събота, 22 февруари 2014 г.

Капама - сарма




  
Коледа декември 2015 г

Харесваме  богатият вкус на капамата и възможността за импровизации.
За съжаление единият ми внук не обича зеле. Това ме провокира да търся някакъв начин с по-малко зеле да приготвя вариант на ястието. Така се появи и тази рецепта. Беше "одобрена" от него, като разбира се, се отстраниха и малкото зелеви листа! :)

Продукти
няколко по-големи листа от кисела зелка
250 г свинско месо
250 г телешко месо
4 бр. пилешки бутчета  /обезкостяват се/
250 г кайма
200-250 г кървавица (наденица, кренвирш)
пушени гърди, сланина,  топено сирене, гъби - по желание
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
4 с.л. ориз
смлян черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица
1 дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър
3-4 с.л. олио (мас)
1/2 ч.ч. вино
зелев сок
сол

Приготвяне
Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне един час в покрит съд.
Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза.
Съединяват се двете смеси, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.
На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка.
  Отгоре се поставят дафиновия лист, бахара, копъра или се слагат по -късно, върху наденицата. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.


Пълни се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата).


Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. 

Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на около 200 С.
При сервирането  се реже на триъгълни парчета, като торта.
Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране.
С готовата плънка  може да се навият сарми. Поставят се в гювеч или тава и се процедира по горния начин.


Коледа 2015 г
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

37 коментара:

  1. Как обичам капама, Инче! Дядо каква я правеше!!! Много ми допада и твоята версия :) Само мога да съжалявам, че нямам кисело зеле, за да си направя подобен български и вкусен пир.
    Прегръдка от мен и спокойна нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, предполагам колко вкусна е била капамата на дядо ти!
      Аз пролетно време консервирам останалото кисело зеле - ситно нарязано или по-хубавите и здрави листа - за сарми.
      Приятна неделна вечер!

      Изтриване
  2. Ох ... как ми се дояде такава вкусотия по никое време :)
    Ама какви апетитни снимки само!
    Истината е обаче ... че това ястие нито съм го правила, нито опитвала :( Този пропуск трябва да се поправи!
    Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, пропуска лесно може да се поправи! А капамата е нещо наистина много вкусно, особено направена по "правилата"! :) Моята е импровизация, но се съобразявам с капризи! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Мммм, изглежда вкусно, Инче. Бих хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Креми! Наистина с удоволствие се хапва!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Чудесна капама, Тили!
    Богата на вкусове и аромати.
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение! Как апетитно ми намига само от монитора....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Илиана! Така е, апетитна е!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. ехааа, каква капама само! Много богата, наслада за окото и небцето е , Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Радвам се на оценката от такъв майстор като теб!
      Усмихната и уютна вечер!

      Изтриване
  7. Еха, супер е, Ина! А зеле ли е, каквото и да се сложи вътре, обожавам го....а това листо тук е фантазе!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! И аз харесвам зелето, независимо постно или с месо, но трябва да се съобразявам с тези, които не го долюбват! :)
      Поздрави и пожелания за хубава неделна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, и аз обичам вкуса на капамата. Много ми хареса твоя вариант!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна си, Тилия! И идеята много си я бива!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошно ястие, Тили, разкошно! Много ми хареса идеята и рецептата! Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Много оригинално, бих казала, едно празнично предложение, Тили -
    изглежда ефектно, различно и гарантирано вкусно...Благодаря за хубавата идея,
    сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че ти допада идеята!
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  12. Чудесна идея, Тили! Чудесна! Някой ден ще я осъществя за домашните!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Надявам се да ви допадне!
      Хубав ден!

      Изтриване
  13. Никак няма да махна зелето:) Много апетитна и вкусна изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така! С удоволствие от каймата и ориза бих свила сармички, вместо да ги смесвам с месото, но ...!
      Спокоен ден, Траянче!

      Изтриване
  14. Както би казал моят мъж: "Това е една великанска вкусотия!" :) Виж, Тили, децата как ни провокират за нови интерпретации на познати стандарти :) Със сигурност ще се възползвам от твоето предложение!
    Искрени поздравления! Хубава и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много ще се радвам да ви хареса!
      Такива провокации ни карат да измисляме нови неща!
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  15. Мммм разкошна е, Тили! Богата, вкусна, модерна:)... страхотна капама, браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Ах, как съм изпуснала аз тази вкусотия!
    Изглежда адски апетитна капама, Ина! Вярвам и във вкусът й, а и идеята е много оригинална - така да се запече в индивидуални съдове за всеки е много удобно, както и за сервиране, особено на гости. Поздравления, мила!
    Поздрави и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, всичко не може да се огледа, при толкова много предложения! И аз като не влизам всеки ден, пропускам.
      Радвам се че идеята ти харесва!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  17. Инче,всякак бих уважила това ястие,и на по-малки сармички,и на една голяма!Ама тя пък каква е златокоса,чуден тен има!Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Заслужава си да се пробва!
      Прегръдка и спорен ден!

      Изтриване
  18. Искам да попитам колко време се пече

    ОтговорИзтриване