„Жадната
монахиня“; „Ненаситната монахиня“; „Жадната
калугерка“; „Ненаситната калугерка“; „Жълт негрет“ и колко ли още имена има
този десерт!
Различни
са и рецептите за блата и сиропа. Общото е едно – светъл блат, напоен с какаова
заливка. Резултат - лесен за приготвяне и невероятно вкусен сладкиш!
Рецептата
е от старите ми тетрадки, записана още в началото, когато се появи този десерт
и по нея го приготвяме. Разбира се и ние вече го „осъвременяваме“ в украсата с нови продукти, които има по
пазара или по нови идеи, споделени тук и там!
Продукти
За блата
4 яйца
1 ч. ч.
захар
1 ч. ч.
брашно (130 г)
10 г
бакпулвер
орехи
За сиропа
1 ч. ч.
захар,
1 ч. ч.
вода
125 г
масло
3 с. л.
какао
ром за
аромат
Приготвяне
Блат
Яйцата и
захарта се разбиват на пухкав крем. Прибавя се брашното, смесено с бакпулвера.
Разбърква се до хомогенност.
Сместа
се насипва с намаслена и набрашнена тавичка (използвах правоъгълна тавичка с размери 28см /17см /5см; може да се ползва и
кръгла тава; форма за кекс).
Отгоре
се поръсва със счукани на едро орехови ядки.
Поставя
се в предварително загрята на 180 градуса С фурна и след няколко минути температурата
се намалява на 150 градуса С.
Изпеченият
сладкиш се набожда на гъсто с вилица и се оставя да изстине върху решетка, след
което се напоява с горещ сироп. Желателно е
поливането със сироп да е с лъжица, на 2 пъти – отначало едната половина
от сиропа, малко да се изчака да попие и след това останалата част от сиропа.
Сироп
Смесват
се захарта, водата и какаото. Поставят се на огъня и като загреят достатъчно се
добавя маслото и рома. Като кипне се маха от огъня и се залива изстиналия блат.
Друг
вариант е орехите да се поръсят след като сладкишът е сиропиран.
Аз
понеже в момента нямах достатъчно орехи, поръсих едната част с кокосови
стърготини.
Тили, много любим сладкиш!Благодаря, че припомни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМежду новите, да има и по някои стара, но незабравима рецепта! :)
ИзтриванеХубав ден, Натали!
Тили, моят вариант на този сладкиш е по-различен, наистина е от преди 30 години. Но бих опитала и по твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така е, Веси - има много варианти. Всеки си има предпочитан. Но резултатът е - вкусен десерт! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Тили,
ОтговорИзтриванеимам и аз една рецепта за този сладкиш и съм го правила навремето.Но днес наистина има много нови продукти, с които можем да разнообразим този вкусен десерт.Чудесен е.
Поздрави !
Ели, беше модерен на времето. Което не пречи пак да си го направим! :)
ИзтриванеЛека вечер!