четвъртък, 13 март 2014 г.

Нахут с кисело зеле , запечени на фурна




Приготвих го по същият начин, както приготвям Зрял боб с кисело зеле, запечен на фурна  . По вкус въобще не му отстъпва!
Продукти
2 ч. ч. нахут
половин кисела зелка
2 глави кромид лук или  праз лук
¾ ч. ч. олио
1 ч. л. червен пипер  или 1 с. л. доматено пюре  
подправки – джоджен; чубрица; кимион;
по желание – няколко скилидки чесън
сол

Приготвяне:
За по-бързо готвене използвам  тенджерата под налягане.
Изчистеният и измит нахут се кисне в студена вода поне 12 часа. Още първият път, когато готвих нахут, смених няколко пъти водата. Много-по-късно прочетох някъде, че така било правилно. Изплаква се, залива се  със студена вода и ври докато омекне.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от  сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле,  нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя се малко вода и се задушава, докато омекне.
Когато е готово се прибавя червения пипер (доматеното пюре), подправка по избор, чесъна и отцедения нахут.
Всичко се смесва, долива се малко от нахутената вода и се оставя да поври малко, за да се опита на сол как е. Ако е необходимо се посолява.
Прехвърля в тава, пръстен гювеч, съд от йена стъкло. Отгоре се поръсва с останалото олио. Може да се добави препечена суха чушка или люто чушле.
Ако се ползва гювеч или съд от йена стъкло се поставя в студена фурна. Загрява се на силна температура и след като течността заври, се намалява на умерена температура – 180/190 градуса С.
Запича се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Ей на това казвам вкусотия! И все любими нещица вътре. Тили, знаеш как да сготвиш вкусно и уютно. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Оказа се че това, което може да се приготви със зрял фасул става и с нахут. Естествено търся и други, по-нестандартни рецепти! :)
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Не се и съмнявам, че не отстъпва на боба:) Изглежда чудно запечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко разнообразие в редуването на бобовите ястия!
      Приятна петъчна вечер, Траянче!

      Изтриване
  3. Оооооооо,много ми хареса това ястие!
    Прекрасна си ,Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако харесваш зрял фасул със зеле, не може да не го харесаш!
      Прегръдка, Миленче!

      Изтриване
  4. Не съм голям почитател на нахута, но това изглежда много апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иване, опитай, надявам се да ти допадне!
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Тили, страхотно изглежда, ама много вкусно. Сигурна съм, че ще се хареса в къщи. Поздрави, миличка и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Надявам се да ви допадне!
      Слънчеви и топли почивни дни!

      Изтриване
  6. Много вкусно, много апетитно и чудесна идея за пости...
    Благодаря за страхотното предложение, Тили
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, радвам се че ти харесва! Подходящо е по време на пости.
      Слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  7. ✿⊱°•
    Passei para uma visita e para ler as receitas.
    Essa é simplesmente deliciosa.

    °º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
    Beijinhos✿♫° ·.
    Brasil⊱°•

    ОтговорИзтриване
  8. Инче,уж е далеч вечерята,а ме накара да огладнея часове по-рано пред тези твои изкусителни гозби!Много вкусно готвиш,ей,личи си майсторството и опита!
    Пожелавам отпочиваща и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила! Благодаря ти, Роси!
      Приятна вечер!

      Изтриване