четвъртък, 26 март 2015 г.

Шоколадови сладки и 3 години блог







Днес отбелязвам 3 години от създаването на блога. Колко бързо и неусетно изминаха!
Благодаря на всички, които се отбиват тук, независимо дали оставят коментари или не, на всички, които ме подкрепят и стимулират да продължавам!
И както пиша в „Нещичко за мен” –Ще се радвам ако откриете нещо вкусно и интересно за вас и близките ви хора!” 
По този повод ви черпя с Шоколадови сладки по рецепта на майка ми. Това са линцерови сладки, но с добавка на какао. Когато ги правя без какао (както са на снимките с тестото и на някои от другите снимки) увеличавам брашното на 500 г.

Продукти
450 г брашно
250 г масло или маргарин
150 г пудра захар
3 с. л. тъмно какао
1 – 2 бр. яйце
1 ванилия
мармалад за слепване
по желание – пудра захар за поръсване

Записала съм я, както тя ми я е казала: „С продуктите (без мармалада) се измесва тесто. Разточва се на лист с дебелина  3-5 мм. Изрязват се сладки с кръгла форма. На половината от сладките в средата се изрязва малък кръгъл отвор. Пекат се в намазнена и набрашнена тава. Изстинали се слепват с мармалад - отдолу цяла сладка, отгоре - сладка с отвор.”
Да, ама сега така не се приема! Искат се доста подробности, така че ще се опитам да бъда малко по-подробна! :)
Брашното се пресява  заедно с пудрата захар, какаото и ванилията. В средата се прави кладенче, в него се счупват яйцата и се прибавя нарязаното на малки парченца масло. Претрива се с пръсти  до получаването на маслени трохи, които се събират на гладка топка, без да се притиска и меси много . 


Тестото се завива в прозрачно фолио, или се слага в найлонов плик.  Оставя се за 1 час в хладилник.
Ако в помещението е топло, най-добре е от престоялото в хладилника тесто да се вземе една част и да се работи с нея. Разточва се на кора с дебелина 3 – 5 мм. Изрязват се четен брой сладки с кръгла форма или форми по желание. На половината от тях в средата се изрязват малки кръгли отвори или други формички.
След като така се изрежат сладки от цялото тесто, остатъците от изрязването внимателно и без много притискане се събират на топка, отново разточват и изрязват нови сладки.

Сладките се нареждат на малко разстояние една от друга (не се надуват много, но все пак трябва да има малко разстояние между тях) в застлана с хартия за печене тава.

Тестото за тези сладки е ронливо и изисква да се пекат в предварително загрята, умерена фурна 180 градуса С. Ако се сложат в слаба фурна, те ще се разпуснат и променят формата си; ако се сложат в много силно загрята фурна, отгоре и отдолу ще прегорят, а вътре ще останат клисави. В зависимост от фурната се изпичат между 8 – 12 минути (ориентировъчно).
Много бързо се опичат, особено ако тесто е разточено по-тънко, затова трябва да се наблюдават внимателно. Пекат се до леко бежов цвят (за линцеровите сладки, за шоколадовите трябва да се внимава много повече, защото по-трудно се разбира, кога са се опекли).

Изпечените сладки се оставят да изстинат напълно. Като изстинат те стават твърди, в първите 1–2  дни - леко хрупкави, но после стават меки.
С мармалад равномерно се намазват  сладките без отвор, като в средата се поставя малко повече мармалад. Отгоре се поставя сладка с отвор и леко се притиска.
Съхраняват се в затворен съд, на стайна температура.
По желание, при поднасянето може да се поръсят с пудра захар.


Да ви е сладко!

 

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

31 коментара:

  1. Честита годишнина на блога ти,Инче!Пожелавам ти да го списваш все така вдъхновено и енергично!Аз със сигурност съм черпила вдъхновение от теб,благодаря ти,продължавай да ни радваш с разкошни рецепти като тази!Обожавам линцерови сладки,черпя се веднага,бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита ти блогогодишнина, Инче! Пожелавам ти още много години да ни радваш и вдъхновяваш с чудесните си рецепти и красивите им презентации! Рецептата е чудесна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита годишнина блога ти, Ина! Да си жива и здрава още дълги години да списваш с желание и ни радваш с прекрасни и вкусни рецепти!
    Черпя се сладка :) и ти пожелавам лека нощ :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ти си един от най-милите на сърцето ми хора! Честити Три, Инка! Пожелавам ти още дълги години на вдъхновение и най-вече: бъди здрава! Продължавай да ни мотивираш и радваш! За мен е удоволствие да те чета! Сладките и снимките са разкошни! Прегръдка! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита годишнина на блога, Инче!
    С пожелание за здраве, и винаги да е толкова вкусно и красиво при теб!
    Благодаря за почерпката с тези прелестни сладки!
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита ти блогогодишнина, Инче! Много здраве ти желая и все така да ни радваш с прекрасни и вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник на блога ти, Инче!
    Бъди здрава и продължавай да ни радваш
    с вкусни и красиво поднесени рецепти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита блогогодинка, Инче! Бъди все така неуморна и трупай вкусни и предизвикателни рецепти в това вкусно местенце.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник на прекрасното ти местенце! Винаги с удоволствие се отбивам тук. Пожелавам ти все така да ни радваш с вкусни рецепти, уютни публикации. Присъединявам се към празненството! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Поздрави и от мен, и благодаря за хубавите идеи. С пожелание да има още много такива.

