понеделник, 27 януари 2014 г.

Рачел от тиква




Прозрачни, златисти тиквени парченца в  ароматен захарен сироп,  меки, леко хрупкави отвън, сочни вътре !
Можете ли да им устоите?!
Ако не, запретнете ръкави! Предлагам ви нееднократно  изпитана рецепта! :)


Продукти
2 кг тиква
2 кг захар
1 л вода
2 ч.л. лимонена киселина
за ароматизиране - 2 ванилии; индрише;
орехови ядки

За варната вода
3 препълнени супени лъжици хидратна вар
4 л вода
/или 150 г гасена вар  в 5 л вода/

Приготвяне
Приготвяне на варната вода
Първо се приготвя т. н. „варно мляко”.
Хидратната вар се разтваря във водата. Трябва внимателно  да се работи с нея, защото много лесно се разнася във въздуха, за да не се вдиша.  Поставя се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това  се долива останалото количество  вода. Цветът и гъстотата са като на прясното мляко. Престоява  2 – 3 часа. Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.


                                                                                                                 
Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се  вар (бистрата течност).

След като се утаи напълно, внимателно се отлива, за да не се размъти, (на дъното на съда остава утаилата се вар),


след което се прецежда  през тензухена кърпа или марля  сгъната в няколко слоя.


Тиквата се измива и нарязва на парчета, удобни за по-нататъшна обработка.  Почистват  се от семето и меката част  и се обелват.

След това се режат на резенчета с дължина 3 – 4 см и дебелина около 1,5 см, за по-красиво с назъбено ножче за картофи. Държат се 2 – 3  часа във варната вода, като от време на време се разбърква.

Изваждат  се и се  измиват обилно няколко пъти  с течаща вода.

Отцеждат се и се пускат във врящ сироп, приготвен от захарта, разтворена във водата.




Рачелът се вари до сгъстяване. Малко преди отстраняването му от огъня, се прибавят лимонената киселина и по желание ванилията /индришето/и ореховите ядки.
Насипва се в сухи, затоплени буркани от конфитюр. Затваря се херметически с капачки и бурканите се обръщат върху тях. След като изстинат се прибират за съхранение.
За по-голяма сигурност може да се стерилизират 5 минути.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

62 коментара:

  1. Обожавам го това "сладко", Ина :) а твоето е просто чудесно!
    благодаря за следобедното подслаждане :) и хубава снежна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, аз не си падам много по сладкото, но на това не мога да устоя!
      Радвам се че те подсладих! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Чудесен е станал! Имам и аз едно бурканче:)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, значи ти е познат вкусът!
      Приятна снежна вечер!

      Изтриване
  3. Обожавам Рачел.От години не съм го опитвала а и не се престрашавам да приготвя,заради варната вода.Бих си придърпала чинийката ако можех.Благодаря за изпитаната рецепта,Инче,записвам си я в тефтета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, няма нищо страшно във варната вода! Това е гасена вар и тя няма допир до тиквените парченца. Варната вода стяга само отвън, за да не се разкашкат. Такава вода съм ползвала и при приготвянето на сладко от сини сливи, само че скоро не съм правила.
      Придърпай си чинийката!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Чуден рачел, това беше бабиният сладък специалитет, не съм пробвала, но след твоето описание при първа възможност бих се заела с направата му! Прегръдки, Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, на пазара все още има тикви. А хидратна вар има в магазините за строителни материали. Така че нищо не пречи да спретнеш рачела с 1 кг тиква :)
      Успех в направата!

      Изтриване
  5. Никога не съм опитвала, а обожавам тиква и просто съм абсолютно сигурна, че ще ми хареса. :)
    Поздрави, Тили, и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, невероятно вкусно е, а и щом харесваш тиква, определено ще ти допадне!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Хиляди пъти съм те признавала за вълшебница,Тили........и пак ще кажа:вълшебна домакиня си!!!!!!!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Миленка! А няма нищо вълшебно - един обикновен конфитюр/сладко/ като тези със сините сливи :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Сега ще ме караш да търся вар и да правя речел :)))
    Страхотен се е получил Тиле ,благодаря за гледката на това изкушение за мен ,не мога да устоя ,честно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отправям ти предизвикателство и ще чакам да се отчетеш! :)
      Благодаря ти и уютна вечер!

      Изтриване
  8. Единственото нещо, което ям с тиква, това е рачела. Много го обичам, а твоя е станал прекрасен...мммм...

    ОтговорИзтриване
  9. Тили, с тази рецепта ме върна в детството и в къщата на баба. Благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм събудила много приятни спомени!
      Прекрасна снежна вечер!

