само вкусен, но и полезен ликьор.
Орехчетата се берат от края на май до към края на юни. Вътрешността им  трябва да е съвсем мека, да не са се образували вече ядки. За да се провери дали зеленият орех е подходящ за приготвянето на ликьора, се разрязва или продупчва с игла. Ако черупката е вече здрава и иглата не минава, или минава трудно, тези орехи не могат да се ползват за ликьор.


Продукти
50 орехчета
1 л ракия - 45 С
1 кг захар

Приготвяне
Орехчетата се измиват, подсушават  и разрязват на резенчета. Препоръчително е да се работи с ръкавици, иначе ръцете се оцветяват от сока.
Поставят се в стъклен буркан и се заливат с ракията. Бурканът се затваря плътно с капачка.
Престояват на слънце от 30 до 60 дни.
Добавя се захарта, разбърква се, за да се разтопи и престояват още  десетина дни, като от време на време бурканът се разклаща.
Течността се прецежда през няколко слоя марля или тензух .
Ликьорът се съхранява в плътно затворени стъклени бутилки (ако са от тъмно стъкло още по-добре).

 * У дома консумираме и прецедените и изсушени орехчета. Понеже са престояли със захарта, леко сладнят, алкохолът се е изпарил  и са приятни на вкус.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили,
    правим почти всяка година този ликьор, много е полезен и вкусен.Правя и орехчета нарязани и заляти само с мед.В меда те си пускат соковете и така се консумират.Но в малки количества.Ликьорът може да се запази с години в бутилки от тъмно стъкло.Аз добавям и подправки - карамфил, пръчка канела или други според вкуса и желанието.Много ароматен ликьор се получава.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти че сподели! Някъде четох за добавка на карамфил и канела. Ще опитам. Както и за орехи с мед.
      Приятна събота!

      Изтриване
  2. И аз съм правила веднъж, макар да не съм почитател на алкохола. Не знаех за този метод за проверка, Тили.
    Интересна ми се видя и идеята на Ели за меда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, направих го за семейството на големия внук. Ще оставя 1 малко шишенце за лек - знаех го само като напитка, а не и за лековитите му свойства.
      За метода с иглата някъде из интернета видях.
      За съжаление идеята на Ели с меда тази година няма да стане, че орехите вече не са подходящи. Живот и здраве - догодина! :)

      Изтриване