И
тази е от мамините рецепти! Приготвяше езика главно по този начин, понякога
паниран, както и панираше мозък. Такъв деликатес пък не сме яли не помня от
кога, но помня вкуса му!
Продукти
600
г език
4
с.л. брашно
5-6
с.л. олио
6-7
зърна черен пипер
2
зърна бахар
1
дафинов лист
сол
2-3
с.л. вино (по желание)
Вариант – жълтък, лимонов
сок, горчица
Приготвяне
Езикът
се сварява в подсолена вода заедно с черния пипер, бахара, дафиновия лист и по
желание вино (за предпочитане бяло, не че с червеното не става вкусно, само се
поизменя цвета на соса).
Още
горещ, се обелва от кожичката и се нарязва на филии.
В
олиото се запържва брашното и постепенно се прибавя от бульона, докато се
получи сос с гъстота по желание.
Филийките
език може да се върнат в соса и да клокнат с него; или да се сервират залети с
него; или да се сипе от соса в чинията и отгоре да се наредят.
Вариант:
Към този сос (особено ако е направен без вино) се добавя разбит жълтък с лимонов сок и за
пикантност може малко горчица.
Снимките не са много "фотогенични", като за всяко ястие със сос, едни по-стари, едни по-нови, но дават представа за ястието.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, у нас обичаме и език, и мозък.
ОтговорИзтриванеНо не панирани :)
Мозък не сме яли не помня откога.
Преди имаше магазини за полуготова храна и взимахме от там.
Предложението ти е чудено и моята рецепта е с тези продукти.
Прегръдка!
Дани и при нас със сос е предпочитан (имам и други подобни рецепти), а панирания по-рядко заради пърженето, не че не го харесваме :)
ОтговорИзтриванеА мозък не съм срещала да продават от мнооого години!
Честита Баба Марта и усмихнат ден!
Апетитно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеСпокойна вечер!