вторник, 18 февруари 2014 г.

Баница с кайма и праз лук




Имам няколко вида баници с праз лук. С по-стари снимки са, част от тях се изгубиха от преинсталиране на компютъра, но докато има праз лук, ги предлагам на вниманието ви.
Продукти
1 пакет кори за баница 
300 г кайма
3 стръка праз
3/4 ч.ч. олио
черен пипер
сол

Приготвяне
Ако каймата е мазна, количеството на олиото може да се намали.
В 3-4 с.л. олио се запържва ситно нарязания праз. Добавя се каймата, предварително размита с малко вода, за да не стане на гранулки.  След като и тя се задуши, сместа се овкусява с черен пипер и сол.
Може да се задуши каймата заедно с лука и съвсем малко вода, без предварително запържване на лука. Така най-често я приготвям.
Намазва се една кора с мазнина, върху нея се слага втора, намазва се и тя и равномерно се разпределя  от плънката. Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава. Ако се ползва кръгла тава се навиват  на охлюв, а ако е  правоъгълна тава  се нареждат  едно до друго. Може да се направи и като налагана баница.
Поръсва се с мазнина и се пече в умерена фурна 180 – 190 градуса, докато се зачерви.
Изпечената, още гореща баница, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Чудна е баничката,Инче,много ми харесва съчетанието кайма и праз!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, баничката е чудна! Когато Роси ми изпрати колетче с кори за баница една от тях направих с праз, но без кайма...имам още от корите и ще опитам и твоята рецепта!
    Хубав ден ти желая! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна баница,Инче.Благодаря ти,за хубавата рецепта.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна, апетитна и препеченка:)

    ОтговорИзтриване
  5. Как добре ухае, Тили! Баница с праз много пъти съм правила и много я обичаме. Сега, в резултат на твоето предложение, следващия път ще сложа и кайма :)
    Поздрави и хубав, топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, радвам се че ще мога да разнообразя баниците с праз!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Иване, Роси, Таня, Траянче - благодаря ви! Радвам се че предложението ви харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна баница, Тили,
    обичаме праз, баница с него, а и с кайма ще се хареса у дома...
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Диана!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Супер е, страхотна! Правила съм мънички пурички с кайма, но тази баничка тук изглежда фантастично! Прекрасна вечер, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Идеята за пурички ми допада!
      Приятен ден!

      Изтриване
  10. Баницата е страхотна, не знам дали в България е популярна баница с кайма, обаче в Гърция се прави и й казват кимадопита. Понеже е от традиционните банници, корите се точат, но може да се направи и с готови. Към Солун пък се прави с много тънки листи, дърпани на ръка (φύλλο αέρος), казват й богача ме кима, мисля си, че твоята прилича точно на тази. Изобщо браво, много вкусно предложение Тилия!
    Успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашия район често се прави. Разбира се че с домашно точени или дърпани кори е много по-вкусна. Така се правеше и тук, но сега ползваме готовите кори, за по-бързо. :)
      Благодаря, Жани!

      Изтриване
  11. Какво ще стане, ако заменя каймата с нещо друго- ориз, булгур или гъбки? Или и трите?
    Ще трябва да опитам, Тили. Много провокативна снимка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, става много вкусна баница! Имам такава рецепта, но нямам снимки. Ако ти е интересно виж ТУК - http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7-%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7
      Вариантът, който предлагаш също е интересен!
      Приятен съботен ден!

      Изтриване
  12. От два дни си мисля за зелена баница, а твоята изглежда страхотно, Ина! С тази богата плънка и така хрупкави кори, съблазняваш ме жестоко в момента! :)) Не знам дали ще издържа до утре, за да я приготвя.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, ако харесвате баница с месо, определено ще ви допадне!
      Приятна вечер и прегръдка!

      Изтриване