петък, 28 февруари 2014 г.

Свински език с бял сос




И тази е от мамините рецепти! Приготвяше езика главно по този начин, понякога паниран, както и панираше мозък. Такъв деликатес пък не сме яли не помня от кога, но помня вкуса му!
Продукти
600 г  език
4 с.л. брашно
5-6 с.л. олио
6-7 зърна черен пипер
2 зърна бахар
1 дафинов лист
сол
2-3 с.л. вино (по желание)
Вариант – жълтък, лимонов сок, горчица


Приготвяне
Езикът се сварява в подсолена вода заедно с черния пипер, бахара, дафиновия лист и по желание вино (за предпочитане бяло, не че с червеното не става вкусно, само се поизменя цвета на соса).
Още горещ, се обелва от кожичката и се нарязва на филии.
В олиото се запържва брашното и постепенно се прибавя от бульона, докато се получи  сос с гъстота по желание.
Филийките език може да се върнат в соса и да клокнат с него; или да се сервират залети с него; или да се сипе от соса в чинията и отгоре да се наредят.
Вариант:  Към този сос (особено ако е направен без вино) се  добавя разбит жълтък с лимонов сок и за пикантност  може малко горчица.
 Снимките не са много "фотогенични", като за всяко ястие със сос, едни по-стари, едни по-нови, но дават представа за ястието.


 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Тили, у нас обичаме и език, и мозък.
    Но не панирани :)
    Мозък не сме яли не помня откога.
    Преди имаше магазини за полуготова храна и взимахме от там.
    Предложението ти е чудено и моята рецепта е с тези продукти.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани и при нас със сос е предпочитан (имам и други подобни рецепти), а панирания по-рядко заради пърженето, не че не го харесваме :)
    А мозък не съм срещала да продават от мнооого години!
    Честита Баба Марта и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване