Вредна или полезна е сланината? Мненията са различни,
аз съм на принципа "отровата
е в дозата".
Миналата година ми донесоха парче домашна сланина. Мотах
го из камерата повече от месец, докато реша как да го приготвя. След това го
приготвих със зелев сок. Когато го
опитах, съжалих че толкова време съм се бавила! Тази година въобще не се колебах!
Продукти
сланина
зелев сок
червен пипер
други подправки по избор – чубрица, черен пипер, смлян
кимион и пр.
Приготвяне
Сланината се кисне в студена вода /държа я в съд в
хладилника/за няколко часа. След това се нарязва на парчета с големина по
желание.
Зелевият сок се слага да заври. Поставят се парчетата
сланина и се варят 10-тина минути.
Изваждат се, изцеждат се и се оставят да поизстинат.
Овалват се в смес от червен пипер /който харесва по-пикантно
може и в лют/, чубрица и други подправки на вкус.
Когато напълно изстинат, се поставят в найлонов плик и
се съхраняват в камерата.
Отрежете си тънко парченце и с филийка черен или
пълнозърнест хляб се почерпете! Да ви е сладко!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, за първи път срещам този метод, но и за първи път сланинката изглежда така крехка. Просто е чудесна и определено ще уведомя родителите ми за този начин на приготвяне. Да ви е сладко и хубава вечер от мен! :)
ОтговорИзтриванеГери, много е крехка и вкусна. Надявам се да я харесате!
ИзтриванеУсмихната нова седмица!
Здравей Тили много интересен начин. обойаваме кисело зеле, предполагам и сланинката ще придобие този вкус. За целта е нужна прясна сланина нали ...не вече осолена. Поздрави!!
ОтговорИзтриванеПавлинка, сланината е съвсем пресна.
ИзтриванеУспешна седмица!
Тили, много интересен нячин за обрабитка на сланина. Аз права по подобен начин, но не и с зелева чорба. Просто овалвам в подправки и ситно нарязан праз. Твоето предложение ми хареса много и ще отитам задължително.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Ели, интересен ми е и твоя начин. Вариш ли сланината, преди да я подправиш?
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Много крехка изглежда наистина! Аз също си хапвам сланинка в умерени количества, но само когато е приготвена така добре, но това би могло да се случи само в къщи, готовите нещо не ми допадат особено. Страхотна е, представих си я на закуска с препечени филийки,мммм. Спорна нова седмица, Тили!
ОтговорИзтриванеТочно така я употребявам понякога - върху препечена филийка черен хляб и с чаша билков чай - за закуска или лека вечеря! :)
ИзтриванеСпорна да е и на теб, Кате!
Чудесна е станала! Много я обичам и скоро четох, че 5о гр, на ден са много полезни:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Значи правилно съм се насочила :) - по малко. Пък и скоро ще свърши - имам си помощник, внукът който казваше че "такова" не ям", сега я търси всяка вечер! :)
ИзтриванеПриятна вечер!
И аз съм за дозата, Тили,
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно - много свежо и апетитно...
Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!
Определено дозата!
ИзтриванеБлагодаря, Диана!
Лека вечер!
Много ме изкуши, Тили! Едно парченце върху току-що изпечен домашен хляб - вкусно звучи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДани, вярно е изкушаващо!
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер!
Изглежда страхотно на тази филийка, дощя ми се! Прегръдки, Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе! Много е апетитно!
ИзтриванеПриятен ден!
Аз правя пълнени свински черва и бабек и също ги сварявам в зелев сок от години.Невероятен вкус.Предполагам,че и сланинката е със същия вкус.Утре тъкмо ще ми донесат прясна домашна сланинка и ще се възползвам от рецептата.Благодаря.
ОтговорИзтриванеМного се надявам да ви допадне и сланината, приготвена със зелев сок. Мога само да предположа колко вкусни са червата и бабека! :)
ИзтриванеВсичко най-добро!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеможе ли да попитам, освен във зелева чорба дали няма друг начин на варене, например в някаква марината.
Поздравления за прекрасните рецепти. За първи път попадам, но положително често ще се отбивам при вас.
Чудесен и ползотворен ден и успех, за вас!
Недка Арабаджиева
Здравейте, Неда! Предполагам че има. Смътно си спомням, че като търсех подходяща рецепта май имаше да се кисне или да се вари в солена вода. Просто трябва да потърсите в Гугъл, да видите коя рецепта ще ви допадне.
ИзтриванеБлагодаря за добрата оценка! Много ще се радвам, ако намерите нещо интересно в блога или ви провокирам с някоя идея!
Поздрави!