Старите
тетрадки или тефтери - овехтели, поизбелели,
пожълтели, пооръфани от честото
отваряне! Служили вярно много години, събрали и съхранили за поколенията богат собствен и чужд
кулинарен опит !
В
една от тези тетрадки намерих тази рецепта.
Имах пакетче амонячна сода и исках
да я употребя. Знам че някои не я харесват, защото понякога мирише, но това
обикновено е докато тестеното изделие е топло. За щастие нямах такъв проблем,
даже и докато соленките бяха горещи /може ли да не пробвам ! :)/
С
тези соленки почерпих за Бабин ден – аз си го празнувам по старому – на 21
януари. Снощи интернетът ми изчезна и не можах да кача рецептата,затова ви черпя
днес :)
Малко
поизмених рецептата, в зависимост от наличните продукти.
Продукти 1 ч.ч.
= 200 мл
200
г мас
1
чаша кисело мляко
1
пакетче амонячна сода
1
яйце и 1 белтък
150
г сирене
150
г кашкавал
1
ч. л. сол
брашно
– около 600 г / 5 ч. ч./
За намазване
1
жълтък и няколко капки олио или прясно мляко
Приготвяне
В
купа се слагат 2 ч. ч. брашно, смесени със солта. Добавят се омекналата на стайна температура мас; киселото мляко с
разтворената в него амонячна сода (ако нямате или не харесвате амонячната
сода, може да я замените с 1 ч. л. сода бикарбонат или 1 пакетче бакпулвер /10
г/); яйцето и белтъка; настърганите сирене и
кашкавал. С лъжица се обърква хубаво тази смес.
Постепенно
се добавя от останалото брашно, докато се получи меко тесто (преди съм добавяла
по-малко брашно. Сега сиренето беше доста меко и предполагам че заради това ми
пое повече брашно).
Тестото
се прехвърля на набрашнен плот и се оформя на топка с леко премесване.
Поставя
се в найлонов плик или опаковъчно фолио и престоява в хладилника поне 2 часа (при мен бяха 4 часа).
Изважда
се тестото и върху набрашнен плот се разделя на 4 части. Всяка част се разточва
на кръг, разделя се на 6, 8 или 12 триъгълника. Така се получават по-големи или
по-малки кифлички. Триъгълниците се навиват
на кифлички от широката част към върха. Нареждат се в
тава постлана с хартия за печене, на малко разстояние една от друга. Намазват
се с разбития жълтък. Може да се поръсят с ким ( у нас няма почитатели) или едра сол, или
друга подправка.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Излизат
2 тави с размер 35/35 см и в зависимост как е разделено тестото – 24, 32 или 48
кифлички.
Тестото
може да се разточи с дебелина 5 мм и да
се изрежат различни фигурки; да се
нареже на ленти, широки 1 см , с дължина 12 – 15 см и по желание да се навият спираловидно; и т. н.
Поднасям ви ги с компот от череши
или нектар от круши
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, разкошни соленки си направила. Така и не успях до момента да намеря успешна рецепта за соленки и затова задължително ще изпробвам твоята. Благодаря. Сърдечен поздрав от кулата!
ОтговорИзтриванеНадявам се да те "омагьосат" и да ти допаднат!
ИзтриванеУсмихната вечер!
Тили, все забравям да се отчета, но многократно правя соленки по твоята рецепта като променям само оформянето на печивото.
ИзтриванеТи си вълшебница, а рецептата е изключително точна. Благодаря!
Моля за разрешение да публикувам в моя блог. Надявам се по този начин твоята рецепта да стигне до повече хора.
С пожелание за здраве и сили!
Благодаря ти за милите думи! Много се радвам че рецептата ти е допаднала. Разбира се че можеш да я ползваш в блога си. С удоволствие ще видя твоето оформяне!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, чудесни са!
ОтговорИзтриванеПреди използвах амонячна сода, но отдаван не съм купувала!
Ще си потърся, защото знам, че има миризма по време на печенето, но след това няма.
А другата сода винаги ми оставя миризма!
И "компанията" на кифлите ми харесва :)
Поздрави!
Дани, бях я купила преди време за нещо друго, но така си остана неизползвана и понеже наближава срока на годност да изтече, трябваше да я употребя за нещо, пък и ми се ядеше нещо соленко! :) А "компанията" и на нас ни допадна много, още повече щом сами сме си я приготвили!
ИзтриванеПрегръдки!
И аз много обичам старите тетрадки - нищо, че са пожълтели от дългото използване, те са някак пълни с история. :)
ОтговорИзтриванеСоленките са супер, снимките също! :)
Честит празник със закъснение, Инче! Бъди здрава и много щастлива! :)
Благодаря ти, Светле! А тетрадките все още ще ги използваме! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Честит Бабин ден Тили !! С тази рецепта ми напомни за детството ,соленките изглеждат супер !!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Иви !!!
Благодаря, Иви! Радвам се, че припомням детството ти!
ИзтриванеЛека вечер!!
Тили, на патерици - честит бабинден! Желая ти да си здрава и да си най-обичната баба. Черпя с една от тези соленки, макар и топличка, защото са прекрасни! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
П.П. Обожавам такива овехтели и пожълтели тетрадки. ;)
Благодаря, Гери, за топлите думи!
ИзтриванеА тетрадките все още ползвам, даже и допълвам с рецепти!
Спокойна вечер!
Тили и нашата компания празнуваме на 21 януари. Да си жива и здрава! Да те радват деца и внуци!
ОтговорИзтриванеСоленките ти изглеждат вкусни! И аз съм ползвала амонячна сода, наистина не е проблем след изстиването на печивата. Много пръхкави изглеждат соленките и вярвам на всички се е усладила почерпката.
Благодаря, Бети!
ИзтриванеСоленките бързо изчезнаха!
Хубав ден!
Всичко ново е ..добре забравено старо:) Чудесни рецепти има в тези стари тетрадки, тази също много ми допада:)
ОтговорИзтриванеТака е, Траянче! Като "осъвременим" някоя съставка става и нова рецепта!
ИзтриванеУспешен ден!
Тили,честит празник!Бъди жива и здрава и все така вкусно да отбелязвате празника!Чудесни кифлички,взимам си с удоволствие!Сърдечен поздрав и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси!
ИзтриванеЧерпя те с удоволствие!
Усмихнат ден!
Честит бабин ден! А рецептите от старите тетрадки са ми любими! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Ще съчетаваме старите рецепти и новите идеи!
ИзтриванеРазкошни соленки,Инче.Рецептите от старите тетрадки са най-хубавите,изпробвани и сполучливи.Ще ги приготвя,много ми хареса рецептата.Поздрави и хубав ден ти желая,Инче!
ОтговорИзтриванеТанче, напълно си права - изпробвано и записано!
ИзтриванеПриятна вечер!
Разкошни соленки, Тили,
ОтговорИзтриванеизглеждат страхотно, а рецептите от старите тефтери наистина са много ценни...
Чудесна идея и рецепта за бабинден, а сега хубав петък и спокоен уикенд!
Благодаря за топлите думи, Диана!
ОтговорИзтриванеПриятен петъчен ден!
Ех, тези стари тетрадки, пълни със сладки и соленички изкушения ...
ОтговорИзтриванеПрекрасни соленки, Тили! Помня ги :)
Хубава вечер!
Бени, благодаря! А рецептата е наистина стара и най-често срещаната.
ИзтриванеУсмихната вечер!
Тили, чудна почерпка си спретнала, а старите тетрадки са истински съкровищници!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря! Наистина са съкровищници и могат да ни подсетят за доста позабравени и вкусни ястия!
ИзтриванеПриятна петъчна вечер!
Чудесни са! А тази рецепта от старите тефтери непременно записвам за проба :).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Дианка! Надявам се да ти допаднат!
ИзтриванеМного се радвам, че във Вашия блог открих рецептата, която много исках. А именно- за такива соленки, които са и ароматни, и хрупкави, и пръхки. Тази вечер направих от тях- станаха точно както си ги представям :) Много кулинарни вдъхновения Ви желая!
ОтговорИзтриванеАни, благодаря за пожеланията!
ИзтриванеРадвам се че тези соленки са тъкмо по вкуса Ви!
Всичко най-добро!