Прозрачни,
златисти тиквени парченца в ароматен захарен
сироп, меки, леко хрупкави отвън, сочни
вътре !
Можете
ли да им устоите?!
Ако
не, запретнете ръкави! Предлагам ви нееднократно изпитана рецепта! :)
Продукти
2
кг тиква
2
кг захар
1
л вода
2
ч.л. лимонена киселина
за
ароматизиране - 2 ванилии; индрише;
орехови
ядки
За варната вода –
3
препълнени супени лъжици хидратна вар
4
л вода
/или
150 г гасена вар в 5 л вода/
Приготвяне
Приготвяне на
варната вода
Първо
се приготвя т. н. „варно мляко”.
Хидратната
вар се разтваря във водата. Трябва внимателно
да се работи с нея, защото много лесно се разнася във въздуха, за да не
се вдиша. Поставя се в съда и постепенно
се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Цветът и гъстотата са като на прясното
мляко. Престоява 2 – 3 часа. Разбърква
се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.
Варната вода е водата, която
остава отгоре на утаилата се вар
(бистрата течност).
След
като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти, (на дъното на съда остава утаилата се вар),
след което се
прецежда през тензухена кърпа или
марля сгъната в няколко слоя.
Тиквата
се измива и нарязва на парчета, удобни за по-нататъшна обработка. Почистват се от семето и меката част и се обелват.
След
това се режат на резенчета с дължина 3 – 4 см и дебелина около 1,5 см, за
по-красиво с назъбено ножче за картофи. Държат се 2 – 3 часа във варната вода,
като от време на време се разбърква.
Изваждат
се и се измиват обилно няколко пъти с течаща вода.
Отцеждат
се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата.
Рачелът
се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят
лимонената киселина и по желание ванилията /индришето/и ореховите ядки.
Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки и бурканите се обръщат върху тях. След като изстинат се прибират за съхранение.
Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки и бурканите се обръщат върху тях. След като изстинат се прибират за съхранение.
За
по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Обожавам го това "сладко", Ина :) а твоето е просто чудесно!
ОтговорИзтриванеблагодаря за следобедното подслаждане :) и хубава снежна седмица!
Пепа, аз не си падам много по сладкото, но на това не мога да устоя!
ИзтриванеРадвам се че те подсладих! :)
Прегръдки!
И аз днес ще правя. Ще пиша как е станал.
ИзтриванеЧудесен е станал! Имам и аз едно бурканче:)Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеТраянче, значи ти е познат вкусът!
ИзтриванеПриятна снежна вечер!
Обожавам Рачел.От години не съм го опитвала а и не се престрашавам да приготвя,заради варната вода.Бих си придърпала чинийката ако можех.Благодаря за изпитаната рецепта,Инче,записвам си я в тефтета :)
ОтговорИзтриванеТанче, няма нищо страшно във варната вода! Това е гасена вар и тя няма допир до тиквените парченца. Варната вода стяга само отвън, за да не се разкашкат. Такава вода съм ползвала и при приготвянето на сладко от сини сливи, само че скоро не съм правила.
ИзтриванеПридърпай си чинийката!
Хубава вечер!
Чуден рачел, това беше бабиният сладък специалитет, не съм пробвала, но след твоето описание при първа възможност бих се заела с направата му! Прегръдки, Инче!
ОтговорИзтриванеИгличе, на пазара все още има тикви. А хидратна вар има в магазините за строителни материали. Така че нищо не пречи да спретнеш рачела с 1 кг тиква :)
ИзтриванеУспех в направата!
Никога не съм опитвала, а обожавам тиква и просто съм абсолютно сигурна, че ще ми хареса. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили, и хубава вечер! :)
Гери, невероятно вкусно е, а и щом харесваш тиква, определено ще ти допадне!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Хиляди пъти съм те признавала за вълшебница,Тили........и пак ще кажа:вълшебна домакиня си!!!!!!!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи, Миленка! А няма нищо вълшебно - един обикновен конфитюр/сладко/ като тези със сините сливи :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Сега ще ме караш да търся вар и да правя речел :)))
ОтговорИзтриванеСтрахотен се е получил Тиле ,благодаря за гледката на това изкушение за мен ,не мога да устоя ,честно!
Прегръдки!
Отправям ти предизвикателство и ще чакам да се отчетеш! :)
ИзтриванеБлагодаря ти и уютна вечер!
Единственото нещо, което ям с тиква, това е рачела. Много го обичам, а твоя е станал прекрасен...мммм...
ОтговорИзтриванеЕли, благодаря!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, с тази рецепта ме върна в детството и в къщата на баба. Благодаря ти сърдечно!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм събудила много приятни спомени!
ИзтриванеПрекрасна снежна вечер!
Ох, много го обичам рачела, но тази вар винаги ме е притеснявала в рецептата. Тили, така хубаво се е получил твоят рачел, много вкусен, изкушаващ, направо ми се прииска да дръпна едно бурканче, вълшебнице! Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Защо ви притеснява толкова тази вар?! По-горе и на Танчето писах. Няма нищо притеснително!
ИзтриванеПриятна седмица и на теб!
Изглежда страьотно. След толкова положителни коментари ще си запиша рецептата, за да я опитам при удобен случай. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЖани, убедена съм че ще ви хареса!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Леле как го обичам товаааа, само баба ми правеше хубав рачел. Аз все не си намирам вар да си направя това сладко икушение. Много е хубав твоя рачел направо ме метна в детството!
ОтговорИзтриванеЛюбке, радвам се че и теб върнах в детството! Хидратна вар може да намериш в магазините, в които има строителни материали, бои и др. подобни.
ИзтриванеХубава вечер!
Сега му дойде времето и на моя рачел, направих си го и ще споделя скоро!
ИзтриванеБраво, Любке! Очаквам с нетърпение публикацията ти!
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте искам да попитам възможно ли е да се изпълни рецептата без частта с воровата вода?Не че ме притеснява просто искам да го направя още тази вечер имам всичко друго само не и вар.
ОтговорИзтриванеВарната вода стяга тиквените парченца и при варенето те не се скашкват. Без нея няма да се получи тази хрупкавост. Предполагам че ще станат като конфитюр.
ИзтриванеБих ви препоръчала да намерите вар и тогава да го направите.
Успех!
Обичам, не обожавам го, а твоето изглежда вълшебно -
ОтговорИзтриванеимам мил спомен от рачела на баба, благодаря за това предложение, Тили!
Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!
Благодаря, Диана! Радвам се че и на теб припомних мили спомени от детството!
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Като парченца слънце е този рачел!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Тили!
Благодаря Албенка! Наистина е слънчев!
ИзтриванеХубава вечер!
Тили, и аз съм от страхливките дето се плашат от варовата вода, но ти така подробно си описала всичко, че ще се престраша! :) А снимките са неустоими!
ОтговорИзтриванеБрей страхливки, от какво се плашите?! :)
ИзтриванеНатали, не се бой! Дъщерята отвори ли бурканче, за 1 - 2 вечери го опустошава! Пък сме живи и здрави.
Преди години, когато нямаше така яйца по магазините през зимата, майка ми купуваше през месец август /тогава са най-хубави/ по стотина от пазара и ги заливаше в делви и големи стъклени буркани с варно мляко. Ползвахме ги за всичко /ястия, десерти/, с изключение на варени, тъй като се пукаха.
Много ще се радвам, ако пробваш!
Инче,няма да си направя,то се е видяло,ама поне ще напълня очи по твоя рачел,повече от прекрасен е!Направо ми идва да се пресегна за едно парченце,толкова е колоритен и сочен!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЗащо Роси няма да направиш?! Такива сложни ястия приготвяш, та това ли ще ти се опре?! :) Все още има тикви по пазара.
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!!
Айде и тук да кажа - жива и здрава да си, Ина! Бъди все така изпълнена с идеи и енергия, за което ти се възхищавам от сърце! Честит празник!
ОтговорИзтриванеА рачел обожаваме, но е трудно нещо - от време на време си купуваме от сергиите на Бачковския манастир, не е лош, но със сигурност няма оня вкус на рачела на баба, сигурно и твоя е такъв.
С усмивка
мария
Благодаря сърдечно, Мария!
ИзтриванеА рачела въобще не е труден, само малко повече време изисква, докато се изчаква..
Хубав ден!
Не съм опитвала рачел от тиква досега. Не знам как съм пропуснала... баба не правеше, а на сергиите на Бачковския манастир си купуваме сладко от зелени орехчета, от горски ягодки и овче кисело мляко. Вярно, че има и рачел. Ще трябва да поправя грешката... Нямам смелост да пробвам, не съм работила с вар, а не знам и откъде да купя. Благодаря, че събуди любопитството ми, Ина :)
ОтговорИзтриванеТики, наистина е пропуск! :)
ИзтриванеПисала съм по-горе - хидратна вар може да се намери в магазините за строителни материали и бои (тук, в България, при теб нямам представа). Няма нищо сложно в работата с нея.
Желая ти да опиташ и да се насладиш на вкуса на рачела!
Страхотно изглежда този рачел. Утре ще го направя по ваща рецепта. Надявам се този път да ми се получи. първият път не успях :) Имам само един въпрос. Купила съм си вар в голяма опаковка от строителен магазин, та тя хидрантна ли се води или гасена?
ОтговорИзтриванеХидратната вар е гасена вар. Аз също имам такава опаковка /5 кг/. Би трябвало на опаковката да пише че е хидратна. На прах е.
ИзтриванеЖелая ви успех в приготвянето на рачела!
Благодаря ви ! В момента го приготвям и утре ще пиша за резултата. Дано ми се получи. Първия път ми стана много рядък и се прокисна ...и хвърлих 8 буркана ;(
ИзтриванеСъжалявам! Много е неприятно и разбирам разочарованието ви. Това е голямо количество.
ИзтриванеСиропът и да е рядък, няма нищо страшно, но тогава е по-добре бурканчетата да се стерилизират 5 минути. Така ще е по-траен. Освен нещо захарта да не е наред. Ако сте анонимния от 28 януари, даже и тогава да сте го направили, не би трябвало да вкисне за това време, колкото и рядък да е сиропът. Надявам се всичко този път да е благоприятно!
Успех!
Страхотно, благодаря много за рецептата,от години я търся! Само да питам за варта- може ли да ползвам от тази мократа дето е като каша дето се ползва за мазилки, че имам няколко чувала от нея по двора. Благодаря, блога е добавен в любими!!
ОтговорИзтриванеОригиналната рецепта ( която си е доста стара) е точно с такава вар. Разтворена във вода с нея си мажехме стените (боже, колко отдавна беше!), или късно есен стъблата на дърветата в овощните градини. За всеки случай уточнявам - варта трябва да е ГАСЕНА !
ИзтриванеМного се радвам че сте намерили нещо интересно в блога! Надявам се пак да го посетите!
Поздрави и успех в направата на рачела!
Това е любимото ми сладко,но никога не съм знаела как се приготвя.Със сигурност ще го направя по твоя рецепта.Благодаря ти много! :)
ОтговорИзтриванеИрина, много се радвам че ще ти бъда полезна с тази рецепта. Надявам се да направиш рачела и да се подсладите!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, имам един въпрос, докато сме в издирване на тиквата за рачел. Вчера правих сладко от динени кори и пак беше с гасена вар. Ама не трябваше да минавам целия процес с утаяването и прецеждането през тензух. Направо трябваше да сложа гасената вар във вода, вътре коричките и след 2-3 часа да ги отцедя и измия хубаво. Дали може и с тиквата така да процедирам? И след това вече да си вървя по твоите указания, както и пропорциите. Много ще съм ти благодарна! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, където съм чела за варната вода, винаги се посочва че трябва да се утаи варта , бистрата течност отгоре да се отлее и прецеди. Така сме правили освен рачела и сладко от сини сливи. Заинтригува ме, накара ме да се поразровя и видях че си ползвала рецептата на Мария. Тя наистина не пише че отцежда варовата вода. Бих ти препоръчала да я попиташ. Малко съм резервирана плода да стои във варта, независимо че после се измива обилно. Но решението е твое. Че ще стане рачела - ще стане! :) Същото е като с динените кори. Просто съм предубедена!
ИзтриванеЖелая ти успех с направата и да споделиш начина си на приготвяне и резултата! Ще ми е интересно.
Мммм, рачела на баба :)) Тя обаче слагаше и орехчета, които имаха божествен вкус...
ОтговорИзтриванеОсобено, ако орехите предварително са леко препечени! :)))
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасно обяснение, благодаря, непременно ще пробвам тази рецепта и аз както повечето дами, никога не съм работила с варна вода, но защото ме е страх от самата вар, а защото не съм знаела какво е варна вода! Но тук така добре е обяснено, че още тия дни ще пробвамл Благодаря и ще споделя като съм готова :)
ОтговорИзтриванеРосина, радвам се че съм ви заинтригувала и съм полезна с обясненията си! Успех в направата на рачела и ще чакам за отзиви!
ИзтриванеПоздрави!
mnogo go obicham ...i v momenta go prigotvqm
ОтговорИзтриванеРадвам се! Надявам се да споделите!
ИзтриванеПоздрави!
Аз ползвах лимонена киселина за сладкото от смокини .Може би и за рачела ще стане !Благодаря за рецептата ,ще опитам и аз !
ОтговорИзтриванеЩе стане, разбира се! Успех в направата! :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Стана разкошна,с малко експериментиране от моя страна- промених захарта от бяла на кафява и получих онзи старинен вкус на тръстика или "сладка метла", както я наричат във Варненско. Припомних си рачела с вкус на петмез, приготвян преди години по оригиналните рецепти. Още веднъж, благодаря!
ОтговорИзтриванеЛюси, много се радвам, че съм била полезна! А идеята за употребата на кафява захар много ми харесва. При следващото приготвяне на рачела ще пробвам.
ИзтриванеПоздрави!
Чудесно. Направих го и стана прекрасен. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМария, много се радвам и "завиждам". Ние нямахме тикви тази , т.е. миналата година и така и не направих!
ИзтриванеСлънчев ден!
Страхотно сладко от тиква.Това ме връща много години на зад ,когато бабите ни подкарваха с филийка в ръка .Благодаря за страхотната рецепта
ОтговорИзтриванеРадвам се че съм събудила хубави спомени) :)
ИзтриванеСрахотно е, наистина. Някой ми беше казал, че сиропа се прави с обелките и семките на дюли.Но тогава дали се намалява количеството на захарта? Моля Ви, ако някой знае, нека ми пише. Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеИнтересно! За пръв път срещам такова предложение. Според мен захарта не би трябвало да се намали, защото все пак дюлите, колкото и да са узрели са малко кисел плод. Ако го направите ще се радвам да споделите.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за подкрепата! Ще пробвам и разбира се, ще Ви информирам. Надявам се да успея и най-вече да се получи.
ИзтриванеИскрено Ви желая успех! Аз обичам да експериментирам, както и приемам нови предложения, така че ще чакам с нетърпение. :)
ИзтриванеЗдравейте, прекрасна рецепта, прекрасно обяснение, снимки, всичко е на ниво. Баба ми правеше рачел и никога не съм се престрашавала да го правя заради варната вода. Сега обаче като дойде сезона на тиквата, ще го бъде по тази рецепта. Имам питане, баба ми слагаше после парченцата на стъклена или мраморна плоча. Не знам защо, не знам и кога. След като се свари или след варната вода. Чували ли сте нещо такова Радвам се, че ви намерих...:) Поздрави, Емилия
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите думи, Емилия!Радвам се, щом мога да съм полезна! Относно поставянето на парченцата тиква върху мраморна или стъклена плоча- за пръв път срещам и нямам обяснение защо баба ви го е правила.
ИзтриванеПоздрави!
Нареждат се на стъкло или на мрамор за да се подсушат от враната вода.По този начин парченцата тиква стават по-хрупкави и вътрешността на парченцата е с по гъста консистенция.С подслушани парченца рачета се получава по-хубав и по-вкусен.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за допълнението. Човек винаги има какво ново да научи. Ще пробвам и с подсушени парченца тиква.
ИзтриванеВ момента правя рачел надявам се да ми стане хубав със златист цвят
ОтговорИзтриванеНадявам се да е станал. С подсушени парченца ли го направихте? Ще се радвам да споделите. :)
ИзтриванеЗдравейте искам да попитам тиквата 2кг. обелена и почистена или 2кг. цяла тиква?
ОтговорИзтриванеЦялата, без семето.
ИзтриванеАз също го обожавам,но ми каза една баба че може да сложа глюкоза,някой да е слагал,моля😊
ОтговорИзтриванеЗа съжаление не мога да помогна. Нещо ми се мота из главата за употреба на глюкоза, но нищо конкретно не мога да кажа.
ИзтриванеМного подробна и изчерпателно поднесена рецепта.Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз! :)
ИзтриванеРачела по рецептата Ви е невероятен! Върнахте ме в детството, благодаря от сърце! Бихте ли споделила и рецепта сладко от сини сливи? Никога не съм ги правила в гасена вар, а е крайно време да опитам, но по изпитана рецепта :)
ОтговорИзтриванеРадвам се че съм възкресила хубави спомени. Относно сладкото от сини сливи, много отдавна не съм правила, защото е доста пипкава работа с беленето на сливите. Ще потърся рецептата, но ще бъде след празниците.
ИзтриванеХубави празници!
Сладко от сини сливи - за 1 кг сини сливи - 1 кг захар, 2 чаени чаши вода,1 ч. л. лимонена киселина, четвъртинки орехови ядки; Здравите, добре узрели, но твърди сини сливи се измиват и обелват с тънко ножче. Внимателно се почистват от костилките, така че плодовете да не се разкъсат. Поставят се във варната вода (приготвена по горната рецепта) за 2 часа, за да останат твърди и да не загубят формата си при варенето. След това се изваждат и изплакват обилно със студена вода. На мястото на костилките по желание се поставя по четвъртинка орехова ядка. Сливите се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Преди да се свали от огъня се добавя лимонената киселина. Още горещо, сладкото се насипва в сухи, затоплени бурканчета, които веднага се затварят херматически и се обръщат върху капачката до пълното изстиване. Може и да се стерилизират за 5 минути.
ИзтриванеМного Ви благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПолучи се точно както баба ми го приготвяше. Невероятно вкусно! Върнахте ме в детството ми и с всяко парченце изплуват спомен след спомен от прекрасните детски дни :)
Бъдете здрави!
Хубаво е човек да се върне назад, в прекрасните детски дни! Радвам се че тази рецепта е причината за това! :)
ИзтриванеНякой правил ли е със сода за хляб а не със гасена вар
ОтговорИзтриванеТази година направих сладко от смокини със сода за хляб и се получи добре..Като се прибера окончателно от село, ще публикувам рецептата. Според мен ще се получи и с тиква..
ИзтриванеЗдравейте. От години ми се ядеше Рачел , но нямах рецепта, поразрових се и така попаднах на вашата . Направих, получи се мисля много добре 😊. Единствено ме притеснява че сиропа в буркана е много малко. Не покрива сладкото. Това проблем ли е. Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе е проблем, но няма да са така сочни парченцата рачел. На мен също ми се е случвало и ще увелича количеството на водата . И да остане сироп има за какво да се ползва. :|
ИзтриванеЗдравейте, реших и аз да се пробвам да направя рачел, по вашата рецепта. Много подробно обяснена и нагледно показана, въпросът ми е не са ли много 2ч.л лимонена киселина. Желая ви спокоен ден
ОтговорИзтриванеНе е много. Обикноено се добавя 1 ч. л. лимонена киселина на 1 кг захар..
Изтриваневарната вода е за преговоятване на сладко от малки зелени орехи.
ОтговорИзтриванеИ за сладко от сини сливи, смокини и пр. :)
ИзтриванеПрекрасна рецепта!!! Май го варих малко повече време и стана малко карамелено, но много вкусно!!! Благодаря и пожелавам здраве, и любов :))
ОтговорИзтриванеВажното е да е вкусно. :) Благодаря за пожеланията!
ИзтриванеСпазих рецептата точно, но стана по воднисто
ОтговорИзтриване