      Изтриване
  10. Ох, много го обичам рачела, но тази вар винаги ме е притеснявала в рецептата. Тили, така хубаво се е получил твоят рачел, много вкусен, изкушаващ, направо ми се прииска да дръпна едно бурканче, вълшебнице! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя! Защо ви притеснява толкова тази вар?! По-горе и на Танчето писах. Няма нищо притеснително!
      Приятна седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Изглежда страьотно. След толкова положителни коментари ще си запиша рецептата, за да я опитам при удобен случай. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, убедена съм че ще ви хареса!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  12. Леле как го обичам товаааа, само баба ми правеше хубав рачел. Аз все не си намирам вар да си направя това сладко икушение. Много е хубав твоя рачел направо ме метна в детството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любке, радвам се че и теб върнах в детството! Хидратна вар може да намериш в магазините, в които има строителни материали, бои и др. подобни.
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Сега му дойде времето и на моя рачел, направих си го и ще споделя скоро!

      Изтриване
    3. Браво, Любке! Очаквам с нетърпение публикацията ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте искам да попитам възможно ли е да се изпълни рецептата без частта с воровата вода?Не че ме притеснява просто искам да го направя още тази вечер имам всичко друго само не и вар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варната вода стяга тиквените парченца и при варенето те не се скашкват. Без нея няма да се получи тази хрупкавост. Предполагам че ще станат като конфитюр.
      Бих ви препоръчала да намерите вар и тогава да го направите.
      Успех!

      Изтриване
  14. Обичам, не обожавам го, а твоето изглежда вълшебно -
    имам мил спомен от рачела на баба, благодаря за това предложение, Тили!
    Сърдечни поздрави и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че и на теб припомних мили спомени от детството!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  15. Като парченца слънце е този рачел!
    Поздравления, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенка! Наистина е слънчев!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  16. Тили, и аз съм от страхливките дето се плашат от варовата вода, но ти така подробно си описала всичко, че ще се престраша! :) А снимките са неустоими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брей страхливки, от какво се плашите?! :)
      Натали, не се бой! Дъщерята отвори ли бурканче, за 1 - 2 вечери го опустошава! Пък сме живи и здрави.
      Преди години, когато нямаше така яйца по магазините през зимата, майка ми купуваше през месец август /тогава са най-хубави/ по стотина от пазара и ги заливаше в делви и големи стъклени буркани с варно мляко. Ползвахме ги за всичко /ястия, десерти/, с изключение на варени, тъй като се пукаха.
      Много ще се радвам, ако пробваш!

      Изтриване
  17. Инче,няма да си направя,то се е видяло,ама поне ще напълня очи по твоя рачел,повече от прекрасен е!Направо ми идва да се пресегна за едно парченце,толкова е колоритен и сочен!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо Роси няма да направиш?! Такива сложни ястия приготвяш, та това ли ще ти се опре?! :) Все още има тикви по пазара.
      Благодаря ти за милите думи!!

      Изтриване
  18. Айде и тук да кажа - жива и здрава да си, Ина! Бъди все така изпълнена с идеи и енергия, за което ти се възхищавам от сърце! Честит празник!
    А рачел обожаваме, но е трудно нещо - от време на време си купуваме от сергиите на Бачковския манастир, не е лош, но със сигурност няма оня вкус на рачела на баба, сигурно и твоя е такъв.
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно, Мария!
      А рачела въобще не е труден, само малко повече време изисква, докато се изчаква..
      Хубав ден!

      Изтриване
  19. Не съм опитвала рачел от тиква досега. Не знам как съм пропуснала... баба не правеше, а на сергиите на Бачковския манастир си купуваме сладко от зелени орехчета, от горски ягодки и овче кисело мляко. Вярно, че има и рачел. Ще трябва да поправя грешката... Нямам смелост да пробвам, не съм работила с вар, а не знам и откъде да купя. Благодаря, че събуди любопитството ми, Ина :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, наистина е пропуск! :)
      Писала съм по-горе - хидратна вар може да се намери в магазините за строителни материали и бои (тук, в България, при теб нямам представа). Няма нищо сложно в работата с нея.
      Желая ти да опиташ и да се насладиш на вкуса на рачела!

      Изтриване
  20. Страхотно изглежда този рачел. Утре ще го направя по ваща рецепта. Надявам се този път да ми се получи. първият път не успях :) Имам само един въпрос. Купила съм си вар в голяма опаковка от строителен магазин, та тя хидрантна ли се води или гасена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хидратната вар е гасена вар. Аз също имам такава опаковка /5 кг/. Би трябвало на опаковката да пише че е хидратна. На прах е.
      Желая ви успех в приготвянето на рачела!

      Изтриване
    2. Благодаря ви ! В момента го приготвям и утре ще пиша за резултата. Дано ми се получи. Първия път ми стана много рядък и се прокисна ...и хвърлих 8 буркана ;(

      Изтриване
    3. Съжалявам! Много е неприятно и разбирам разочарованието ви. Това е голямо количество.
      Сиропът и да е рядък, няма нищо страшно, но тогава е по-добре бурканчетата да се стерилизират 5 минути. Така ще е по-траен. Освен нещо захарта да не е наред. Ако сте анонимния от 28 януари, даже и тогава да сте го направили, не би трябвало да вкисне за това време, колкото и рядък да е сиропът. Надявам се всичко този път да е благоприятно!
      Успех!

      Изтриване
  21. Страхотно, благодаря много за рецептата,от години я търся! Само да питам за варта- може ли да ползвам от тази мократа дето е като каша дето се ползва за мазилки, че имам няколко чувала от нея по двора. Благодаря, блога е добавен в любими!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оригиналната рецепта ( която си е доста стара) е точно с такава вар. Разтворена във вода с нея си мажехме стените (боже, колко отдавна беше!), или късно есен стъблата на дърветата в овощните градини. За всеки случай уточнявам - варта трябва да е ГАСЕНА !
      Много се радвам че сте намерили нещо интересно в блога! Надявам се пак да го посетите!
      Поздрави и успех в направата на рачела!

      Изтриване
  22. Това е любимото ми сладко,но никога не съм знаела как се приготвя.Със сигурност ще го направя по твоя рецепта.Благодаря ти много! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирина, много се радвам че ще ти бъда полезна с тази рецепта. Надявам се да направиш рачела и да се подсладите!
      Поздрави!

      Изтриване
  23. Тили, имам един въпрос, докато сме в издирване на тиквата за рачел. Вчера правих сладко от динени кори и пак беше с гасена вар. Ама не трябваше да минавам целия процес с утаяването и прецеждането през тензух. Направо трябваше да сложа гасената вар във вода, вътре коричките и след 2-3 часа да ги отцедя и измия хубаво. Дали може и с тиквата така да процедирам? И след това вече да си вървя по твоите указания, както и пропорциите. Много ще съм ти благодарна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, където съм чела за варната вода, винаги се посочва че трябва да се утаи варта , бистрата течност отгоре да се отлее и прецеди. Така сме правили освен рачела и сладко от сини сливи. Заинтригува ме, накара ме да се поразровя и видях че си ползвала рецептата на Мария. Тя наистина не пише че отцежда варовата вода. Бих ти препоръчала да я попиташ. Малко съм резервирана плода да стои във варта, независимо че после се измива обилно. Но решението е твое. Че ще стане рачела - ще стане! :) Същото е като с динените кори. Просто съм предубедена!
      Желая ти успех с направата и да споделиш начина си на приготвяне и резултата! Ще ми е интересно.

      Изтриване
  24. Мммм, рачела на баба :)) Тя обаче слагаше и орехчета, които имаха божествен вкус...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Особено, ако орехите предварително са леко препечени! :)))
      Поздрави!

      Изтриване
  25. Прекрасно обяснение, благодаря, непременно ще пробвам тази рецепта и аз както повечето дами, никога не съм работила с варна вода, но защото ме е страх от самата вар, а защото не съм знаела какво е варна вода! Но тук така добре е обяснено, че още тия дни ще пробвамл Благодаря и ще споделя като съм готова :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росина, радвам се че съм ви заинтригувала и съм полезна с обясненията си! Успех в направата на рачела и ще чакам за отзиви!
      Поздрави!

      Изтриване
  26. mnogo go obicham ...i v momenta go prigotvqm

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се! Надявам се да споделите!
      Поздрави!

      Изтриване
  27. Аз ползвах лимонена киселина за сладкото от смокини .Може би и за рачела ще стане !Благодаря за рецептата ,ще опитам и аз !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, разбира се! Успех в направата! :)

      Изтриване
  28. Благодаря за рецептата! Стана разкошна,с малко експериментиране от моя страна- промених захарта от бяла на кафява и получих онзи старинен вкус на тръстика или "сладка метла", както я наричат във Варненско. Припомних си рачела с вкус на петмез, приготвян преди години по оригиналните рецепти. Още веднъж, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много се радвам, че съм била полезна! А идеята за употребата на кафява захар много ми харесва. При следващото приготвяне на рачела ще пробвам.
      Поздрави!

      Изтриване
  29. Чудесно. Направих го и стана прекрасен. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много се радвам и "завиждам". Ние нямахме тикви тази , т.е. миналата година и така и не направих!
      Слънчев ден!

      Изтриване