вторник, 25 февруари 2014 г.

Сарми от кисело зеле с праз, нахут и ориз




Като отскоро открила нахута (и ни станал любим !), тази хрумка на Бети  много ми допадна. Леко, вкусно и засищащо ястие. И както пише тя -  „Опитайте” !
Оригиналната рецепта е   тук .
 Аз я приготвих с по-малко продукти и съвсем леки изменения, съобразно нашия вкус.
Продукти
листа от кисело зеле
1 стрък праз лук
1 морков
1ч. ч. нахут
0,5 ч. ч. ориз
2 – 3 с. л. олио
1 равна ч. л. мащерка
1 равна ч. л. риган
(ако нямате мащерка или риган може да се замести с чубрица)
1 ч.л.червен пипер
сол

Приготвяне:
Нахутът се накисва за 12 часа в студена вода. Изплаква се хубаво, залива се със студена вода и се вари  /в тенджера под налягане става за 30 минути/ докато омекне.
Ситно нарязания праз лук и рендосания морков се задушават  в загрятото олио.
Добавя се ориза, след 1 – 2 минути отцедения нахут, поръсва се с червения пипер и подправките. Сместа се разбърква и се залива с 1 ч. ч. топла вода. Посолява се на вкус. Съдът се покрива с капак и се оставя да ври на тих огън, докато оризът поеме течността.
След като сместа леко се поохлади се завиват  сармите. 


Плънката поставям в средата на листа. При завиването започвам  от долната страна на листа (където е жилката), след това прегъвам от лявата или дясната страна, след това от противоположната страна и накрая прегъвам върха на листото. 
Използвала съм  стерилизирани  листа от консерва.
Готовите сарми се нареждат в подходящ съд –/тенджера, ако се варят но печени са по-вкусни/ тава, глинен гювеч, тава от йена стъкло.


 Заливат се с топла вода до половината на сармите и се слагат в студена фурна (ако са в глинен гювеч или йена стъкло). 

В консервата имах стръкове целина, които наредих върху сармите и след изпичането бяха много хрупкави и вкусни!




Включва се фурната на силно и след като течността заври температурата се намалява на умерена – 170 – 180 градуса. Пече се докато течността изври.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

21 коментара:

  1. Тили, определено се харесва у вас нахутът, поредното доказателство. Сготвила си много вкусно и сигурно вече няма и спомен от сармичките. :)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери! Сармите изчезнаха, на ред е хумуса, но не знам кога ще му дойде времето за публикуване! :)
      Приятна вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Много апетитни сармички! Обичаме ги и ще пробвам с нахут!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, много добре се съчетават нахута, ориза и киселото зеле. Надявам се и на вас да допаднат!
      Приятен ден!

      Изтриване
  3. Много ми харесва серията ти с нахут, Инче! Какви вкусни сармички си приготвила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Креми! Експериментирам с нахута и съм доволна от резултатите!
      Успешен ден!

      Изтриване
  4. И тази ти рецепта, както голямата сарма е страхотна,Тили!
    Прегръдки! Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! За тази рецепта благодарностите са за Бети!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Любопитно предложение е плънката с прибавен нахут, Тили! Харесва ми вкуса му и с ориз много си отива, затова ще взема под внимание тази рецепта :)
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албена, даже ми по-харесват от сармите със зрял боб! Надявам се да пробваш!
      Приятна сряда!

      Изтриване
  6. Интересна плънка ще е с нахута, Инче :)
    Май трябва да му дам втори шанс на този нахут, много апетитни сарми!
    Хубава сряда на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, обезателно му дай втори шанс! Заслужава си!
      Слънчев ден!

      Изтриване
  7. Оооо! Ето, че си отново на вълна нахут и сарми, интересна комбинация, не съм пробвала такъв вариант.
    Лек следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарение на Бети! Комбинацията е много вкусна - пробвай!
      Приятен следобед и на теб!

      Изтриване
  8. Страхотни са, Тили, изкушаващи сармички, неустоими снимки. Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Струва си да бъдат опитани!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Тили, много апетитни сармички си приготвила! И макар и познат вкуса, гледайки снимките ти ми се прииска да хапна!
    Благодаря ти за вниманието!
    Много се радвам, че си ги приготвила!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, отново ти благодаря за интересната рецепта! Не очаквах да са толкова вкусни! Много добро съчетание с киселото зеле. Следващият път вместо сарми ще смеся плънката с нарязано зеле и ще запека /като зрял фасул с кисело зеле! Пак ще стане супер!
      Прегръдки и успешен ден!

      Изтриване
    2. Определено! Аз съм приготвяла и комбинация-точно същото ястие, което едната ми баба често приготвяше зимата-боб със зеле, като добавям и нахут, дори съм слагала и червен боб. Винаги когато варя боб или нахут си замразявам по малко точно за такива комбинации да имам подръка. И снимала бях май един път, но докато публикувам.....
      Благодаря сърдечно, още веднъж Тили!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Тили, това е рецепта точно по мой вкус,
    а представянето ти е неустоимо...
    Поздрави за теб и Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че рецептата на Бети харесва и на теб!
      Усмихната вечер!

      Изтриване