сряда, 19 юли 2017 г.

Кекс с компот (и плодовете)




Правя компоти, конфитюри, в повечето случаи от плодове собствено производство – така си седят в мазето!  Конфитюрите от смокини, череши и вишни донякъде се консумират. Компоти - рядко … И то се изпива сокът, а плодовете остават.
Правила съм кекс със сок от компот. Този път реших да прибавя и плодовете. Имаме праскова с много сладки и ароматни плодове и за първия опит използвах такъв компот. Получи се много вкусен, сочен кекс.
Следващият компот беше от дюли. Същият резултат.
Този кекс с компот и плодове май ще ми стане фаворит сред кексовете! :)

Продукти
4 яйца
1 ч. ч. захар (може и по-малко)
0,5 ч. ч. олио (100 мл)
1 конфитюрен буркан с компот (400 мл)
1 бакпулвер
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 ванилия
2 пълни с. л. кокосови стърготини (по желание)
2,5 ч. ч. брашно (около 320 г)

Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта на плътен крем. По малко се прибавя олиото, като непрекъснато се разбива. Когато напълно се поеме от сместа се добавя лимоновата кора (кокосовите стърготини прибавих към кекса с компот от дюли), сокът от компота ( излиза около 200 мл) и постепенно 1 чаша брашно, пресята с бакпулвера. Разбърква се с шпатула (лъжица) и се добавя от останалото брашно. Накрая се добавят нарязаните на парченца плодове.

Получената смес се изсипва в кексова форма (правоъгълна с размери 35 см / 9 см / 5,5 см. или кръгла с диаметър 25 см. ), намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене; Последният път използвах форма за мъфини с 12 гнезда + 5 алуминиеви чашки за крем карамел.

Кексът се пече на умерена температура – 170/180 градуса С. Първите 30 – 35 минути фурната не се отваря. Проба за готовност – с дървено шишче.
Изпеченият кекс се оставя върху скара да изстине, след което се изважда от формата.





Определено ще експериментирам и с други светли компоти – от ябълки, круши, кайсии, джанки…!
1 ч. ч. = 200 мл обем
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Тили,
    май и в нашият дом е същата работа по отношение на консумацията на сладка и компоти.Затова в последните години сушим повече плодове от най - различен вид.Компотите обикновено ги желирам с желатин или ползвам за плодови кремове.Затова съм ти благодарна за идеята, ще изпробвам този кекс.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сушените плодове са добра идея, но нямам условия за това, пък и тях няма да ги ядат. Желатинът е "забранен" от дъщерята, виж за плодови кремове не съм се сетила. С тях може да опитам. Аз пък ти благодаря за тази идея! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесен е, Тили! Историята с компоти ми е позната, но е моментно - една година се пият, че и не стигат, на друга пък никой се не сеща:). Като бях бременна обожавах да пия компот от джанки:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! При теб положението е по-добро. :)
      Жал ми е за хвърлените плодове от градината. Природата ни ги дава, ние ги хвърляме, а купуваме вносните боклуци, че имат хубав вид! Това не мога да преборя в моите хора.
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Превъзходен кекс! И аз опитах рецептата с компот от дюли, а резултатът наистина ме очарова и много ни се услади вкъщи.
    Сърдечни благодарности и за тази рецепта, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, много се радвам че предложения вариант на кекс Ви е допаднал! :)

      Изтриване