неделя, 17 юни 2012 г.

Портокалови палачинки с плънка от извара


1 ч.  ч. = 200 мл

ПРОДУКТИ 

  • 3 яйца
  • 400 мл прясно мляко (2 ч.ч.)
  • 100 мл портокалов сок или Fanta портокал
  • 250 г брашно (2 ч.ч.)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 с.л. разтопено масло (олио)
  • 1 с.л. ситно настъргана портокалова кора
За плънката:
  • 200 - 250 г извара
  • 2 с.л. сметана (масло)
  • 1 ванилия
  • захар на вкус или подсладител
  • 1 портокал

ПРИГОТВЯНЕ 

Портокалите се измиват много добре, за да се отстранят химикалите, с който с  пръскани.
Брашното се смесва със солта. Прибавя се по малко половината от млякото. Разбърква се добре до гладка смес. Добавят се леко разбитите жълтъци, останалото мляко, портокаловия сок и портокаловата кора. Сместа се оставя да престои поне 30 минути. Непосредствено преди да започне изпичането на палачинките се добавят разбитите на гъст сняг белтъци, като сместа внимателно и леко се разбърква в посока отдолу - нагоре.
Приготвя се плънката като се разбива до еднородна смес изварата, сметаната, ванилията и захарта. Ако изварата е пълномаслена, не се прибавя сметана или масло. Резенчетата портокал се почистват от бялата ципа и се нарязват на дребно. Прибавят се към изварената смес заедно с получения при рязането сок.
Палачинките се пекат от двете страни на добре загрят тиган. Намазват се с изварената плънка и се завиват / аз ги сгънах на половина и след това ги навих на руло/.
По желание може леко да се запекат.
Палачинки са много вкусни и ароматни и без пълнеж. Пълнежът може да е и друг - шоколад, крем, конфитюр и пр. Отгоре може да се полеят с топинг, течен шоколад, да се поръсят с настърган шоколад, пудра захар, какао или да се поднесат със сладолед.

По идея на източник

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

  1. Тилия, обичам палачинки! А твоите изглеждат много вкусни! Слънчев ден и поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз също харесвам палачинки, но имам лошия навик да не си знам мярката :)и за това не правя често, но си заслужава да се приготвят заради другите членове на семейството!Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Чудесни палачинки, харесват ми с този портокалов аромат!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,благодаря за коментара! Получи се добро съчетание на вкус и аромат. Поздрави!

      Изтриване
  3. Ще изпробвам тази комбинация - много е свежа и интересна,а на снимките палачинките изглеждат божествено :) Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светли, пробвай и те уверявам, че няма да съжаляваш !

      Изтриване
  4. Хаха, тази сутрин съм на гости в твоя блог, Тили! И ми е много приятно, да знаеш! Хляба ми втасва, а аз те "ревизирам" рано, рано :)
    Една от любимите ми храни от детството, та до днес са палачинките. Когато се случеше да боледувам, или да отида на гости при баба и ме питаше какво искам да ми сготви, винаги казвах палачинки. Това, докато не започнах сама да си угаждам. Даже прекалявам с тях и никога не ми стигат :)) Много ми напомнят твоите на нейните, Тили, по начина на сгъване и поднасяне. А с портокалов сок не съм правила, но ми се наложи скоро, вместо газирана вода, да ползвам безалкохолно Портокал и наистина станаха много, много вкусни! Сега се усмихнах, като прочетох предложението ти за Фанта. В рикотата аз слагам пък мак и орехи, но обезателно ще опитам твоето предложение с потокал!
    Добро утро и усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, на мен също много ми е приятно! Радвам се,че си надникнала в блога и си добре дошла! Явно имаме някои общи вкусове :)
    Предложението за мак и орехи е нещо ново и непознато за мен. Доверявам се на вкуса ти и ще пробвам с удоволствие!
    Спокойна нощ и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване