Това
беше Новогодишната ни пита . Начина на оформянето ѝ се реши в последния момент, когато дъщерята
ми даде изрезка от в-к „Лакомник”. Рецептата е на Виолета Матева. Едва след
празниците открих рецептата на няколко места в Интернета, посочвам едно от тях
като източник .
При
мен част от продуктите за тестото са други, но начинът на оформяне е същия.
1 ч. ч. = 200
мл
Продукти
1
кг брашно
42
г жива мая „Юве”/или 14 г суха мая/
2
яйца и 1 белтък
200
г заквасена сметана
1
ч. ч. кисело мляко
1
с. л. захар
1
с. л. сол
2
с. л. олио
олио
/масло/за намазване на корите
За намазване на питата
1
жълтък
1
ч. л. прясно мляко
няколко
капки олио
по
желание – сусамово семе за поръсване
Приготвяне
Всички
продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното
се пресява 3 пъти заедно със солта. Отделя се ¾ ч. ч. за доомесване на
тестото.
Захарта
се разтваря в киселото мляко.
Маята
се размива в малко хладка вода/ съгласно упътването специално за тази мая– без други добавки/. Не
се чака да шупне. Ако се ползва суха мая, тя се пресява с брашното.
В
средата на пресятото брашно се прави кладенче и се прибавят размитата мая,
леко разбитите яйца и белтък, заквасената сметана, киселото мляко и олиото. Ако
е необходимо, се добавя още малко хладка вода. Омесва се хубаво до получаването
на еластично тесто. Оформя се на топка и се оставя покрито на топло да втаса до
удвояване на обема.
Тестото се разделя на 3 или 4 равни части. Всяка част се измесва няколко пъти върху набрашнен плот, за да се оформи на топка и се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от дъното на тавата, в която ще се пече. Кръговете се намазват с олио или разтопено масло/най-горният не се маже/ и се поставят един върху друг.
Тестото се разделя на 3 или 4 равни части. Всяка част се измесва няколко пъти върху набрашнен плот, за да се оформи на топка и се разточва на кръг с диаметър малко по-голям от дъното на тавата, в която ще се пече. Кръговете се намазват с олио или разтопено масло/най-горният не се маже/ и се поставят един върху друг.
В
средата на най-горния кръг се поставя чаша с отвора надолу. /само се поставя,
за ориентир. Не се натиска, както по-погрешка направих аз!/. От нея, в посока
към външния край, с остър нож или резец се нарязва на 8 сектора.
Всеки сектор
се нарязва на още 3 сектора, които се сплитат, като краищата се подвиват леко и
се подпъхват надолу, към плота. Получават се 8 плитки.
Питката
се премества в намаслена или постлана с хартия за печене тава с диаметър 28 – 30 см.. /При пренасянето ще ви трябва
помощник, или я оформете върху хартията за печене и тогава я пренесете/.
Така
оформената питка се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Втасалата питка се намазва един път с разбития с прясното мляко и олио жълтък. За по-голям блясък след няколко минути намазването се повтаря.
Втасалата питка се намазва един път с разбития с прясното мляко и олио жълтък. За по-голям блясък след няколко минути намазването се повтаря.
По
желание може да се поръси със сусамово или друго семе.
Пече
се в предварително загрята фурна на 180С. След първите 10 – 15 минути се
намалява на 160 градуса С. Пече се докато се зачерви. Пробва се с дървено шишче
за готовност.
Готовата, още гореща погача, се завива с кърпа, за да остане мека. Оставя се
върху решетка, докато се охлади.
* За приготвянето на питата може да се ползва
всяко изпитано тесто за питка. Тук е показан само начина на оформяне.
*Имам проблеми с фотоапарата –
обективът му излиза когато на него
му скимне, така че не мога да снимам когато и каквото аз искам! Някои сготвени неща така и не можах да снимам. Когато реши да се покаже, снимам на невероятни
места и при най-неподходяща светлина! Не можах да снимам оформената питка преди
да втаса, но мисля че все пак става ясно! :)
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ех, тези пусти фотоапарати.., Пожелавам ти един закъснял Дядо Коледа да ти донесе нов скоро, Тили. :)
ОтговорИзтриванеА питката е чудесна, страшно красиво се е получила. :) Поздрави най-сърдечни! :)
Гери, два пъти вече опитвам да ти отговоря, - снощи и преди малко, но отговорът все изчезва!
ИзтриванеРадвам се че питата ти харесва! А що се отнася до фотоапарата, дано да се оправи, че не се надявам на Дядо Коледа!
Прегръдки!
Питката е страхотна Браво!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лина!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, съвсем ясно става начина на оформяне, благодаря ти. И дори техниката не може да да скрие че питката ти е страхотна! Жалко за ястията които ще пропуснем, дано скоро проблема се разреши. И аз имах един фото апарат който снимаше когато той си реши.
ОтговорИзтриванеСега работи, може би защото се сдобих с нов и стария прекрати стачката :)
Благодаря, Натали! И аз се надявам проблемът да се реши в най-скоро време!
ИзтриванеХубава вечер!
Питката е страхотна!
ОтговорИзтриванеЗа много години! Пожелавам на теб и близките ти много здраве и късмет през новата година!
Благодаря, Лучия! За много години и на теб и близките ти!
ИзтриванеПоздрави!
Колко вкусно изглежда тази питка . Страхотна е за новата година :) Имам един въпрос : с многозърнесто брашно (типово) ли си я приготвила ? Прегръдки Иви
ОтговорИзтриванеИви, брашното се води бяло, ако се не лъжа, беше марка "Перса", на промоция от Кауфланд.
ИзтриванеПрегръдки!
Прекрасно начало на Новата година Тилия,
ОтговорИзтриванесметанова питка, оригинално оформление и златист загар - вълшебна!
Нека да е здрава, успешна и благодатна, с много радост и сбъднати мечти!
Дианка, благодаря! Радвам се че питата ти харесва. А годината дано наистина е здрава и успешна!
ИзтриванеТили, май нещо не успя да се запише коментарът ми за Честита Нова Година и пожеланията за здраве и много нови интересни срещи с теб. Ако се повтарям, нека да е двойно здравето и късмета!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Тили! Поздрави!
Благодаря, Албенче!
ИзтриванеНещо става с тези коментари. И аз снощи отговорих на Гери, пък отговора го няма!
Приятна вечер!
Относно коментарите - явно проблемът е в самия блогър, защото и при мен се случи вече в няколко други блога, когато оставях коментар...
ИзтриванеМного е красива питката, Инче! Със сметана в тестото съм сигурна, че е била неустоима на вкус, но на външен вид е приказна просто! Хубава да е Новата 2014 година! Да си здрава и много щастлива! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСнеже, за много години! Живи и здрави да сме!
ИзтриванеА питата наистина беше вкусна!
Прегръдка!
Ина,прекрасна пухкавелка си оформила,личи си чудесно,а и щом е с квасена сметана съм убедена,че е била невероятно вкусна!И моят апарат нещо ме разочарова напоследък и май е крайно време да ходи на доктор :) .Пожелавам усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се че ти харесва!
ИзтриванеГоляма мъка е да не може да се снима, когато и където трябва! Надявах се че тази седмица ще го отнесат и моя на доктор, но нещо се обърка работата, дано другата седмица се види накъде ще се върви!
Приятни почивни дни!
Прекрасна погача, да си жива и здрава, да приготвяш още по-хубави неща!!!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Маги
Благодаря ти, Маги!
Изтриване`samo kak izglejda
ОтговорИзтриванеНадявам се в положителен смисъл! :)
ИзтриванеПоздрави!