Ястието
се поднася охладено и с леката кисела нотка, която му придават джанките, е
много подходящо за консумация в горещините.
Продукти за 2 порции
400 –
500 г тиквички
1 глава
лук (или пресен )
1 малък
морков
2-3
скилидки чесън (стрък пресен)
4 – 8
джанки
3 с. л.
олио
сол
1 ч. л.
препечено брашно
пресен
копър
Приготвяне
Измитите
тиквички се остъргват и нарязват на
кубчета.
В
сгорещеното олио се задушават ситно нарязания лук и настъргания на едро ренде
морков. Прибавят се тиквичките и гореща вода, почти да ги покрие. Като заври се
посолява на вкус.
Когато
тиквичките почти омекнат, се прибавя намачкания или ситно нарязан чесън,
джанките и размитото в малко студена вода брашно. Ври още няколко минути.
Ястието
се поднася охладено, поръсено със ситно нарязан копър.
* Ако джанките са зелени и много твърди, се
поставят в ястието в по-ранен етап от готвенето. Нашите в момента са руйни и са
им необходими 2 – 3 минути, за да станат готови.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно постно лятно разхлаждащо ястие.Веднага ще спретна тази яхния.Аз я правя с бакла, със зелен боб, джанките са задължителни.С тиквички не съм правила, но идеята е чудесна.
Поздрави и лека седмица ! Прохладно лято !
Ели, радвам се че идеята ти харесва. Със зелен фасул и аз правя, по-често разхлаждаща постна чорбица (Зелен фасул с джанки и Постна чорба от зелен фасул с джанки).
ИзтриванеПоздрави!
Аз пък правя супа от тиквички и зелени джанки, и яхнията ще ми хареса!
ОтговорИзтриванеВесе, ще се възползвам от идеята ти! Имам в изобилие домашни тиквички, вече не знам какво да ги правя! :) С последните джанки, макар и вече по узрели ще си направя такава супичка. :)
ИзтриванеПоздрави!
Ах, каква вкусотия е това, Тили! Браво! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Наистина е вкусотия!
ИзтриванеПрегръдки!