Имам няколко вида баници с праз лук. С по-стари снимки
са, част от тях се изгубиха от преинсталиране на компютъра, но докато има праз
лук, ги предлагам на вниманието ви.
Продукти
1
пакет кори за баница
300
г кайма
3
стръка праз
3/4
ч.ч. олио
черен
пипер
сол
Приготвяне
Ако
каймата е мазна, количеството на олиото може да се намали.
В
3-4 с.л. олио се запържва ситно нарязания праз. Добавя се каймата,
предварително размита с малко вода, за да не стане на гранулки. След като и тя се задуши, сместа се овкусява
с черен пипер и сол.
Може
да се задуши каймата заедно с лука и съвсем малко вода, без предварително
запържване на лука. Така най-често я приготвям.
Намазва
се една кора с мазнина, върху нея се слага втора, намазва се и тя и равномерно
се разпределя от плънката. Завива се на
руло. Рулата се нареждат в намазана тава. Ако се ползва кръгла тава се
навиват на охлюв, а ако е правоъгълна тава се нареждат
едно до друго. Може да се направи и като налагана баница.
Поръсва
се с мазнина и се пече в умерена фурна 180 – 190 градуса, докато се зачерви.
Изпечената,
още гореща баница, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с
плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Разкошна баница! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудна е баничката,Инче,много ми харесва съчетанието кайма и праз!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеТили, баничката е чудна! Когато Роси ми изпрати колетче с кори за баница една от тях направих с праз, но без кайма...имам още от корите и ще опитам и твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая! Прегръдка!
Ив, надявам се да ви хареса!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошна баница,Инче.Благодаря ти,за хубавата рецепта.Хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеЧудесна, апетитна и препеченка:)
ОтговорИзтриванеКак добре ухае, Тили! Баница с праз много пъти съм правила и много я обичаме. Сега, в резултат на твоето предложение, следващия път ще сложа и кайма :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав, топъл ден!
Албенче, радвам се че ще мога да разнообразя баниците с праз!
ИзтриванеПоздрави!
Иване, Роси, Таня, Траянче - благодаря ви! Радвам се че предложението ви харесва!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошна баница, Тили,
ОтговорИзтриванеобичаме праз, баница с него, а и с кайма ще се хареса у дома...
Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.
Благодаря, Диана!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Супер е, страхотна! Правила съм мънички пурички с кайма, но тази баничка тук изглежда фантастично! Прекрасна вечер, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Идеята за пурички ми допада!
ИзтриванеПриятен ден!
Баницата е страхотна, не знам дали в България е популярна баница с кайма, обаче в Гърция се прави и й казват кимадопита. Понеже е от традиционните банници, корите се точат, но може да се направи и с готови. Към Солун пък се прави с много тънки листи, дърпани на ръка (φύλλο αέρος), казват й богача ме кима, мисля си, че твоята прилича точно на тази. Изобщо браво, много вкусно предложение Тилия!
ОтговорИзтриванеУспешен утрешен ден!
В нашия район често се прави. Разбира се че с домашно точени или дърпани кори е много по-вкусна. Така се правеше и тук, но сега ползваме готовите кори, за по-бързо. :)
ИзтриванеБлагодаря, Жани!
Какво ще стане, ако заменя каймата с нещо друго- ориз, булгур или гъбки? Или и трите?
ОтговорИзтриванеЩе трябва да опитам, Тили. Много провокативна снимка!
Бети, става много вкусна баница! Имам такава рецепта, но нямам снимки. Ако ти е интересно виж ТУК - http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7-%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7
ИзтриванеВариантът, който предлагаш също е интересен!
Приятен съботен ден!
От два дни си мисля за зелена баница, а твоята изглежда страхотно, Ина! С тази богата плънка и така хрупкави кори, съблазняваш ме жестоко в момента! :)) Не знам дали ще издържа до утре, за да я приготвя.
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ирме, ако харесвате баница с месо, определено ще ви допадне!
ИзтриванеПриятна вечер и прегръдка!