    ОтговорИзтриване
  11. :) Честити цели 3 блогогодинки Инче! Поздравления и още много, много по 3 :)
    От тук съм черпила вдъхновение и се радвам че те има!
    Слънчева прегръдка мила :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честит Рожден Ден на блога, Инче!!!
    Винаги с голямо удоволствие чета твоите публикации. На блога - все така напред. На теб здраве и благополучие!!!
    Поздрави и прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита блогогодинка, Ина! Още много рецепти и вдъхновение ти пожелавам. Чудесна и вкусна почерпка по повода!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита 3ри години блог, Инче! Винаги намирам нещо интересно при теб, продължавай в същия дух. За мен е удоволствие да се отбивам в местенцето ти.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита блогогодинка, Ина! Пожелавам ти да си здрава и вдъхновене! Още много години да ни радваш с вкусни рецепти и апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ин, прекрасен повод, да ни радваш винаги така с великолепните си рецепти и милите думи! Честит празник и много силна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Честити три годинки, Тили! Взимам си за почерпка една от твоите сладки - цветенце си избрах :) Желая ти здраве и още много години активно кулинарно блогуване!
    Сърдечни поздрави и много, много хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Да си жива и здрава Инче, и още дълги години да ни радваш с прекрасния си блог! Аз искрено ти се възхищавам! И аз не винаги оставям коментари, но да знаеш, никога не те пропускам.
    Силни прегръдки Инче!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита годишнина на блога ти,Инче! Нека все така да ни изненадваш приятно с вкусните си идеи. Пожелавам ти много енергия и вдъхновение, за да продължаваш да пишеш!
    Хубаво, че си направила от тези бисквитки, защото мноо народ ще намине още да се почерпи :)
    Топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. За блога не се съмнявам, Тили, че и занапред ще бъде интересен, но на теб желая много здраве и да си обградена с близките ти хора, ти да ги радваш, и те - теб! Много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита годинка, Тили! Още много успехи, вдъхновения, приятни моменти и приятелства :) Чудесен десерт си подготвила - ще има за всички. Още повече, че аз няма да си взема само една! :) Прегръдка от мен и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  22. Три годинки си е направо сериозна възраст за Блога! Честито!
    Пожелавам още дълги годинки да ни даваш вкусни идейки!

    ОтговорИзтриване
  23. Честита блогогодина, Инче! Още много вкусни рецепти и идеи ти пожелавам, както и много здраве и вдъхновение, за да ни ги покажеш в твоя чудесен блог!
    Чудни са сладките, грабвам си едничка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Честита трета годинка на прекрасния блог! Тили на теб пожелавам здраве и много вдъхновение за да ни радваш с прекрасните си рецепти! А сладките са чудесни, веднага си взимам една, ако е останала;)

    ОтговорИзтриване
  25. Прекрасен повод да те поздравя за чудесния блог, Тили! На теб желая здраве, а на страничката - много често да ни радва с вкусни изкушения, каквито ти умееш да твориш!

    ОтговорИзтриване
  26. Тилиии, ето ме и мен, извини ме за закъснението, но времето усилено ме притиска...
    Честити 3 годинки, честит празник на местенцето ти, на теб и на всички нас, защото всяко посещение тук е празник! Бъди здрава и винаги така одухотворена. Всичко добро ти желая от сърце! Прегръдки от мен. :)

    ОтговорИзтриване
  27. Роси, Нели, Пепа, Дани, Христинка, Таня Голева, Дани Добрева, Елена, Катя, Галина, Дани Гоголина, Аля, Траяна, Габи, Лучия, Павлинка, Бени, Вили Василева , Жани, Веси, Люси, Батето, Лети, Теди, Вили, Гери - сърдечно благодаря на всички за милите пожелания!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  28. Честита годишнина на блога ти Тили.Продължавай в същия дух да ни изненадваш с нови, вкусни чудесно представени и снимани рецепти.Пожелавам ти занапред много здраве и още много изненади в кулинарно отношение в твоя блог.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  29. Честита годишнина на блога ти, Тили, и моите поздравления,
    с възхищение и уважение към вдъхновението и майсторските ти кулинарните умения...
    Прекрасни нови рецепти, благодаря с пожелания за още много, много х3 !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, много ти благодаря за добрите думи!
      Поздрави!!

      Изтриване