Като отскоро
открила нахута (и ни станал любим !), тази хрумка на Бети много ми допадна. Леко, вкусно и засищащо
ястие. И както пише тя - „Опитайте” !
Оригиналната
рецепта е тук .
Аз я приготвих с по-малко продукти и съвсем
леки изменения, съобразно нашия вкус.
Продукти
листа
от кисело зеле
1
стрък праз лук
1
морков
1ч.
ч. нахут
0,5
ч. ч. ориз
2
– 3 с. л. олио
1
равна ч. л. мащерка
1
равна ч. л. риган
(ако
нямате мащерка или риган може да се замести с чубрица)
1
ч.л.червен пипер
сол
Приготвяне:
Нахутът
се накисва за 12 часа в студена вода. Изплаква се хубаво, залива се със студена
вода и се вари /в тенджера под налягане
става за 30 минути/ докато омекне.
Ситно
нарязания праз лук и рендосания морков се задушават в загрятото олио.
Добавя
се ориза, след 1 – 2 минути отцедения нахут, поръсва се с червения пипер и
подправките. Сместа се разбърква и се залива с 1 ч. ч. топла вода. Посолява се
на вкус. Съдът се покрива с капак и се оставя да ври на тих огън, докато оризът
поеме течността.
След
като сместа леко се поохлади се завиват
сармите.
Плънката поставям в средата на листа. При завиването
започвам от долната страна на листа
(където е жилката), след това прегъвам от лявата или дясната страна, след това
от противоположната страна и накрая прегъвам върха на листото.
Използвала съм стерилизирани листа от консерва.
Готовите
сарми се нареждат в подходящ съд –/тенджера, ако се варят но печени са
по-вкусни/ тава, глинен гювеч, тава от йена стъкло.
Заливат се с топла вода до
половината на сармите и се слагат в студена фурна (ако са в глинен гювеч или
йена стъкло).
В
консервата имах стръкове целина, които наредих върху сармите и след изпичането
бяха много хрупкави и вкусни!
Включва се фурната на силно и след като течността заври
температурата се намалява на умерена – 170 – 180 градуса. Пече се докато
течността изври.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, определено се харесва у вас нахутът, поредното доказателство. Сготвила си много вкусно и сигурно вече няма и спомен от сармичките. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая!
Така е, Гери! Сармите изчезнаха, на ред е хумуса, но не знам кога ще му дойде времето за публикуване! :)
ИзтриванеПриятна вечер и на теб!
Много апетитни сармички! Обичаме ги и ще пробвам с нахут!
ОтговорИзтриванеТраянче, много добре се съчетават нахута, ориза и киселото зеле. Надявам се и на вас да допаднат!
ИзтриванеПриятен ден!
Много ми харесва серията ти с нахут, Инче! Какви вкусни сармички си приготвила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Креми! Експериментирам с нахута и съм доволна от резултатите!
ИзтриванеУспешен ден!
И тази ти рецепта, както голямата сарма е страхотна,Тили!
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Хубава сряда!
Благодаря, Ив! За тази рецепта благодарностите са за Бети!
ИзтриванеПрегръдка!
Любопитно предложение е плънката с прибавен нахут, Тили! Харесва ми вкуса му и с ориз много си отива, затова ще взема под внимание тази рецепта :)
ОтговорИзтриванеХубав слънчев ден!
Албена, даже ми по-харесват от сармите със зрял боб! Надявам се да пробваш!
ИзтриванеПриятна сряда!
Интересна плънка ще е с нахута, Инче :)
ОтговорИзтриванеМай трябва да му дам втори шанс на този нахут, много апетитни сарми!
Хубава сряда на теб!
Пепа, обезателно му дай втори шанс! Заслужава си!
ИзтриванеСлънчев ден!
Оооо! Ето, че си отново на вълна нахут и сарми, интересна комбинация, не съм пробвала такъв вариант.
ОтговорИзтриванеЛек следобед!
Благодарение на Бети! Комбинацията е много вкусна - пробвай!
ИзтриванеПриятен следобед и на теб!
Страхотни са, Тили, изкушаващи сармички, неустоими снимки. Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Струва си да бъдат опитани!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много апетитни сармички си приготвила! И макар и познат вкуса, гледайки снимките ти ми се прииска да хапна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за вниманието!
Много се радвам, че си ги приготвила!
Прегръдка!
Бети, отново ти благодаря за интересната рецепта! Не очаквах да са толкова вкусни! Много добро съчетание с киселото зеле. Следващият път вместо сарми ще смеся плънката с нарязано зеле и ще запека /като зрял фасул с кисело зеле! Пак ще стане супер!
ИзтриванеПрегръдки и успешен ден!
Определено! Аз съм приготвяла и комбинация-точно същото ястие, което едната ми баба често приготвяше зимата-боб със зеле, като добавям и нахут, дори съм слагала и червен боб. Винаги когато варя боб или нахут си замразявам по малко точно за такива комбинации да имам подръка. И снимала бях май един път, но докато публикувам.....
ИзтриванеБлагодаря сърдечно, още веднъж Тили!
Прегръдка!
Тили, това е рецепта точно по мой вкус,
ОтговорИзтриванеа представянето ти е неустоимо...
Поздрави за теб и Бети!
Благодаря, Диана! Радвам се че рецептата на Бети харесва и на теб!
ИзтриванеУсмихната вечер!