Коледа декември 2015 г |
Харесваме богатият вкус на капамата и възможността за
импровизации.
За
съжаление единият ми внук не обича зеле. Това ме провокира да търся някакъв
начин с по-малко зеле да приготвя вариант на ястието. Така се появи и тази
рецепта. Беше "одобрена" от него, като разбира се, се отстраниха и
малкото зелеви листа! :)
Продукти
няколко
по-големи листа от кисела зелка
250
г свинско месо
250
г телешко месо
4
бр. пилешки бутчета /обезкостяват се/
250
г кайма
200-250
г кървавица (наденица, кренвирш)
пушени
гърди, сланина, топено сирене, гъби - по
желание
1
глава лук
2-3
скилидки чесън
4
с.л. ориз
смлян
черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица
1
дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър
3-4
с.л. олио (мас)
1/2
ч.ч. вино
зелев
сок
сол
Приготвяне
Месото
се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион,
счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне един час в покрит съд.
Каймата
се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със
ситно нарязания лук и ориза.
Съединяват
се двете смеси, половината от
виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.
На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка. Отгоре се поставят дафиновия лист, бахара, копъра или се слагат по -късно, върху наденицата. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.
На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка. Отгоре се поставят дафиновия лист, бахара, копъра или се слагат по -късно, върху наденицата. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.
Пълни
се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от
кървавицата (наденицата).
Завива
се със зелевите листа, да стане като голяма сарма.
Смесва
се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и
се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината.
Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на
около 200 С.
При сервирането се реже на триъгълни парчета, като торта.
При сервирането се реже на триъгълни парчета, като торта.
Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране.
С
готовата плънка може да се навият сарми.
Поставят се в гювеч или тава и се процедира по горния начин.
Коледа 2015 г |
Прекрасно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване!
ИзтриванеКак обичам капама, Инче! Дядо каква я правеше!!! Много ми допада и твоята версия :) Само мога да съжалявам, че нямам кисело зеле, за да си направя подобен български и вкусен пир.
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и спокойна нощ :)
Тики, предполагам колко вкусна е била капамата на дядо ти!
ИзтриванеАз пролетно време консервирам останалото кисело зеле - ситно нарязано или по-хубавите и здрави листа - за сарми.
Приятна неделна вечер!
Ох ... как ми се дояде такава вкусотия по никое време :)
ОтговорИзтриванеАма какви апетитни снимки само!
Истината е обаче ... че това ястие нито съм го правила, нито опитвала :( Този пропуск трябва да се поправи!
Поздрави Инче!
Дани, пропуска лесно може да се поправи! А капамата е нещо наистина много вкусно, особено направена по "правилата"! :) Моята е импровизация, но се съобразявам с капризи! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Мммм, изглежда вкусно, Инче. Бих хапнала с удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Креми! Наистина с удоволствие се хапва!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Чудесна капама, Тили!
ОтговорИзтриванеБогата на вкусове и аромати.
Хубава неделя от мен :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеПриятна неделна вечер!
Чудесно предложение! Как апетитно ми намига само от монитора....
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илиана! Така е, апетитна е!
ИзтриванеПоздрави!
ехааа, каква капама само! Много богата, наслада за окото и небцето е , Ина!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пепа! Радвам се на оценката от такъв майстор като теб!
ИзтриванеУсмихната и уютна вечер!
Еха, супер е, Ина! А зеле ли е, каквото и да се сложи вътре, обожавам го....а това листо тук е фантазе!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Благодаря, Мария! И аз харесвам зелето, независимо постно или с месо, но трябва да се съобразявам с тези, които не го долюбват! :)
ИзтриванеПоздрави и пожелания за хубава неделна вечер!
Тили, и аз обичам вкуса на капамата. Много ми хареса твоя вариант!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Натали!
ИзтриванеСтрахотна си, Тилия! И идеята много си я бива!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта! Идеята е по принуда! :)
ИзтриванеРазкошно ястие, Тили, разкошно! Много ми хареса идеята и рецептата! Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Благодаря, Ив!
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Много оригинално, бих казала, едно празнично предложение, Тили -
ОтговорИзтриванеизглежда ефектно, различно и гарантирано вкусно...Благодаря за хубавата идея,
сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!
Благодаря, Диана! Радвам се че ти допада идеята!
ИзтриванеПоздрави и приятен ден!
Чудесна идея, Тили! Чудесна! Някой ден ще я осъществя за домашните!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети! Надявам се да ви допадне!
ИзтриванеХубав ден!
Никак няма да махна зелето:) Много апетитна и вкусна изглежда!
ОтговорИзтриванеИ аз така! С удоволствие от каймата и ориза бих свила сармички, вместо да ги смесвам с месото, но ...!
ИзтриванеСпокоен ден, Траянче!
Както би казал моят мъж: "Това е една великанска вкусотия!" :) Виж, Тили, децата как ни провокират за нови интерпретации на познати стандарти :) Със сигурност ще се възползвам от твоето предложение!
ОтговорИзтриванеИскрени поздравления! Хубава и вкусна вечер!
Албенче, много ще се радвам да ви хареса!
ИзтриванеТакива провокации ни карат да измисляме нови неща!
Благодаря ти и хубава вечер!
Мммм разкошна е, Тили! Богата, вкусна, модерна:)... страхотна капама, браво! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за милите думи!
ИзтриванеПриятен ден!
Ах, как съм изпуснала аз тази вкусотия!
ОтговорИзтриванеИзглежда адски апетитна капама, Ина! Вярвам и във вкусът й, а и идеята е много оригинална - така да се запече в индивидуални съдове за всеки е много удобно, както и за сервиране, особено на гости. Поздравления, мила!
Поздрави и хубава вечер от мен!
Ирме, всичко не може да се огледа, при толкова много предложения! И аз като не влизам всеки ден, пропускам.
ИзтриванеРадвам се че идеята ти харесва!
Приятна вечер!
Инче,всякак бих уважила това ястие,и на по-малки сармички,и на една голяма!Ама тя пък каква е златокоса,чуден тен има!Прегръдка и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Заслужава си да се пробва!
ИзтриванеПрегръдка и спорен ден!
Искам да попитам колко време се пече
ОтговорИзтриване