неделя, 18 юни 2017 г.

Кекс с газирана напитка


Известен на времето като „Кекс с лимонада“. Мек и сочен кекс.

Продукти
4 яйца
1 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
2,5 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч. ч. газирана вода (напитка)
1 пълна с. л. какао
Варианти – вместо какао – настъргана лимонова кора; 2 ванилии; или 1 ч. л. ром;


Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта на плътен крем. По малко се прибавя олиото, като непрекъснато се разбива. Когато напълно се поеме от сместа се добавя избраната миризма, газираната напитка и постепенно 1 чаша брашно, пресята с бакпулвера. Разбърква се с шпатула (лъжица) като се добавя от останалото брашно.
Получената смес се изсипва в кексова форма, намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене. Използвах правоъгълна форма за кекс с размери 35 см / 9 см / 5,5 см. 

/Ако се използва какаото, отделя се в чашка от кексовата смес и се разбърква с какаото и малко вода (да се получи същата гъстота като на кексовата смес). В кексовата форма се сипва половината от бялата смес, какаовата и останалата половина бяла смес. Или както на снимката – кексовата смес разделих на 2 равни части. В едната прибавих какаото. В кексовата форма изсипах какаовата смес и отгоре – бялата смес./ 

Кексът се пече на умерена температура – 170 – 180 градуса С. Първите 30 – 35 минути фурната не се отваря. Проба за готовност – с дървено шишче.
Изпеченият кекс се оставя върху скара да изстине, след което се изважда от формата.



1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара: