вторник, 18 февруари 2014 г.

Баница с кайма и праз лук




Имам няколко вида баници с праз лук. С по-стари снимки са, част от тях се изгубиха от преинсталиране на компютъра, но докато има праз лук, ги предлагам на вниманието ви.
Продукти
1 пакет кори за баница 
300 г кайма
3 стръка праз
3/4 ч.ч. олио
черен пипер
сол

Приготвяне
Ако каймата е мазна, количеството на олиото може да се намали.
В 3-4 с.л. олио се запържва ситно нарязания праз. Добавя се каймата, предварително размита с малко вода, за да не стане на гранулки.  След като и тя се задуши, сместа се овкусява с черен пипер и сол.
Може да се задуши каймата заедно с лука и съвсем малко вода, без предварително запържване на лука. Така най-често я приготвям.
Намазва се една кора с мазнина, върху нея се слага втора, намазва се и тя и равномерно се разпределя  от плънката. Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава. Ако се ползва кръгла тава се навиват  на охлюв, а ако е  правоъгълна тава  се нареждат  едно до друго. Може да се направи и като налагана баница.
Поръсва се с мазнина и се пече в умерена фурна 180 – 190 градуса, докато се зачерви.
Изпечената, още гореща баница, се напръсква леко с вода, завива се с хартия и след това с плътна кърпа, за да се задуши и да остане мека.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Чудна е баничката,Инче,много ми харесва съчетанието кайма и праз!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, баничката е чудна! Когато Роси ми изпрати колетче с кори за баница една от тях направих с праз, но без кайма...имам още от корите и ще опитам и твоята рецепта!
    Хубав ден ти желая! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, надявам се да ви хареса!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Разкошна баница,Инче.Благодаря ти,за хубавата рецепта.Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна, апетитна и препеченка:)

    ОтговорИзтриване
  5. Как добре ухае, Тили! Баница с праз много пъти съм правила и много я обичаме. Сега, в резултат на твоето предложение, следващия път ще сложа и кайма :)
    Поздрави и хубав, топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, радвам се че ще мога да разнообразя баниците с праз!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Иване, Роси, Таня, Траянче - благодаря ви! Радвам се че предложението ви харесва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна баница, Тили,
    обичаме праз, баница с него, а и с кайма ще се хареса у дома...
    Благодаря за чудесната рецепта, сърдечни поздрави и успешен ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Диана!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Супер е, страхотна! Правила съм мънички пурички с кайма, но тази баничка тук изглежда фантастично! Прекрасна вечер, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Идеята за пурички ми допада!
      Приятен ден!

      Изтриване
  10. Баницата е страхотна, не знам дали в България е популярна баница с кайма, обаче в Гърция се прави и й казват кимадопита. Понеже е от традиционните банници, корите се точат, но може да се направи и с готови. Към Солун пък се прави с много тънки листи, дърпани на ръка (φύλλο αέρος), казват й богача ме кима, мисля си, че твоята прилича точно на тази. Изобщо браво, много вкусно предложение Тилия!
    Успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашия район често се прави. Разбира се че с домашно точени или дърпани кори е много по-вкусна. Така се правеше и тук, но сега ползваме готовите кори, за по-бързо. :)
      Благодаря, Жани!

      Изтриване
  11. Какво ще стане, ако заменя каймата с нещо друго- ориз, булгур или гъбки? Или и трите?
    Ще трябва да опитам, Тили. Много провокативна снимка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, става много вкусна баница! Имам такава рецепта, но нямам снимки. Ако ти е интересно виж ТУК - http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7-%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7
      Вариантът, който предлагаш също е интересен!
      Приятен съботен ден!

      Изтриване
  12. От два дни си мисля за зелена баница, а твоята изглежда страхотно, Ина! С тази богата плънка и така хрупкави кори, съблазняваш ме жестоко в момента! :)) Не знам дали ще издържа до утре, за да я приготвя.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, ако харесвате баница с месо, определено ще ви допадне!
      Приятна вечер и прегръдка!

      Изтриване